Dr inż. Arkadiusz Zakrzewski otrzymał grant

Dr inż. Arkadiusz Zakrzewski z Katedry Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa uzyskał dofinansowanie w ramach XV edycji programu LIDER, finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju.

W ramach projektu pt. „Opracowanie bioochronnego preparatu z inaktywowanych szczepów o niskim indeksie MAR i obniżonym potencjale transferu genów w ramach strategii One Health – poprawa trwałości żywności i kontrola zanieczyszczeń Listeria monocytogenes”, przyznano środki w wysokości 1 719 875,00 zł.

Projekt zakłada opracowanie innowacyjnego preparatu bioochronnego, którego celem jest wydłużenie trwałości produktów spożywczych oraz poprawa ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Zagadnienie to wpisuje się w założenia strategii One Health, łączącej działania na rzecz zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.

Program LIDER wspiera młodych naukowców w realizacji samodzielnych projektów badawczych oraz w rozwoju kompetencji z zakresu zarządzania zespołem badawczym. Promuje innowacje, które mają potencjał praktycznego zastosowania w przemyśle i codziennym życiu.

Serdecznie gratulujemy i z dumą informujemy o kolejnym projekcie realizowanym na Wydziale Nauki o Żywności!