WOJEWÓDZKA KONFERENCJA SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE Z UDZIAŁEM NASZYCH PRACOWNIKÓW
Ostatnio, w przedświątecznej atmosferze w Zespole Szkół Nr 2 w Szczytnie odbyła się Wojewódzka Konferencja Szkół Promujących Zdrowie, organizowana przez Warmińsko – Mazurskiego Kuratora Oświaty w Olsztynie, do udziału w której zaproszono prelegentów z Naszego wydziału.
Celem cyklicznych spotkań, organizowanych w formule konferencji jest wymiana myśli i doświadczeń w zakresie właściwego odżywiania oraz analizy czynników warunkujących dobrostan fizyczny, psychicznego, społeczny i duchowy uczniów i całej społeczności szkolnej.
Podczas konferencji dr inż. Adam Więk, Prodziekan ds. studenckich Wydziału Nauki o Żywności opowiadał o faktach i mitach związanych z czerwonym mięsem a dr inż. Joanna Ciborska, adiunkt w Katedrze Żywienia i Żywności Wydziału Nauki o Żywności poruszyła temat jedzenia emocjonalngo oraz roli jedzenia w ich regulacji emocji.
Wyjazd do Szczytna był także okazją do spotkania z młodzieżą szkoły. O studiowaniu na Wydziale Nauki o Żywności opowiadały Pani mgr inż. Aleksandra Purkiewicz oraz Pani mgr inż. Monika Małkowska. Pani Aleksandra podzieliła się także swoją wiedzą o owadach jadalnych, łącząc prezentację multimedialną z degustacją, natomiast Pani Monika zaprezentowała trendy w przemyśle mleczarskim.
Szczegółowa relacja z konferencji dostępna jest na stornie Zespołu Szkół Nr 2 w Szczytnie:
https://zs2.powiatszczycienski.pl/22442,Wojewodzka-Konferencja-Szkol-Promujacych-Zdrowie.html