Dzień Otwarty UWM 2025

3 kwietnia 2025 roku w godzinach 9:00–13:00 odbędzie się Dzień Otwarty Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wydział Nauki o Żywności zaprasza do odwiedzenia swojego stanowiska w Bibliotece Uniwersyteckiej oraz do udziału w warsztatach i wykładach organizowanych w budynkach wydziału.

 

Stanowisko w Bibliotece Uniwersyteckiej UWM 

Podczas wydarzenia nasze stoisko będzie miejscem pełnym smaku, nauki i inspiracji. Dowiesz się wszystkiego o studiowaniu na naszych kierunkach:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności,
  • Gastronomia – sztuka kulinarna,
  • Technologia żywności i żywienie człowieka.

Dodatkowo czekają na Was:

  • Interaktywne warsztaty sensoryczne – sprawdźcie, czy warto analizować skład produktów
  • Degustację owadów jadalnych – kuchnia przyszłości na Waszym talerzu
  • Strefę Mlecznych Delicji – spróbujcie mlecznych trufli i panna cotty
  • Say Cheese! – poznajcie różne rodzaje serów i przetestujcie swoją wiedzę w quizie o mleku
  • Quizy tematyczne – przetestujcie swoją wiedzę o technologii mięsa, mikrobiologii żywności i procesach przetwórczych

Warsztaty i spotkania w ramach programu FOODTALK

Chcecie zobaczyć, jak wyglądają zajęcia na naszym wydziale? Możecie wziąć udział w warsztatach kulinarnych, wykładach o superowocach i zwiedzaniu laboratoriów. 
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązują wcześniejsze zapisy. Decyduje kolejność zgłoszeń.

- Warsztaty i konkurs: „Roślinne burgery – nie tylko dla wegan” - Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, pl. Cieszyński 1, sala 239

  • I grupa: 9:30–11:00
  • II grupa: 11:30–13:00

Zgłoszenia: m.tanska@uwm.edu.pl

- Wykład: „Rodzime superowoce – ich moc dietetyczna i przetwórcza” - Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych, pl. Cieszyński 1

  • I grupa: 9:30–10:30
  • II grupa: 11:00–12:00

Zgłoszenia: justyna.bojarska@uwm.edu.pl

- Tour de Gastro – zwiedzanie Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, ul. Słoneczna 45F

  • I grupa: 9:00–9:30
  • II grupa: 9:30–10:00

Zgłoszenia: beata.stasiewicz@uwm.edu.pl, lidia.kurp@uwm.edu.pl

- Prezentacja reaktorów i instalacji do warzenia piwa – „Tradycja, sztuka i praktyka domowa warzenia piwa” - Katedra Inżynierii, Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, ul. Jana Heweliusza 1

  • I grupa: 9:00–10:00
  • II grupa: 10:00–11:00

Zgłoszenia: katarzyna.stasiewicz@uwm.edu.pl, marecki@uwm.edu.pl

Termin zgłoszeń: do 21 marca 2025

Więcej informacji o Dniu Otwartym UWM dostępnych jest na stronie: rekrutacja.uwm.edu.pl/dzien-otwarty.

Zapraszamy do udziału!