Smacznie i aktywnie obchodzono Światowy Dzień Żywności na WNoŻ UWM w Olsztynie
Dnia 17 października, w Kortowie na Placu Cieszyńskim przed głównym budynkiem Wydziału Nauki o Żywności, przy pl. Cieszyńskim jeden odbył się Turniej Trzech Kociołków – akcja heppeningowa zwiazana ze Światowym Dniem Żywności, zorganizowana przez Wydziału Nauki o Żywności oraz Bank Żywności w Olsztynie. A głównym celem akcji było uświadomienie przedstawicielom młodego pokolenia problemu marnotrawienia żywności oraz jego skali.
W turnieju wzięli udział:
- Współpracujący z Bankiem Żywności, szef kuchni Maciej Maciejewski wraz z drużyną z Banku Żywności
- Przedstawiciele Zespołu Szkół Gastronomicznych w Olsztynie oraz
- Koło Naukowe Gastronomii Sztuki Kulinarnej Wydzialu Nauki o Żywności UWM w Olsztynie.
Drużyny, miały do dyspozycji pełnowartościową żywność, ale z krótkim terminem przydatności do spożycia. żywność, a przygotowane przez drużyny przysmaki przypadły wszystkim zgromadzonym na placu.
Turniej poprzedził przemarsz barwnego korowodu uczniów szkół średnich z parkingu przy starej pętli na Plac Cieszyński 1. W trakcjie happeningu prezentowane były także filmy oraz edukacyjne zwiazane z problemem marnotrawienia żywnosci. W związku z tym, że u podstaw piramidy żywieniowej znajduje się aktywność fizyczna, uczestnicy happeningu mieli okazję wzięcia udziału w ćwiczeniach przy muzyce oraz pod okiem instruktora UWM.
Zdjecia oraz relacje z imprezy znajdują się na fanpage Wydziału Nauki o Żywności: https://www.facebook.com/Wydzia%C5%82-Nauki-o-%C5%BBywno%C5%9Bci-UWM-Olsztyn-216909851692457/