Pan mgr inż. Oskar Nowak - zdobywcą Nagrody TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, o wartości 5000 euro

Nagroda TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyznana!!!

Dnia 4 października, podczas inauguracji roku akademickiego 2024/2025 odbyło się uroczyste rozdanie nagród firmy TETRA PAK, nagród od ponad dwudziestu lat przyznawanych najlepszym
Absolwentom Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.

Podczas  rozdania nagród obecny był przedstawiciel Donatora nagrody: Pan  Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak.

Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak  przystąpiło 4 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności: Pan Kamil Góralski, Pani Kinga Karwacka, Pan Oskar Nowak.

Kapituła Nagrody Tetra Pak obradowała w składzie:

Alex Henriksen – Managing Director, Tetra Pak 

Jacek Świgoń – Key Account Director, Tetra Pak 

Laurentiu Boncica – Processing Director, Tetra Pak 

Pełnomocnik Dziekana dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM – profesor Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski. 

Hanna Abczyńska – Asystentka Dyrektora Generalnego Tetra Pak East Europe – Protokolant.

Głównymi kryteriami branymi  pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych  powyżej 4,5 ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego.  Wytypowani,  najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną  w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.

Decyzją Kapituły Lauratką Nagrody Tetra Pak  (wysokość nagrody  5 tys. euro), został Pan mgr inż. Oskar Nowak. 

Pan Oskar ukończył studia I stopnia na kierunku Gastronomia - sztuka kulinarna, uzyskując średnią ocen 4,75, oraz studia II stopnia na tym samym kierunku, uzyskując średnią 4,90. Praca dyplomowa dotyczyła projektowania dań z wykorzystaniem analogów mięsa i produktów pochodzenia roślinnego. Ukończył kursy asystenta managera restauracji, kelnera, barmana, baristy i sommeliera. Laureat konkursów kulinarnych. Wolontariusz PCK. Obecnie stażysta w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz student studiów trzeciego stopnia w Szkole Doktorskiej na macierzystej uczelni. Znajomość języka angielskiego zaawansowana.

Pozostali  kandydaci, którzy również pomyślnie przeszli poszczególne etapy konkursu, otrzymały nagrody rzeczowe.

Wyróżnionym Absolwentom, a szczególnie laureatowi konkursu, Panu Oskarowi Nowakowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów  w życiu zawodowym i prywatnym.