Nagrody firmy ECOLAB dla najlepszych absolwentów – członka Studenckich Kół Naukowych
Podczas posiedzenia Komisji Konkursowej w sprawie przyznania nagrody firmy ECOLAB dla najlepszego absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych, opiekunowie Studenckich Kół Naukowych przedstawili kandydatury najlepszych absolwentów, na podstawie złożonej dokumentacji przez osoby ubiegające się o nagrodę. W dyskusji Opiekunowie KN, podkreślali aktywny udział swoich kandydatów w działalności KN, ich aktywność naukową oraz organizacyjną. Nagrody zostały wręczone podczas Wydziałowej Inauguracji Roku Akademickiego 2025/2026.
Głównymi kryteriami branymi pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były:
- przynajmniej dobre wyniki w nauce, potwierdzone ostatecznym wynikiem studiów II stopnia;
- aktywność w działalności Studenckich Kół Naukowych potwierdzona publikacjami
i doniesieniami naukowymi; - udział w projektach potwierdzony certyfikatami i/lub opiniami Opiekuna Koła lub kierownika projektu;
- znajomość obszarów działalności Donatora nagrody;
- dodatkowe osiągnięcia potwierdzone certyfikatami, opiniami, itp. – jako kryterium dodatkowe.
W wyniku głosowania wyłoniono zwycięzcę konkursu firmy ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych 2024/2025. Został nim Mgr inż. Miłosz Trymers.
Wyróżnione zostały również: Pani mgr inż. Klaudia Moczulska oraz Pani mgr inż. Aleksandra Zimińska.
Charakterystyka laureata w konkursie do nagrody ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych – 2025
Mgr inż. Miłosz Trymers – absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, który ukończył z wyróżniającymi wynikami w nauce. Jego zainteresowania naukowe koncentrują się na zagadnieniach jakości i bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza produktów mięsnych, a także na nowoczesnych metodach pakowania i ograniczaniu marnowania żywności. Jest autorem i współautorem licznych publikacji w tym o zasięgu międzynarodowym oraz laureatem nagród konferencyjnych, w tym I miejsca podczas Forum Młodych Naukowców. Od początku studiów aktywnie działa w Studenckich Kołach Naukowych – obecnie pełni funkcję przewodniczącego Naukowego Koła Technologów Mięsa oraz współpracuje z Kołem Mikrobiologii Żywności „Kocuria”. Mgr inż. Trymers realizował projekty badawcze, m.in. jako kierownik badań finansowanych w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości dotyczących innowacyjnych powłok białkowo-polisacharydowych przedłużających trwałość łososia atlantyckiego. Uczestniczył także jako wykonawca w projekcie finansowanym przez NCN dot. mechanizmów antybiotykooporności Listeria monocytogenes oraz projektu realizowanego we współpracy z zakładem MichnaFood. Jego aktywność obejmuje także staże naukowe w Polsce i za granicą, m.in. na Ege University w Turcji, a także udział w szkołach letnich i warsztatach w ramach projektów międzynarodowych, takich jak InnoMeatEdu. Laureat stypendiów Rektora dla najlepszych studentów, wielokrotnie reprezentował Wydział podczas wydarzeń popularyzujących naukę i ofertę dydaktyczną uczelni.
Charakterystyka osób wyróżnionych w konkursie do nagrody ECOLAB dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności – członka Studenckich Kół Naukowych
Mgr inż. Klaudia Moczulska ukończyła studia II stopnia na Wydziale Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie z oceną bardzo dobrą na dyplomie. Już od początku studiów aktywnie działała w Naukowym Kole Technologów Mleczarstwa, uczestnicząc w projektach badawczych, współtworząc publikacje naukowe i prezentując wyniki badań na ogólnopolskich i międzynarodowych konferencjach. Jest współautorką artykułu w czasopiśmie branżowym Mleczarskie Technologie oraz referatów opublikowanych w monografiach naukowych. Prowadziła badania w ramach programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości, dotyczące jakości sensorycznej jogurtów wzbogacanych ekstraktami roślinnymi. Aktywnie angażowała się również w popularyzację nauki, współorganizując wydarzenia akademickie i edukacyjne, a także reprezentowała UWM w międzynarodowym konkursie sensorycznym EUROPEL w Niderlandach. Realizowane przez nią projekty wpisują się w obszary jakości i innowacyjności żywności, z naciskiem na rozwiązania prozdrowotne i przyjazne środowisku.
Mgr inż. Aleksandra Zimińska ukończyła studia magisterskie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, specjalizując się w Food engineering w języku angielskim. Część nauki realizowała w Offenburgu, gdzie poszerzyła kompetencje językowe i zdobyła dodatkowe doświadczenia akademickie. Swoją ścieżkę badawczą rozpoczęła w Studenckim Kole Naukowym Mikrobiologii Żywności „Kocuria”, rozwijając zainteresowania związane z mikrobiologią żywności i jej bezpieczeństwem. Brała udział w projektach finansowanych przez NCN i NCBR, m.in. w OPUS23, dotyczącym wykorzystania naturalnych (sono)-fotouczulaczy w inaktywacji Listeria monocytogenes, oraz w LIDER15, którego celem było opracowanie bioochronnych preparatów zwiększających trwałość żywności i ograniczających ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Wyniki części tych prac zaprezentowała podczas IX Ogólnopolskiej Sesji Studenckich Kół Naukowych w Szczecinie, przedstawiając referat o zastosowaniu ekstraktu z tarniny jako naturalnego fotouczulacza w inaktywacji Listeria monocytogenes. Dorobek naukowy Aleksandry Zimińskiej obejmuje publikacje w uznanych czasopismach, takich jak Food Microbiology czy Molecules, poświęcone wykorzystaniu ekstraktów roślinnych i metod fotodynamicznych w eliminacji patogenów.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.






