Inauguracja roku akademickiego 2025/2026
Uroczysta inauguracja roku akademickiego 2025/2026 połączona z wręczeniem dyplomów Absolwentom rocznika 2024/2025 była wyjątkową okazją do wspólnego akademickiego świętowania. Wydarzenie zgromadziło licznych Gości, Pracowników, Studentów i Absolwentów Wydziału Nauki o Żywności.
Donatorem tegorocznej uroczystości była firma MULTIVAC, której składamy serdeczne podziękowania za wsparcie wydarzenia oraz wieloletnią współpracę z Wydziałem.
Wśród zaproszonych Gości znaleźli się przedstawiciele władz wojewódzkich i samorządowych, miasta Olsztyna, instytucji partnerskich i szkół średnich, a także reprezentanci innych wydziałów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, pracownicy czynni i emerytowani oraz liczne grono przedstawicieli firm partnerskich współpracujących z naszym Wydziałem.
Podczas uroczystości pożegnano dr inż. Marię Baranowską, która po latach zaangażowanej pracy na rzecz Wydziału przeszła na zasłużoną emeryturę. Złożono Jej serdeczne podziękowania za wkład w rozwój naukowy jednostki oraz za kształcenie kolejnych pokoleń studentów.
Zgodnie z uniwersytecką tradycją odbyła się immatrykulacja. Przedstawiciele I roku poszczególnych kierunków Wydziału Nauki o Żywności złożyli ślubowanie, zobowiązując się do wytrwałego dążenia do wiedzy, poszanowania zasad akademickich oraz budowania wspólnoty opartej na wzajemnym szacunku.
W dalszej części uroczystości dr inż. Arkadiusz Zakrzewski z Katedry Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa wygłosił wykład inauguracyjny, który spotkał się z dużym zainteresowaniem zgromadzonych.
Szczególnym momentem było wręczenie dyplomów Absolwentom rocznika 2024/2025. Uhonorowano także absolwentów wyróżniających się wysokimi wynikami w nauce oraz aktywnością na rzecz społeczności akademickiej wydziału i uczelni. Emocji nie zabrakło również podczas ogłoszenia laureatów konkursów współorganizowanych przez partnerów Wydziału: MULTIVAC, ZENTIS i ECOLAB. Tegorocznym finalistom poświęcimy osobny materiał.
Słowo do studentów pierwszego roku skierował mgr inż. Miłosz Trymers, przedstawiciel studentów Wydziału Nauki o Żywności, podkreślając wartość wspólnoty akademickiej i zaangażowania w życie uczelni.
Na zakończenie uroczystości Pani Dziekan dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, złożyła wszystkim Pracownikom, Studentom i Absolwentom życzenia sukcesów, zdrowia oraz optymizmu na każdy dzień, zachęcając do wspólnej pracy na rzecz rozwoju Wydziału i Uniwersytetu.
Gaudeamus igitur!












