Nasi studenci na międzynarodowym konkursie oceny produktów mleczarskich

Dnia 16 maja 2018 roku w holenderskim mieście Leeuwarden odbyła się kolejna edycja międzynarodowego konkursu oceny produktów mleczarskich  organizowany za pośrednictwem międzynarodowego stowarzyszenia EUROPEL.  Do konkursu zgłosiły się 23 zespoły z Holandii, Francji, Włoch, Norwegii, Kosowa, Polski, USA, które tworzyło 73 studentów. W tym roku nasz Uniwersytet reprezentowało 6 osób:  Łukasz Kuśmierczyk, Zuzanna Gąsior, Jakub Głowacki, Joanna Gajewska, Wioletta Dziurlikowska oraz Honorata Mederska. Zadaniem studentów była ocena  5 rodzajów produktów mleczarskich:  masła, mleka, świeżego sera owczego, serów szwajcarskich oraz holenderskich. Na ocenę masła i mleka mieli po 20 min, a na ocenę serów w trzech kategoriach po 40 min. Zawodnicy w 9-cio stopniowej skali oceniali między innymi smak i zapach produktów, a w przypadku serów również ich cechy strukturalne, konsystencję i oczkowanie.

W tym roku  najwięcej nagród zdobyła jedna ze szkół we Francji.  W klasyfikacji indywidualnej również nasz Uniwersytet został nagrodzony w dwóch kategoriach: jeden ze studentów -  Łukasz Kuśmierczyk zdobył nagrodę za 3 miejsce,  w kategorii masło oraz uzyskał 1 miejsce w kategorii świeże sery owcze. Ponadto nasze dwa zespoły w klasyfikacji ogólnej z grona 23 drużyn zajęły 4 i 6 miejsce!

Cała przygoda naszych reprezentantów trwała 6 dni ponieważ konkurs połączony był z wieloma atrakcjami, między innymi: poznawaniem miasta Leeuwarden (Europejska Stolica Kultury 2018), zwiedzaniem holenderskich zakładów mleczarskich o różnym profilu i skali produkcji, degustacją produktów tradycyjnych z całego świata, a także przyjęciem integracyjnym.

Studenci pragną  podziękować opiekunom, władzom wydziału Nauki o Żywności, Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, sponsorom, organizatorom, stowarzyszeniu Europel, trenerom, oraz wszystkim którzy pomogli im w reprezentowaniu naszej uczelni, kraju, a także zdobyciu bardzo cennych doświadczeń na arenie międzynarodowej.

 

Z.G., Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa