Wizyta naukowców z Uniwersytetu Ege w Izmirze
Gościliśmy z wielką przyjemnością na Wydziale Nauki o Żywności naukowców z Uniwersytetu Ege w Izmirze (Turcja): prof. Burcu Ozturk Kerimoğlu oraz prof. Onura Ozdikicierlera. W trakcie wizyty odbyły się spotkania z władzami i pracownikami wydziału, podczas których omówiono możliwości zacieśniania współpracy naukowo-dydaktycznej pomiędzy naszymi uczelniami.
Goście zaangażowali się również we wspólne prace badawcze realizowane w Katedrze Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa. Badania dotyczyły możliwości zastosowania oleożeli w celu podniesienia walorów odżywczych kiełbasy białej. W działania te aktywnie włączyli się również studenci II stopnia kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka, pracując pod kierunkiem dr hab. inż. Katarzyny Tkacz, prof. UWM.
Wizyta została zrealizowana w ramach programu „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” (#RID).



