Pani mgr inż. Anna Polakowska - zdobywczynią Nagrody TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, o wartości 5000 euro
Nagroda TETRA PAK dla najlepszego Absolwenta Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przyznana!!!
Dnia 6 października, podczas inauguracji roku akademickiego 2023/2024odbyło się uroczyste rozdanie nagród firmy TETRA PAK, nagród od ponad dwudziestu lat przyznawanych najlepszym A bsolwentom Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Podczas rozdania nagród obecny był przedstawiciel Donatora nagrody: Pan Jacek Świgoń – Key Account Director Tetra Pak.
Do udziału w tegorocznej edycji konkursu Tetra Pak przystąpiło 4 absolwentów Wydziału Nauki o Żywności: Pan Kamil Foss, Pani Julia Piątek, Pani Anna Polakowska, Pani Jolanta Remiszewska.
Kapituła Nagrody Tetra Pak obradowała w składzie:
- Lyndsey Loyden – Edwards – Managing Director, Tetra Pak
- Jacek Świgoń – Key Account Director, Tetra Pak
- Sunil Kote – Processing Director, Tetra Pak
- dr hab. inż. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM - Pełnomocnik Dziekana dr hab. inż., profesor UWM Anna Sylwia Tarczyńska – profesor Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
- Hanna Abczyńska – Asystentka Dyrektora Generalnego Tetra Pak East Europe – Protokolant
Głównymi kryteriami branymi pod uwagę przy wyborze Laureata nagrody były nie tylko średnia ocen ze studiów i egzaminów dyplomowych powyżej 4,5 ale również aktywność naukowa kandydatów, realizacja praktyk, uczestnictwo w stażach naukowych oraz znajomość języka obcego. Wytypowani, najlepsi absolwenci, w ramach konkursu odbywają rozmowę kwalifikacyjną w języku angielskim. Ostateczna decyzja zapada w siedzibie firmy.
Decyzją Kapituły Lauratką Nagrody Tetra Pak (wysokość nagrody 5 tys. euro), została Pani mgr inż. Anna Polakowska.
Pani Marta ukończyła studia I stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, uzyskując średnią ocen 4,38, oraz studia II stopnia na tym samym kierunku, uzyskując średnią 4,55. Praca dyplomowa poświęcona była stabilności oksydacyjnej olejów bogatych w kwasy omega-3. Uczestniczyła w pracach Koła Naukowego Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych oraz w seminariach Kół Naukowych, autorka i współautorka kilku publikacji naukowych. Pracuje w wytwórni octu i musztardy. Znajomość języka angielskiego średniozaawansowana.
Pozostali kandydaci, którzy również pomyślnie przeszli poszczególne etapy konkursu, otrzymały nagrody rzeczowe.
Wyróżnionym Absolwentom, a szczególnie laureatce konkursu, Pani Annie Polakowskiej gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.