Sukces dr. hab. inż. Marka Aljewicza, prof. UWM w konkursie Science4Business

Z przyjemnością informujemy, że projekt dr. hab. inż. Marka Aljewicza, prof. UWM z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością został wyróżniony w ogólnopolskim konkursie Science4Business – Nauka dla Biznesu. To kolejne ważne osiągnięcie naszego wydziału na polu badań nad żywnością funkcjonalną i ich wdrażaniem do praktyki gospodarczej.

Nagrodzony projekt pt. „Technologia wytwarzania wysokobiałkowego deseru funkcjonalnego o strukturze musu/pianki z dodatkiem błonnika i postbiotyków” uzyskał uznanie zarówno komisji konkursowej, jak i Komitetu Inwestycyjnego. Otrzymany grant umożliwi dalsze dopracowanie koncepcji oraz prowadzenie prac przedwdrożeniowych, których celem jest przygotowanie produktu do zastosowań przemysłowych.

Projekt prof. Aljewicza wpisuje się w kluczowe kierunki badań realizowanych na Wydziale Nauki o Żywności, obejmujące rozwój żywności o wysokiej wartości odżywczej, korzystnym profilu prozdrowotnym oraz atrakcyjnych właściwościach sensorycznych. Wyróżnienie to stanowi potwierdzenie, że prowadzone w naszej jednostce badania naukowe odpowiadają na realne potrzeby sektora spożywczego i znajdują swoje praktyczne zastosowanie.

Serdecznie gratulujemy prof. Markowi Aljewiczowi i całemu zespołowi zaangażowanemu w realizację projektu, życząc dalszych sukcesów na polu badań i współpracy z przemysłem.