Gimnazjaliści z Braniewa z wizytą w Katedrze Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności gościła w swoich laboratoriach uczniów Gimnazjum nr 2 w Braniewie. Młodzież miała okazję pod okiem Pani dr inż. Wiolety Chajęckiej –Wierzchowskiej odbyć zajęcia praktyczne w pracowni mikrobiologii żywności, a także poznać tajniki pracy oraz nowoczesny sprzęt badawczy stosowany w pracowni PCR oraz pracowni analiz instrumentalnych i technik chromatograficznych.
Uczniowie poznali zasady pracy w laboratorium, techniki sterylizacji i dezynfekcji, samodzielnie przygotowywali preparaty, aby pod mikroskopem obserwować komórki drożdży, pałeczki kwasu mlekowego w jogurcie i soku z kiszonej kapusty. Z ogromnym zaciekawieniem mikroskopowali także grzybnie najczęściej spotykanych w żywności pleśni.
Zajęcia zorganizowane były na wniosek Dyrektor Gimnazjum nr 2 w Braniewie Pani Jolanty Salitry w porozumieniu z kierownik Katedry Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności Panią dr hab. inż. Anną Zadernowską, prof. UWM.