Nasi studenci na międzynarodowym konkursie oceny produktów mleczarskich
Dnia 16 maja 2018 roku w holenderskim mieście Leeuwarden odbyła się kolejna edycja międzynarodowego konkursu oceny produktów mleczarskich organizowany za pośrednictwem międzynarodowego stowarzyszenia EUROPEL. Do konkursu zgłosiły się 23 zespoły z Holandii, Francji, Włoch, Norwegii, Kosowa, Polski, USA, które tworzyło 73 studentów. W tym roku nasz Uniwersytet reprezentowało 6 osób: Łukasz Kuśmierczyk, Zuzanna Gąsior, Jakub Głowacki, Joanna Gajewska, Wioletta Dziurlikowska oraz Honorata Mederska. Zadaniem studentów była ocena 5 rodzajów produktów mleczarskich: masła, mleka, świeżego sera owczego, serów szwajcarskich oraz holenderskich. Na ocenę masła i mleka mieli po 20 min, a na ocenę serów w trzech kategoriach po 40 min. Zawodnicy w 9-cio stopniowej skali oceniali między innymi smak i zapach produktów, a w przypadku serów również ich cechy strukturalne, konsystencję i oczkowanie.
W tym roku najwięcej nagród zdobyła jedna ze szkół we Francji. W klasyfikacji indywidualnej również nasz Uniwersytet został nagrodzony w dwóch kategoriach: jeden ze studentów - Łukasz Kuśmierczyk zdobył nagrodę za 3 miejsce, w kategorii masło oraz uzyskał 1 miejsce w kategorii świeże sery owcze. Ponadto nasze dwa zespoły w klasyfikacji ogólnej z grona 23 drużyn zajęły 4 i 6 miejsce!
Cała przygoda naszych reprezentantów trwała 6 dni ponieważ konkurs połączony był z wieloma atrakcjami, między innymi: poznawaniem miasta Leeuwarden (Europejska Stolica Kultury 2018), zwiedzaniem holenderskich zakładów mleczarskich o różnym profilu i skali produkcji, degustacją produktów tradycyjnych z całego świata, a także przyjęciem integracyjnym.
Studenci pragną podziękować opiekunom, władzom wydziału Nauki o Żywności, Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, sponsorom, organizatorom, stowarzyszeniu Europel, trenerom, oraz wszystkim którzy pomogli im w reprezentowaniu naszej uczelni, kraju, a także zdobyciu bardzo cennych doświadczeń na arenie międzynarodowej.
Z.G., Naukowe Koło Technologów Mleczarstwa