Nagrody w 11. edycji konkursu Zentis rozdane!

Snack Lab – zdrowie, uroda, kondycja w rytmie Zero Waste – pod takim hasłem odbyła się tegoroczna, 11. edycja konkursu firmy Zentis Polska, skierowanego do studentów Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. To wydarzenie, które od lat inspiruje młodych twórców do łączenia nauki, kreatywności i pasji do zdrowej żywności. Patronat nad konkursem sprawuje Dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

 

 

Przebieg konkursu 

Uczestnicy mierzyli się z trzema etapami:

  • w pierwszym - przedstawiali koncepcje swoich produktów w formie prezentacji multimedialnych,
  • w drugim – prezentowali pomysły przed komisją konkursową,
  • a w finale – przygotowali gotowe prototypy, które poddano degustacji.

Komisja oceniała prace pod względem innowacyjności, oryginalności, walorów sensorycznych i prozdrowotnych, a także realności wdrożenia i umiejętności prezentacji.

Tegoroczna edycja 

Do konkursu zgłoszono 11 projektów autorstwa 10 studentów, z których wszystkie zakwalifikowano do drugiego etapu – poziom był wyjątkowo wysoki.
Po prezentacjach do finału zaproszono 6 osób, a ostatecznie w trzecim etapie udział wzięło 5 finalistów. Degustacja okazała się prawdziwym wyzwaniem! Każdy produkt wyróżniał się pomysłowością i wpisywał w światowe trendy żywieniowe.

Na wniosek Prezesa firmy Zentis, pana Ireneusza Lichoty, w tym roku tytuł laureata przyznano wszystkim finalistom, co podkreśla wyjątkowo wysoki poziom tegorocznych projektów.

Laureaci 11. edycji 

I miejsce (10 000 zł)
Agnieszka KotulskaWarmińska Tabliczka, czekolada z nadzieniem i posypką
Damian SzablakPopMillets, alternatywa tradycyjnego popcornu w duchu Zero Waste

II miejsce (5 000 zł)
Tatsiana AlizarovichEarthy-merci, zdrowa cukierka
Miłosz TrymersEcoChrup, krakersy marchewkowe i buraczane z dipami

III miejsce (3 000 zł)
Maciej GęsickiBeautyBoost, batonik z wytłoków owocowo-warzywnych z dodatkiem kolagenu oraz witamin i minerałów

W stronę XII edycji

Tematem przewodnim kolejnej edycji konkursu, zaplanowanej na rok 2026, będzie:
„Sztuka i smak – koncept artystycznej serii produktów mleczarskich inspirowanych dziełami sztuki.”

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!
Życzymy dalszych sukcesów, zarówno naukowych, jak i osobistych oraz nieustającej pasji do tworzenia innowacyjnych produktów spożywczych.