Student Wydziału Nauki o Żywności z dofinansowaniem na badania w ramach RID

Jak połączyć pasję do nauki, nowoczesną technologię i troskę o jakość żywności? Odpowiedź zna inż. Miłosz Trymers – student Wydziału Nauki o Żywności UWM, który właśnie realizuje autorski projekt badawczy dzięki dofinansowaniu w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości.

Tematem jego pracy jest: „Zastosowanie powłoki polisacharydowo-białkowej w przedłużaniu trwałości oraz poprawie jakości fileta z łososia atlantyckiego podczas przechowywania w warunkach chłodniczych”.

Celem projektu jest ocena wpływu naturalnej powłoki z dodatkiem 5% ekstraktu z rozmarynu na trwałość mikrobiologiczną oraz jakość fizykochemiczną i sensoryczną filetów z łososia atlantyckiego przechowywanych w warunkach chłodniczych. W ramach prowadzonych badań analizowane są zmiany fizykochemiczne, takie jak pH, barwa oraz ubytek masy produktu. Równocześnie prowadzone są szczegółowe analizy mikrobiologiczne obejmujące oznaczenie liczby drobnoustrojów, w tym bakterii kwasu mlekowego, Enterobacterales, ogólnej liczby drobnoustrojów, psychrotrofów oraz drożdży i pleśni.

Badania realizowane są w Katedrze Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa pod opieką dr hab. inż. Katarzyny Tkacz, prof. UWM, we współpracy z mgr inż. Patrykiem Wiśniewskim z Naukowego Koła Mikrobiologii Żywności „Kocuria”

Wyniki tych badań mogą mieć praktyczne znaczenie dla przemysłu spożywczego, przyczyniając się do poprawy bezpieczeństwa i jakości przechowywanych produktów rybnych.

Gratulujemy Miłoszowi i całemu zespołowi badawczemu! 

#RID #nauka #regionalnainicjatywadoskonałości