Nagrody w 9. edycji konkursu ogłoszonego przez firmę ZENTIS Polska pt. na „Nakarm odporność solo lub w duecie - mleko, owoce, warzywa i … ” rozdane!
Konkurs kierowany jest do wszystkich studentów Wydziału Nauki o Żywności, którzy są kreatywni i mają pomysły na innowacyjne i niepowtarzalne produkty spożywcze, a patronat sprawuje Dziekana Wydziału Nauki o Żywności.
W ocenie prac konkursowych honorowane są przede wszystkim: innowacyjność i oryginalność, walory sensoryczne i prozdrowotne produktu, możliwość jego wykonania, ale także umiejętność prezentacji, zarówno koncepcji jak i gotowego produktu.
W 9 edycji do konkursu zgłoszono 10 pomysłów na produkt autorstwa 9 osób,. Wszystkie zakwalifikowano do II etapu gdyż zasługiwały na uznanie, a komisja miała duży proplem w wyłonieniem finalistów. Do finałowej prezentacji produktów zaproszono 6 osób, których prace wzbudziły największą aprobatę, wpisywały się w światowe trendy żywieniowe, a prezentacje zarówno idei, jak i produktów były profesjonalnie przygotowane.
Ostatecznie Komisja wyłoniła 3 laureatki, które otrzymały nagrody pieniężne.
I miejsce (5000 zł)
Patrycja Mórawska za deser mleczny o smaku złotego mleka z dodatkiem musu mango-imbirowego
II miejsce (3000 zł)
Agnieszka Michalska za shot probiotyczny na bazie kefiru o smaku czarnego bzu z dodatkiem miodu, pyłku pszczelego i propolisu, IMMUNO KEFIR SHOT
III miejsce (1000 zł)
Klaudia Wiaterek za deser mleczny z dodatkiem liofilizowanych malin, musem malinowym oraz syropem z pędów sosny, wzbogacony w laktoferynę i pestki dyni jako źródła żelaza, MALINEK
Na wręczeniu nagród Prezes firmy Zentis Pan Ireneusz Lichota ogłosił temat wiodący 10. edycji konkursu: „Zrównoważone odżywianie- nakarm swój umysł, ciało i ducha”, a ponadto zapowiedział zwiększenie kwot przyznawanych nagród. I tak, nagroda za I miejsce wyniesie od przyszłej edycji nie 5 a 10 tys. zł., także jest o co walczyć, do czego zachęcamy wszystkich Naszych studentów.
Wszystkim Lauratom serdecznie gratulujemy, życząc przy tym dalszych sukcesów na drodze zawodowej i prywatnej.