Razem dla bezpiecznej i wartościowej żywności

„Tradycja, technologia – współczesna żywność” - pod takim hasłem 16 września w Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyła się konferencja poświęcona edukacji konsumentów i świadomym wyborom żywieniowym. Wydarzenie zgromadziło przedstawicieli administracji publicznej, organów nadzoru oraz środowiska akademickiego. Współorganizatorem spotkania był Wydział Nauki o Żywności UWM.

 

Dlaczego ta konferencja była ważna?

Dyskusje koncentrowały się wokół najważniejszych zagadnień dotyczących żywności:

  • dodatków do produktów spożywczych i ich wpływu na zdrowie,

  • sensu stosowania diet eliminacyjnych bez wcześniejszych badań,

  • bezpieczeństwa artykułów pochodzenia zwierzęcego,

  • roli prawa żywnościowego i systemu kontroli.

Eksperci podkreślali, że konsumenci nie powinni obawiać się dodatków do żywności, jeśli spożywane są w dopuszczonych dawkach. Wskazywano też, że diety eliminacyjne powinny być stosowane wyłącznie po przeprowadzeniu badań, a nie pod wpływem chwilowych trendów. Ważnym wątkiem było bezpieczeństwo produktów zwierzęcych – przedstawiciele Inspekcji Weterynaryjnej zwracali uwagę, że niebezpieczne substancje w tego typu żywności to sytuacje jednostkowe, wykrywane raz na kilka lat.

W dobie dezinformacji rola środowiska akademickiego w edukowaniu konsumentów jest kluczowa. Tylko we współpracy z organami nadzoru możemy budować świadomość i wspierać konsumentów w podejmowaniu dobrych wyborów – mówiła prof. dr hab. Justyna Żulewska, dziekan Wydziału Nauki o Żywności.

Głos nauki i praktyki

Podczas konferencji swoje wystąpienia mieli m.in.:

  • dr hab. inż. Anna Tarczyńska, prof. UWM– zwróciła uwagę na modne diety eliminacyjne i potrzebę potwierdzania alergii odpowiednimi badaniami,

  • dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz – mówiła o dodatkach do żywności, podkreślając znaczenie dawki i uważnego czytania etykiet,

  • prof. dr hab. inż. Katarzyna Majewska – przedstawiła zagadnienia związane z nową żywnością,

  • dr inż. Joanna Ciborska – moderowała panel dyskusyjny o świadomych wyborach konsumenckich.

Głos zabrali również przedstawiciele instytucji nadzorujących rynek żywności. Dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, podkreślił, że to oczekiwania konsumentów kształtują rynek, a regularne kontrole pokazują rosnącą jakość polskich produktów.

Nauka w laboratoriach

Uczestnicy konferencji mieli okazję odwiedzić Wydział Nauki o Żywności. Goście zwiedzili Halę Technologiczną, Pracownię Analizy Sensorycznej oraz Pracownię Analiz Fizykochemicznych. O pracy laboratoriów opowiadali: dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM, dr hab. inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM oraz dr hab. inż. Michał Smoczyński, prof. UWM. Wszyscy byli pod dużym wrażeniem nowoczesnej infrastruktury badawczo-dydaktycznej, jaką dysponuje wydział.

Wspólne cele

Konferencja była przykładem, jak ważna jest współpraca nauki, instytucji kontrolnych i administracji publicznej w edukowaniu konsumentów. Jej celem było pokazanie, że świadomy konsument to taki, który potrafi czytać etykiety, zna swoje prawa i wie, że żywność w Polsce jest pod stałym nadzorem.

Spotkanie zostało zorganizowane przez: wojewodę warmińsko-mazurskiego, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Wydział Nauki o Żywności UWM.  W Komitecie organizacyjnym brały udział: dr n. wet. inż. Magdalena Polak-Śliwińska z Katedry Towaroznawstwa i Badań Żywności; dr inż. Justyna Borawska-Dziadkiewicz z Katedry Biochemii Żywności oraz dr inż. Anna Danielewicz z Katedry Żywienia Człowieka.

Dziekan wydziału, dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, otrzymała oficjalne podziękowania od Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Ryszarda Piórkowskiego. To wyróżnienie jest wyrazem uznania dla zaangażowania w organizację wydarzenia i wkładu w promocję świadomych wyborów konsumenckich. Udostępiniamy je poniżej.