Jubileuszowe X Ogólnopolskie Święto Sera w Kortowie

13 i 14 września Kortowo zamieniło się w serową stolicę Polski. Odbyła się jubileuszowa, dziesiąta edycja Ogólnopolskiego Święta Sera - wydarzenia, które od dekady łączy naukowców, producentów i miłośników serów. To czas prezentacji wyrobów mleczarskich, podkreślania współpracy nauki z przemysłem oraz inspirowania do świadomych wyborów żywieniowych.

 

 

Otwarcia dokonała dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM, dziekan Wydziału Nauki o Żywności, podkreślając, że Święto Sera to święto tradycji, jakości i nauki. Po raz pierwszy patronat honorowy nad wydarzeniem objął minister nauki i szkolnictwa wyższego, dr inż. Marcin Kulasek – absolwent Wydziału Nauki o Żywności.

Serowe rekordy i atrakcje

Największe emocje wzbudziło bicie rekordu w rozciąganiu sera mozzarella. Tym razem uczestnicy osiągnęli aż 87 metrów, bijąc ubiegłoroczny wynik. Goście mogli także spróbować wyjątkowych produktów mleczarskich, wziąć udział w konkursie konsumentów na najlepszy ser i twaróg oraz korzystać z atrakcji przygotowanych dla całych rodzin.

Nauka i popularyzacja wiedzy

Święto Sera to również okazja do prezentacji dorobku naukowego Wydziału Nauki o Żywności. Wiele z oferowanych produktów powstało dzięki badaniom prowadzonym m.in. w ramach projektu SUP-RIM. Po raz pierwszy partnerem wydarzenia zostało Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji „Kortosfera”, które przygotowało pokazy, warsztaty i interaktywne laboratoria.

Wydarzenie na stałe w kalendarzu

Jubileuszowa edycja potwierdziła, że Święto Sera na trwałe wpisało się w kalendarz ogólnopolskich imprez, przyciągając tysiące odwiedzających i kilkudziesięciu wystawców. – Święto Sera promuje zdrową żywność i pokazuje potencjał polskiego mleczarstwa. Wierzę, że będzie się rozwijać także z udziałem partnerów zagranicznych – podkreślił prof. Jerzy Przyborowski, rektor UWM.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom jubileuszowej edycji za wspólne świętowanie i zapraszamy na kolejne spotkanie w Kortowie!