Innowacyjne produkty naszych naukowców w ramach projektu SUP-RIM
Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie od dwóch lat aktywnie uczestniczy w projekcie SUP-RIM (Sieć Uczelni Przyrodniczych – Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa). To przedsięwzięcie, realizowane do 2027 roku przy wsparciu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, skupia się na opracowywaniu nowoczesnych rozwiązań dla branży mleczarskiej.
Efektem badań prowadzonych przez naszych naukowców są innowacyjne produkty:
- Lody z soplówką jeżowatą
- Jogurt z dodatkiem preparatów wysokobiałkowych
- Wysokobiałkowe preparaty zawierające kazeinę, białka serum mleka oraz białka uzyskane w wyniku frakcjonowania serwatki i maślanki.
Produkty te zostały zaprezentowane w Pawilonie Polskiej Nauki, zorganizowanym przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz czołowe instytucje partnerskie, w ramach XXXIV Forum Ekonomicznego w dniach 2–4 września 2025 roku w Karpaczu.
Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami w załączonych materiałach PDF.



