WNoŻ na Międzynarodowym Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie!
W dniach 16-17 września 2021 odbyło się ważne dla środowiska młodych naukowców spotkanie – MSKN edycja 2021.
W ramach Sekcji Nauk o Żywności Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie obradowano w dwóch panelach: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI oraz RYNEK ŻYWNOŚCI A KONSUMENT.
Nad sprawną koordynacją przedsięwzięcia, które miało charakter hybrydowy, czuwały Panie: dr hab. Małgorzata Tańska, dr inż. n. wet. Magdalena Polak – Śliwińska oraz dr inż. Anna Gątarska.
W obu panelach wzięło udział aż 12 zespołów reprezentujących koła naukowe funkcjonujące w ramach naszego wydziału.
I tak, w ramach panelu TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI, gdzie wystąpienia prelegentów i postery oceniała komisja w składzie: prof. Katarzyna Majewska, dr Adam Więk oraz dr Beata Paszczyk, wyłoniono następujących laureatów:
SESJA REFERATOWA
I MIEJSCE - Kamil Foss, Joanna Browarek za prezentację referatu na temat "Kawa cold brew - otrzymywanie, właściwości i akceptowalność konsumencka", Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
II MIEJSCE - Weronika Maria Marcinkowska, Aleksandra Purkiewicz, Szymon Jan Jagłowski za prezentację referatu na temat "Porównanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych ziół", Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
III MIEJSCE - Julia Ziajka za prezentację referatu na temat "Napoje roślinne - wartościowe substytuty mleka?", Uniwersytet Morski w Gdyni
SESJA POSTEROWA
I MIEJSCE - Monika Małgorzata Siniawska, Karolina Dorota Kozak za prezentację posteru na temat " Produkt funkcjonalny w formie przekąski owocowo-warzywnej o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych", Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
II MIEJSCE - Paweł Denkiewicz, Mateusz Orłowski, Marcin Walter za prezentację posteru na temat " Zastosowanie wytłoków z jabłek w browarnictwie", Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
III MIEJSCE - Katarzyna Pańczyszyn, Paweł Denkiewicz, Marcin Walter za prezentację posteru na temat " Otrzymywanie mikrokapsułek i kontrolowane uwalnianie polifenoli", Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
Natomiast w panelu RYNEK ŻYWNOŚCI A KONSUMENT, gdzie wystąpienia prelegentów i postery oceniała komisja w składzie: dr hab. inż. Monika Modzelewska – Kapituła, prof. UWM, dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM oraz dr inż. Agnieszka Narwojsz, wyłoniono następujących laureatów.
SESJA REFERATOWA
I MIEJSCE - Jolanta Remiszewska za prezentację referatu na temat "Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - praktyka rynku a wiedza konsumentów", Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
II MIEJSCE - Paula Sadowska za prezentację referatu na temat "Jak bronić się przed oszustwami dotyczącymi żywności (Food Fraud)? Przegląd głównych zafałszowań żywności na bazie analizy danych z systemu monitoringu zafałszowań", Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
III MIEJSCE - Aleksandra Natalia Rzymska, Anna Józefina Polakowska za prezentację referatu na temat "Wody roślinne dostępne na rynku - rodzaje i właściwości", Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
WYRÓŻNIENIE - Marta Kasińska, Marlena Czubińska za prezentację referatu na temat "Autentyczność dostępnych na rynku suplementów diety dla kobiet w ciąży i karmiących zawierających kwas foliowy", Studenckie Koło Naukowe Towaroznawczej Oceny Sensorycznej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
SESJA POSTEROWA
I MIEJSCE - Karolina Dorota Kozak za prezentację posteru na temat " Czy baton owocowo-warzywny bez dodatku masy daktylowej może być atrakcyjny sensorycznie? Analiza fizykochemiczna i ocena sensoryczna batonów owocowo-warzywnych", Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.