Wydziału Nauki o Żywności pomysł na jubileuszowy Piknik Nauki i Sztuki

Jubileusz 25-lecia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie to doskonała okazja do podzielenia się pasjami z mieszkańcami miasta Olsztyn i okolic.  
Czerwcowa aura  jak najbardziej sprzyjała zorganizowanemu na tę okolicznośc jubileuszowemu  Piknikowi Nauki i Sztuki. 
Podczas pikniku na plaży nad Jeziorem Kortowskim przedstawiciele Wydziału Nauki o Żywności  przygotowali kilkustanowiskowe  stoisko.
W ramach sotkania z przedstawicielami Katedry Żywienia Człowieka (dr inż. Joanny Cibirskiej, dr inż Beaty Stasiewicz, doktorantki mgr inż. Aleksandry Purkiewicz oraz studentek z Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej: Karoliny Potaś, Karoliny Łukasiewicz, Marty Kaczmarczyk, Pauliny Prostko, Wiolety Fabczak) uczestnicy wydarzenia mieli okazję zapoznać się z tematem: "Nie taki robak straszny". Inicjatorkom stanowiska przyświecała myśl, że  człowiek oraz środowisko są ze sobą ściśle pozwiązani, a rosnąca populacji ludzi na Ziemi zmusza nas do poruszania tematów dotyczących żywienia człowieka w celu zapobieganiu kryzysowi żywnościowemu. Coraz większe zainteresowanie budzą alernatywne źródła białka - od nasion roślin strączkowych, które powszechnie znajdziemy w sklepach, po owady jadalne, których wciąż się boimy. Piknik to wg Organizatorek stanowiska doskonała okazja do  popularyzacji spożycia alternatywnych źródeł białka, możliwość   opowiedzieenia o sposobach ich przyrządzania, możliwośc przeprowadzienia degustacji różnych form od przekąsek przyrządzonych z nasion roślin strączkowych po owady jadalne. Dodatkowo Koło poruszyło temat prawidłowego przechowywania produktów spożywczych, w celu minimalizacji marnowania żywności. W celu zainteresowania najmłodszych członkinie Koła przygotowały kolorowanki przedstawiające owady jadalne. Na stoisku można było ponadto dokonać oceny składu ciała, badanie przeprowadzano e z zastoswaniem analizatora składu ciała Tanita 
Z kolei przedstawiciele Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością (dr hab. inż. Katarzyna Kiełczewska, prof. UWM, dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM, dr inż. Krzysztof Siemianowski, mgr inż. Waldemar Brandt, mgr inż. Roman Łaszek) wprowadzali uczestników pikniku w niesamowity świat mleczarstwa i mleczarskich specjałów, dając przy okazji przedsmak atrakcji czekających nas już we wrześniu, podczas 9. edycji Ogólnopolskiego Święta Sera. Organizatorzy przeprowadzili m.in. pokazy produkcji serków twarożkowych oraz  początkowe etapy produkcji serów dojrzewających,  dla koneserów produktów mleczarskich zaproponowano drinki mleczno-owocowe wg autorskich przepisów. 
Oopiekun Koła Naukowego Towaroznawczej Analizy Sensorycznej dr inż. Anna Gątarska z Katedry  Towaroznawstwa i Badań Żywności wraz zestudentami z pasją dzieliła się z uczestnikami pikniku swoją wiedzą  w zakresie analizy sensorycznej, a próbkę tego co na codzień doświadczają na zajęciach studenci kierunków WNoŻ mieli okazję doświadczyć na własnych zmysłach osoby odwiedzające nasze stoisko:) 
Zwieńczeniem piknikowego stoiska Wydziału Nauki o Żywności były letnie przekąski przygotowane przez doktoranta, a zarazem szefa kuchni mgr inż. Szymona Andrzejewskiego. 
Uczestnicy wydarzenia, bez względu na wiek, mogli sprawdzić lub poszerzyć wiedzę o  żywności, biorąc udział w tematycznych quizach i zabawach.
 
 
 
 
 Część "mleczarską" wydarzenia  realizowano w ramach promocji projektu „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy".