WNoŻ na Międzynarodowym Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie!

W dniach 16-17 września 2021 odbyło się ważne dla środowiska młodych naukowców spotkanie – MSKN edycja 2021.

W ramach Sekcji Nauk o Żywności  Międzynarodowego Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie obradowano w dwóch panelach: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI oraz RYNEK ŻYWNOŚCI A KONSUMENT. 

Nad sprawną koordynacją przedsięwzięcia, które miało charakter hybrydowy, czuwały  Panie: dr hab. Małgorzata Tańska, dr inż. n. wet.  Magdalena Polak – Śliwińska oraz dr inż. Anna Gątarska.  

W obu panelach wzięło udział aż 12 zespołów  reprezentujących koła  naukowe funkcjonujące w ramach naszego wydziału.

 

I tak, w ramach panelu  TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI, gdzie wystąpienia prelegentów i postery oceniała komisja w składzie: prof. Katarzyna Majewska, dr Adam Więk oraz dr Beata Paszczyk,  wyłoniono następujących laureatów:

SESJA REFERATOWA

I MIEJSCE - Kamil Foss, Joanna Browarek za prezentację referatu na temat "Kawa cold brew - otrzymywanie, właściwości i akceptowalność konsumencka", Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

II MIEJSCE - Weronika Maria Marcinkowska, Aleksandra Purkiewicz, Szymon Jan Jagłowski za prezentację referatu na temat "Porównanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych ziół", Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

III MIEJSCE - Julia Ziajka za prezentację referatu na temat "Napoje roślinne - wartościowe substytuty mleka?", Uniwersytet Morski w Gdyni

SESJA POSTEROWA

I MIEJSCE - Monika Małgorzata Siniawska, Karolina Dorota Kozak za prezentację posteru na temat " Produkt funkcjonalny w formie przekąski owocowo-warzywnej o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych", Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

II MIEJSCE - Paweł Denkiewicz, Mateusz Orłowski, Marcin Walter za prezentację posteru na temat " Zastosowanie wytłoków z jabłek w browarnictwie", Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

III MIEJSCE - Katarzyna Pańczyszyn, Paweł Denkiewicz, Marcin Walter za prezentację posteru na temat " Otrzymywanie mikrokapsułek i kontrolowane uwalnianie polifenoli", Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów Żywności Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie 

Natomiast w panelu RYNEK ŻYWNOŚCI A KONSUMENT, gdzie wystąpienia prelegentów i postery oceniała komisja w składzie: dr hab.  inż. Monika Modzelewska – Kapituła, prof. UWM, dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM oraz dr inż. Agnieszka Narwojsz, wyłoniono następujących laureatów.

SESJA REFERATOWA

I MIEJSCE - Jolanta Remiszewska za prezentację referatu na temat "Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - praktyka rynku a wiedza konsumentów", Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

II MIEJSCE - Paula Sadowska za prezentację referatu na temat "Jak bronić się przed oszustwami dotyczącymi żywności (Food Fraud)? Przegląd głównych zafałszowań żywności na bazie analizy danych z systemu monitoringu zafałszowań", Studenckie Koło Naukowe Higieny Żywności i Toksykologii Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

III MIEJSCE - Aleksandra Natalia Rzymska, Anna Józefina Polakowska  za prezentację referatu na temat "Wody roślinne dostępne na rynku - rodzaje i właściwości", Koło Naukowe Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

WYRÓŻNIENIE - Marta Kasińska, Marlena Czubińska za prezentację referatu na temat "Autentyczność dostępnych na rynku suplementów diety dla kobiet w ciąży i karmiących zawierających kwas foliowy", Studenckie Koło Naukowe Towaroznawczej Oceny Sensorycznej Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie

SESJA POSTEROWA

I MIEJSCE - Karolina Dorota Kozak za prezentację posteru na temat " Czy baton owocowo-warzywny bez dodatku masy daktylowej może być atrakcyjny sensorycznie? Analiza fizykochemiczna i ocena sensoryczna batonów owocowo-warzywnych", Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.