Nagrody w 10. edycji konkursu firmy ZENTIS Polska pt. „Zrównoważone odżywianie - nakarm swój umysł, ciało i ducha” rozdane!
Konkurs kierowany jest do wszystkich studentów Wydziału Nauki o Żywności, którzy są kreatywni i mają pomysły na innowacyjne i niepowtarzalne produkty spożywcze, a patronat sprawuje Dziekana Wydziału Nauki o Żywności.
W ocenie prac konkursowych honorowane są przede wszystkim: innowacyjność i oryginalność, walory sensoryczne i prozdrowotne produktu, możliwość jego wykonania, ale także umiejętność prezentacji, zarówno koncepcji jak i gotowego produktu.
Kapituła konkursu w tegorocznej edycji przyznała tytułu laureata wszystkim uczestników konkursu.
III miejsce (3000 zł) zdobyła
Tatsiana Alizarovich za deser na bazie dyni z płatkami owsianymi, chia, goi i cynamonem, Healthy Pumpkin;
II miejsce (5000 zł) zajęła
Izabela Kalwejt za mus jogurtowo-mleczny z wsadem z czarnej porzeczki i dodatkiem kolagenu, Kolagurt;
I miejsca (10000 zł) przyznano za trzy innowacyjne produkty:
Brygida Andrzejczyk i Klaudia Zabielska za mrożony deser mleczny z dodatkiem papai, batata, kolagenu i lecytyny, Kolagenowa papaja;
Maciej Gęsicki za ciasto fasolowo-bananowe z kakao, orzechami, cynamonem, kardamonem i polewą malinową;
Kinga Karwacka za jogurt pitny brzoskwiniowo-pomidorowy z siemieniem lnianym, colostrum i pyłkiem pszczelim, HOLISTICO.
Tematem wiodącym XI edycji konkursu w roku 2025 będzie: Snack Lab - zdrowie, uroda, kondycja w rytmie Zero Waste.
Wszystkim Lauratom serdecznie gratulujemy, życząc przy tym dalszych sukcesów na drodze zawodowej i prywatnej.