Pan mgr inż. Oskar Nowak - zdobywcą Nagrody TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, o wartości 5000 euro
Nagroda TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyznana!!!
Dnia 4 października, podczas inauguracji roku akademickiego 2024/2025 odbyło się uroczyste rozdanie nagród firmy TETRA PAK, nagród od ponad dwudziestu lat przyznawanych najlepszym
Absolwentom Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Podczas rozdania nagród obecny był przedstawiciel Donatora nagrody: Pan Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak.
Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak przystąpiło 4 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności: Pan Kamil Góralski, Pani Kinga Karwacka, Pan Oskar Nowak.
Kapituła Nagrody Tetra Pak obradowała w składzie:
Alex Henriksen – Managing Director, Tetra Pak
Jacek Świgoń – Key Account Director, Tetra Pak
Laurentiu Boncica – Processing Director, Tetra Pak
Pełnomocnik Dziekana dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM – profesor Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski.
Hanna Abczyńska – Asystentka Dyrektora Generalnego Tetra Pak East Europe – Protokolant.
Głównymi kryteriami branymi pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych powyżej 4,5 ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego. Wytypowani, najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.
Decyzją Kapituły Lauratką Nagrody Tetra Pak (wysokość nagrody 5 tys. euro), został Pan mgr inż. Oskar Nowak.
Pan Oskar ukończył studia I stopnia na kierunku Gastronomia - sztuka kulinarna, uzyskując średnią ocen 4,75, oraz studia II stopnia na tym samym kierunku, uzyskując średnią 4,90. Praca dyplomowa dotyczyła projektowania dań z wykorzystaniem analogów mięsa i produktów pochodzenia roślinnego. Ukończył kursy asystenta managera restauracji, kelnera, barmana, baristy i sommeliera. Laureat konkursów kulinarnych. Wolontariusz PCK. Obecnie stażysta w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie oraz student studiów trzeciego stopnia w Szkole Doktorskiej na macierzystej uczelni. Znajomość języka angielskiego zaawansowana.
Pozostali kandydaci, którzy również pomyślnie przeszli poszczególne etapy konkursu, otrzymały nagrody rzeczowe.
Wyróżnionym Absolwentom, a szczególnie laureatowi konkursu, Panu Oskarowi Nowakowi gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.