Badacze z Wydziału Nauki o Żywności znaleźli sposób na lepszą żywność

Dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM oraz dr inż. Adriana Łobacz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM prowadzą zaawansowane badania nad mikrobiologią prognostyczną – nowoczesnym narzędziem pozwalającym przewidywać zachowanie drobnoustrojów w produktach spożywczych z pomocą modeli matematycznych.

Ich celem jest zwiększenie bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności, ograniczenie strat produkcyjnych i skuteczniejsze reagowanie na zagrożenia dla zdrowia publicznego. Wyniki badań są wykorzystywane m.in. w stworzonej na UWM bazie Wama Predictor, która umożliwia symulację zachowania bakterii w konkretnych warunkach przechowywania żywności.

Zachęcamy do lektury pełnego artykułu na stronie UWM: uwm.edu.pl/nauka/badacze-z-wydzialu-nauki-o-zywnosci-uwm-znalezli-sposob-na-lepsza-zywnosc