Naukowe Koło Mikrobiologii Żywności "Kocuria" z grantem MEiN w kwocie 68 tys. zł
Niezwykle miło jest nam przekazać gratulacje dla Naukowego Koła Mikrobiologii Żywności "Kocuria" wraz z Opiekun Koła dr inż. Wioletą Chajęcką - Wierzchowską.
W ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”, organizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, koło otrzymało dofinansowanie w kwocie 68 000 zł na projekt pt. „Postbiotyki- naturalna alternatywa dla zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego serów zagrodowych”.
Głównym celem projektu jest określenie możliwości zastosowania postbiotyków jako dodatek w produkcji serów zagrodowych.
Projekt będzie realizowany przez okres 12 miesięcy.
W skład zespołu realizującego projekt wchodzą:
• mgr inż. Joanna Gajewska- przewodnicząca Koła
• mgr inż. Arkadiusz Zakrzewski – V-ce przewodniczący
• Zuzanna Byczkowska-Rostkowska – Mikrobiologia (WBiB)
• Aleksandra Oworuszko- Biotechnologia (WBiB)
• Mateusz Prusak - Gastronomia-Sztuka Kulinarna (WNoŻ)
• Zuzanna Wasilewska- Gastronomia-Sztuka Kulinarna (WNoŻ)