Jubileuszowe XXX INNODAIRY 2024 za nami!

Mrągowo Resort & Spa w dniach 11-14 czerwca br. gościło uczestników Jubileuszowego XXX Sympozjum INNODAIRY Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim zorganizowanego przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pod przewodnictwem dr hab. inż. Justyny Żulewskiej, prof. UWM. 

Współorganizatorami wydarzenia były firmy działające na rzecz branży mleczarskiej. W tym roku były to: AAK, ADM, A-Lima-Bis, ATM, Bylina, Calvatis, Diversey, DSM, Ecolab, ElstarFats, Epuro, Foss, GEA, Kersia, Lacto, Multivac, Mp System, Neumo, Noack, Novonesis, Optiflow, PGI, Tetra, Pak, Tewes-Bis i Trepko, Zentis.

Sympozjum było objęte patronatem honorowym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Czesława Siekierskiego oraz Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – dr. hab. inż. Jerzego Przyborowskiego, prof. UWM.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: Przegląd MleczarskiPolska Rolna Nowy Przegląd Mleczarski, Mleczarskie Technologie, Forum Mleczarskie, Agroindustry.

Jubileusz XXX - lecia Sympozjum obchodziliśmy wspólnie z ponad 26 firmami, 60 zakładami mleczarskich i ponad 280 uczestnikami, a byli to głównie przedstawiciele zakładów mleczarskich z kraju oraz firm współpracujących z branżą mleczarską.

Celem organizacji corocznego spotkania w czasie Sympozjum Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim INNODAIRY jest możliwość wymiany doświadczeń, przepływu wiedzy i informacji dotyczących branży mleczarskiej, zbudowania mostu pomiędzy nauką i praktyką.

I sesję wykładową poprowadziła dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM oraz dr inż. Maria Baranowska. Prof. Żulewska powitała zebranych, podziękowała za przybycie na Jubileuszowe Sympozjum oraz zaprosiła wszystkich do aktywnego uczestnictwa.

Pierwszy wykład przedstawiła dr inż. Katarzyna Staniewska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności Wydziału Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie, zatytułowany „Produkty mleczarskie pod lupą konsumenta – co wiemy i dokąd zmierzamy?”. Dr Piotr Wasyluk z firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne omówił temat „Elastyczna równowaga. O trendach i wyzwaniach branży mleczarskiej w czasach niepewności”.

Otwarcia Sympozjum dokonali: Prorektor ds nauki UWM w Olsztynie – prof. dr hab. Jerzy Jaroszewski, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, UWM w Olsztynie – prof. dr hab. Małgorzata Darewicz oraz Kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością - dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM.

II sesję wykładową poprowadziła dr inż. Maria Czerniewicz.

Kierownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM dr hab. inż. Justyna Żulewska podczas ceremonii otwarcia przedstawiła 30-letnią historię Sympozjum za pomocą bogatej w fotografie prezentacji. Kolejnym punktem obchodów Jubileuszu było wręczenie podziękowań w formie adresów i statuetek wieloletnim partnerom i współorganizatorom Sympozjum – niektóre firmy są z organizatorami od 30 lat, od początku istnienia Sympozjum. Szczególne podziękowania zostały złożone na ręce współpracowników z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM.

Wzruszające wspomnienie o niedawno zmarłym prof. dr. hab. inż. Stefanie Ziajce przedstawiła dr hab. inż. Sylwia Tarczyńska, prof. UWM. Na Sympozjum przyjechała również córka prof. dr. hab. inż. Stefana Ziajki – Grażyna Sutherland, która na forum podziękowała za piękne wspomnienia i dodała od siebie jak ważne miejsce zajmowała praca na rzecz branży mleczarskiej oraz ludzie w życiu jej ojca. Dr Andrzej Siemaszko z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Centrum Badawczego nad Żywnością Funkcjonalną Sp. z o.o., przedstawił wykład plenarny nt. „Nowy znak certyfikujący UE dla żywności o szczególnej wartości odżywczej”. Marcin Kuprewicz reprezentujący firmę Novonesis zapoznał zebranych z wykładem pt. „Rozwiązania biologiczne dla mleczarstwa, oferta Novonesis”. Marek Grabczak i Karolina Lisińska z firmy Zentis omówili temat „Innowacje Zentis 2024” oraz przedstawili prezentację o zachęcającym tytule „Chodź pomaluj mi świat…”. Joanna Woźniak oraz dr Olga Moreno Marro z firmy ADM przedstawiły prelekcję pt. „Health & Wellness – Dairy innovation with science-backed functional ingredients and solutions” (ang. “Zdrowie & Uroda – Innowacyjne produkty mleczarskie z popartymi naukowo funkcjonalnymi składnikami i rozwiązaniami”).

Trzecia sesja wykładowa została poprowadzona przez dr inż. Marikę Bielecką.

„Wspomnienie o śp. prof. dr. hab. inż. Bogusławie, Januszu Staniewskim” pełne wzruszeń i pamiątkowych zdjęć przedstawiła dr inż. Maria Baranowska. Następnie wykład plenarny pt. „Co można zmienić w gospodarce wodno-ściekowej zakładów mleczarskich z korzyścią dla właścicieli obiektów i środowiska?” omówił dr hab. inż. Wojciech Janczukowicz z Katedry Inżynierii Środowiska na Wydziale Geoinżynierii UWM w Olsztynie. Firma GEA Westfalia Separator reprezentowana przez Sylwię Jenkner zapoznała zebranych z tematem „GEA Westfalia Separator a zrównoważony rozwój na rzecz środowiska”. Michał Dębiec z ECOLAB przedstawił temat „Nodsan EAS – możliwość optymalizacji procesów mycia i dezynfekcji”. Wojciech Walesieniuk z PGS zaprezentował prelekcję pt. „PGS – usługi wystarczająco dobre”. Calvatis był reprezentowany przez Jędrzeja Gorczyńskiego, który omówił temat „Optymalizacja kosztów w mleczarni w zakresie higieny”. Marcin Tomczyk z firmy Multivac przedstawił zebranym temat „Multivac – nie tylko pakowanie, sprostamy wszelkim wyzwaniom”. Aleksandra Olech i Janusz Kroll z A-Lima-Bis omówili temat „Z pasji do technologii, z zamiłowania do mleka. 35 lat Alima-Bis”. Wykład plenarny pt. „Projekt SUP-RIM. Informacje o badaniach naukowych wspierających sektor mleczarski” zaprezentowała dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM.

Kolejnym wydarzeniem w programie Innodairy była debata nt. „Quo Vadis – przyszłość polskiego mleczarstwa”, z udziałem przedstawicieli zakładów mleczarskich, nauki i banku. W debacie wzięli udział: Emilia Pożarowszczyk – Dyrektor Marketingu i PR, SM Spomlek Radzyń Podlaski; Piotr Wasyluk – właściciel firmy Wasyluk Projektowanie Kreatywne; Grzegorz Rykaczewski – ekspert sektora rolno-spożywczego z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Zespół Analiz Sektorowych w Banku Pekao S.A., Wiesław Żebrowski – Prezes Zarządu Ciechanowskiej Spółdzielni Mleczarskiej; Przemysław Łepkowski – Dyrektor ds. Inwestycji z SM Mlekpol w Grajewie oraz Szymon Andrzejewski – doktorant w Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM. Moderatorem debaty był Roman Wieczorkiewicz z Portalu Spożywczego.

IV sesja wykładowa została poprowadzona przez dr. hab. Jarosława Kowalika, prof. UWM.

Wykład plenarny pt. „Ślad węglowy produkcji mleka w gospodarstwie rolnym” przedstawił prof. dr hab. Mariusz Jerzy Stolarski z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Inżynierii Biosurowców z Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa UWM w Olsztynie. Marcin Winkowski z firmy DSM-Firmenich zaprezentował temat „Jak krowy mogą pomóc w walce z ociepleniem klimatu?”. Jacek Gorczyca i Tomasz Kraszewski z AAK omówili temat „Jak obniżyć ślad węglowy? Wyzwania i możliwości w produkcji mleczarskiej”. Marek Kozak z ATM przedstawił prezentację pt. „Pakować efektywniej – kompleksowe linie pakujące”. Krzysztof Tetla z Neumo zapoznał zebranych z tematem „Oferta armatury procesowej firmy Neumo-Polska dla przemysłu mleczarskiego”. O „Kompleksowych liniach pakujących – nowej generacji urządzeń pakujących” opowiedział Tomasz Ziółkowski  z firmy Trepko. Firmę Lacto reprezentował Enrico Biraschi i Cezary Bukowski i przedstawili oni temat „Kultury bioprotekcyjne, warunki stosowania i mechanizmy działania”. Wykład tłumaczyła dr inż. Adriana Łobacz.

Piątą sesję wykładową poprowadziła dr hab. Sylwia Tarczyńska, prof. UWM. Katarzyna Sady z firmy Tetra Pak mówiła o „Przyszłości mleka UHT. Innowacjach produktowych wspierających zdrowie i dobrostan. Rozwoju produktów funkcjonalnych”. Alicja Niedbalska z firmy Foss zapoznała uczestników z tematem „Standaryzacja mleka za pomocą analizy w czasie rzeczywistym”. Jakub Stobiecki z firmy Optiflow omówił „Systemy rozpuszczania i homogenizacji oraz bloki zaworowe w nowoczesnej mleczarni”. Grzegorz Łokucjewski z Tewes-Bis przedstawił prelekcję pt. „Wieloasortymentowa linia do produkcji napojów i deserów fermentowanych”. Michał Warych z Elstar Fats zapoznała zebranych z tematem „Możliwość wymiany tłuszczu mlecznego w produktach mleczarskich: poprawa funkcjonalności, opłacalności wyrobów kanału HoReCa, stosowanie rozwiązań roślinnych bez udziału oleju palmowego, zalety produktów do bezpośredniego spożycia, produkty wegańskie”. Marcin Czerwiński z firmy Bylina zaprezentował temat „Nasze rozwiązania oraz trendy konsumenckie na rynku europejskim oraz możliwości wykorzystania produktów duńskiej firmy KMC w wielu aplikacjach dedykowanych przemysłowi mleczarskiemu”. Dr inż. Waldemar Dzwolak opowiedział o możliwości studiowania na studiach podyplomowych „Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności” oraz „Zarządzanie produkcją w przemyśle mleczarskim”, prowadzonych przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Wykładem łamiącym naukowo-biznesową konwencję była prezentacja pt. „Wino i sery, czy to para idealna?” Krzysztofa Królczyka – profesjonalnego sommeliera, członka Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Sympozjum zakończyła i podsumowała dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM.

W czasie obiadu uczestnicy mogli wziąć udział w pokazie kulinarnym, przygotowanym przez firmę Multivac, a prowadzonym przez Jakuba Steuermarka – „Kulinarne inspiracje. Sztuka przygotowania potraw z Multivac”. Krzysztof Królczyk – profesjonalny sommelier wprowadził uczestników w świat wyjątkowych połączeń sera i wina w oparciu o sery z SZGPR Lazur i SM Spomlek oraz win z polskich winnic: Pałac Mierzęcin, Winnica Kazimierskie Wzgórza i Folwark Pszczew.

Sympozjum zwieńczyła rywalizacja pomiędzy uczestnikami Sympozjum w turnieju bowlingowym, sponsorowanym przez firmę Trepko.

Sympozjum zostało dofinansowane z funduszy: Fundusze Promocji, SUPRIM – Sieć Uczelni Przyrodniczych – Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa oraz RID – Regionalna Inicjatywa Doskonałości.

 Za: Anna Garczewska-Murzyn, Przegląd Mleczarski, 7/2024