Nagrody w 8. Edycji konkursu ogłoszonego przez firmę ZENTIS Polska pt. na „Produkty fermentowane przeciw chorobom cywilizacyjnym inspirowane smakami świata” rozdane!
Tegoroczna edycja konkursu, mimo utrudnień spowodowanych sytuacją epidemiologiczną, przebiegła zgodnie z Regulaminem, przewidującym przeprowadzenie spotkań konkursowych on-line. Konkurs kierowany jest do wszystkich studentów Wydziału Nauki o Żywności, którzy są kreatywni i mają pomysły na innowacyjne i niepowtarzalne produkty spożywcze, a patronat nad konkursem sprawuje Dziekan Wydziału Nauki o Żywności. Nadzór nad przebiegiem konkursu sprawuje Komisja w składzie:
- Przewodniczący - Pan Ireneusz Lichota, Prezes Zarządu Firmy Zentis,
- Przedstawiciele Organizatora: Pan Adam Głowacki i Pan Marek Szczepaniak;
Wydział reprezentują:
- Pan prof. Bogusław Staniewski,
- Pani dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM
- Pani dr inż. Maria Czerniewicz,
- Pani dr inż. Maria Baranowska – sekretarz.
Konkurs odbywa się w trzech etapach. W pierwszym ochotnicy przedstawiają koncepcje innowacyjnych rozwiązań na zadany temat w postaci prezentacji multimedialnej. Najciekawsze z nich kwalifikowane są do II etapu, w którym uczestnicy osobiście prezentują swoje pomysły. W ostatnim etapie finaliści przedstawiają produkt do degustacji.
W ocenie prac, honorowane są przede wszystkim: innowacyjność i oryginalność konceptu, walory sensoryczne produktu, możliwość jego wykonania, ale także umiejętność prezentacji, zarówno koncepcji jak i gotowego produktu.
W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 7 pomysłów na produkt autorstwa 8 osób. Wszystkie zakwalifikowano do III etapu gdyż zasługiwały na uznanie i nagrodę, wpisywały się w światowe trendy żywieniowe, a prezentacje zarówno idei, jak i produktów były profesjonalnie przygotowane.
Ostatecznie Komisja wyłoniła 4 laureatów, którzy otrzymali nagrody pieniężne.
I miejsce (5000 zł) – AGNIESZKA MICHALSKA za fermentowany koktajl na bazie mleka o smaku wieloowocowym, wzbogacany w laktoferynę, bez laktozy - Laktajl
II miejsce (3000 zł) - MARTYNA WASILEWSKA za jogurt z lawendą, jagodami goji, migdałami i melatoniną - Melavit
III miejsce (po 1000 zł), ex aequo –
ALEKSANDRA PETRYKOWSKA za jogurt prebiotyczny z dodatkiem inuliny, jagód goji, morwy białej o aromacie jaśminowym - MoJa Goja
oraz
KACPER BIERNAT za napój kombucha z pyłkiem pszczelim i werbeną cytrynową
Wszystkim Lauratom serdecznie gratulujemy, życząc przy tym dalszych sukcesów
na drodze zawodowej i prywatnej.