Razem dla bezpiecznej i wartościowej żywności
„Tradycja, technologia – współczesna żywność” - pod takim hasłem 16 września w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyła się konferencja poświęcona edukacji konsumentów i świadomym wyborom żywieniowym. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli administracji publicznej, organów nadzoru oraz środowiska akademickiego. Współorganizatorem spotkania był Wydział Nauki o Żywności UWM.
Dlaczego ta konferencja była ważna?
Dyskusje koncentrowały się wokół najważniejszych zagadnień dotyczących żywności:
dodatków do produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie,
sensu stosowania diet eliminacyjnych bez wcześniejszych badań,
bezpieczeństwa artykułów pochodzenia zwierzęcego,
roli prawa żywnościowego i systemu kontroli.
Eksperci podkreślali, że konsumenci nie powinni obawiać się dodatków do żywności, jeśli spożywane są w dopuszczonych dawkach. Wskazywano też, że diety eliminacyjne powinny być stosowane wyłącznie po przeprowadzeniu badań, a nie pod wpływem chwilowych trendów. Ważnym wątkiem było bezpieczeństwo produktów zwierzęcych – przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej zwracali uwagę, że niebezpieczne substancje w tego typu żywności to sytuacje jednostkowe, wykrywane raz na kilka lat.
– W dobie dezinformacji rola środowiska akademickiego w edukowaniu konsumentów jest kluczowa. Tylko we współpracy z organami nadzoru możemy budować świadomość i wspierać konsumentów w podejmowaniu dobrych wyborów – mówiła prof. dr hab. Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.
Głos nauki i praktyki
Podczas konferencji swoje wystąpienia mieli m.in.:
dr hab. inż. Anna Tarczyńska, prof. UWM– zwróciła uwagę na modne diety eliminacyjne i potrzebę potwierdzania alergii odpowiednimi badaniami,
dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz – mówiła o dodatkach do żywności, podkreślając znaczenie dawki i uważnego czytania etykiet,
prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska – przedstawiła zagadnienia związane z nową żywnością,
dr inż. Joanna Ciborska – moderowała panel dyskusyjny o świadomych wyborach konsumenckich.
Głos zabrali również przedstawiciele instytucji nadzorujących rynek żywności. Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podkreślił, że to oczekiwania konsumentów kształtują rynek, a regularne kontrole pokazują rosnącą jakość polskich produktów.
Nauka w laboratoriach
Uczestnicy konferencji mieli okazję odwiedzić Wydział Nauki o Żywności. Goście zwiedzili Halę Technologiczną, Pracownię Analizy Sensorycznej oraz Pracownię Analiz Fizykochemicznych. O pracy laboratoriów opowiadali: dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM, dr hab. inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM oraz dr hab. inż. Michał Smoczyński, prof. UWM. Wszyscy byli pod dużym wrażeniem nowoczesnej infrastruktury badawczo-dydaktycznej, jaką dysponuje wydział.
Wspólne cele
Konferencja była przykładem, jak ważna jest współpraca nauki, instytucji kontrolnych i administracji publicznej w edukowaniu konsumentów. Jej celem było pokazanie, że świadomy konsument to taki, który potrafi czytać etykiety, zna swoje prawa i wie, że żywność w Polsce jest pod stałym nadzorem.
Spotkanie zostało zorganizowane przez: wojewodę warmińsko-mazurskiego, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wydział Nauki o Żywności UWM. W Komitecie organizacyjnym brały udział: dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności; dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz z Katedry Biochemii Żywności oraz dr inż. Anna Danielewicz z Katedry Żywienia Człowieka.
Dziekan wydziału, dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, otrzymała oficjalne podziękowania od Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Ryszarda Piórkowskiego. To wyróżnienie jest wyrazem uznania dla zaangażowania w organizację wydarzenia i wkładu w promocję świadomych wyborów konsumenckich. Udostępiniamy je poniżej.



