Dzień Otwarty UWM 2025
3 kwietnia 2025 roku w godzinach 9:00–13:00 odbędzie się Dzień Otwarty Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wydział Nauki o Żywności zaprasza do odwiedzenia swojego stanowiska w Bibliotece Uniwersyteckiej oraz do udziału w warsztatach i wykładach organizowanych w budynkach wydziału.
Stanowisko w Bibliotece Uniwersyteckiej UWM
Podczas wydarzenia nasze stoisko będzie miejscem pełnym smaku, nauki i inspiracji. Dowiesz się wszystkiego o studiowaniu na naszych kierunkach:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności,
- Gastronomia – sztuka kulinarna,
- Technologia żywności i żywienie człowieka.
Dodatkowo czekają na Was:
- Interaktywne warsztaty sensoryczne – sprawdźcie, czy warto analizować skład produktów
- Degustację owadów jadalnych – kuchnia przyszłości na Waszym talerzu
- Strefę Mlecznych Delicji – spróbujcie mlecznych trufli i panna cotty
- Say Cheese! – poznajcie różne rodzaje serów i przetestujcie swoją wiedzę w quizie o mleku
- Quizy tematyczne – przetestujcie swoją wiedzę o technologii mięsa, mikrobiologii żywności i procesach przetwórczych
Warsztaty i spotkania w ramach programu FOODTALK
Chcecie zobaczyć, jak wyglądają zajęcia na naszym wydziale? Możecie wziąć udział w warsztatach kulinarnych, wykładach o superowocach i zwiedzaniu laboratoriów.
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują wcześniejsze zapisy. Decyduje kolejność zgłoszeń.
- Warsztaty i konkurs: „Roślinne burgery – nie tylko dla wegan” - Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, pl. Cieszyński 1, sala 239
- I grupa: 9:30–11:00
- II grupa: 11:30–13:00
Zgłoszenia: m.tanska@uwm.edu.pl
- Wykład: „Rodzime superowoce – ich moc dietetyczna i przetwórcza” - Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, pl. Cieszyński 1
- I grupa: 9:30–10:30
- II grupa: 11:00–12:00
Zgłoszenia: justyna.bojarska@uwm.edu.pl
- Tour de Gastro – zwiedzanie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F
- I grupa: 9:00–9:30
- II grupa: 9:30–10:00
Zgłoszenia: beata.stasiewicz@uwm.edu.pl, lidia.kurp@uwm.edu.pl
- Prezentacja reaktorów i instalacji do warzenia piwa – „Tradycja, sztuka i praktyka domowa warzenia piwa” - Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, ul. Jana Heweliusza 1
- I grupa: 9:00–10:00
- II grupa: 10:00–11:00
Zgłoszenia: katarzyna.stasiewicz@uwm.edu.pl, marecki@uwm.edu.pl
Termin zgłoszeń: do 21 marca 2025
Więcej informacji o Dniu Otwartym UWM dostępnych jest na stronie: rekrutacja.uwm.edu.pl/dzien-otwarty.
Zapraszamy do udziału!