Nagrody w 11. edycji konkursu Zentis rozdane!
Snack Lab – zdrowie, uroda, kondycja w rytmie Zero Waste – pod takim hasłem odbyła się tegoroczna, 11. edycja konkursu firmy Zentis Polska, skierowanego do studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. To wydarzenie, które od lat inspiruje młodych twórców do łączenia nauki, kreatywności i pasji do zdrowej żywności. Patronat nad konkursem sprawuje Dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
Przebieg konkursu
Uczestnicy mierzyli się z trzema etapami:
- w pierwszym - przedstawiali koncepcje swoich produktów w formie prezentacji multimedialnych,
- w drugim – prezentowali pomysły przed komisją konkursową,
- a w finale – przygotowali gotowe prototypy, które poddano degustacji.
Komisja oceniała prace pod względem innowacyjności, oryginalności, walorów sensorycznych i prozdrowotnych, a także realności wdrożenia i umiejętności prezentacji.
Tegoroczna edycja
Do konkursu zgłoszono 11 projektów autorstwa 10 studentów, z których wszystkie zakwalifikowano do drugiego etapu – poziom był wyjątkowo wysoki.
Po prezentacjach do finału zaproszono 6 osób, a ostatecznie w trzecim etapie udział wzięło 5 finalistów. Degustacja okazała się prawdziwym wyzwaniem! Każdy produkt wyróżniał się pomysłowością i wpisywał w światowe trendy żywieniowe.
Na wniosek Prezesa firmy Zentis, pana Ireneusza Lichoty, w tym roku tytuł laureata przyznano wszystkim finalistom, co podkreśla wyjątkowo wysoki poziom tegorocznych projektów.
Laureaci 11. edycji
I miejsce (10 000 zł)
Agnieszka Kotulska – Warmińska Tabliczka, czekolada z nadzieniem i posypką
Damian Szablak – PopMillets, alternatywa tradycyjnego popcornu w duchu Zero Waste
II miejsce (5 000 zł)
Tatsiana Alizarovich – Earthy-merci, zdrowa cukierka
Miłosz Trymers – EcoChrup, krakersy marchewkowe i buraczane z dipami
III miejsce (3 000 zł)
Maciej Gęsicki – BeautyBoost, batonik z wytłoków owocowo-warzywnych z dodatkiem kolagenu oraz witamin i minerałów
W stronę XII edycji
Tematem przewodnim kolejnej edycji konkursu, zaplanowanej na rok 2026, będzie:
„Sztuka i smak – koncept artystycznej serii produktów mleczarskich inspirowanych dziełami sztuki.”
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Życzymy dalszych sukcesów, zarówno naukowych, jak i osobistych oraz nieustającej pasji do tworzenia innowacyjnych produktów spożywczych.







