XLVII Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie
Za nami finał XLVII edycji Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie – wydarzenia, które od lat integruje środowisko młodych technologów żywności i pasjonatów mleczarstwa z całej Polski. W tym roku gospodarzem wydarzenia był Zespół Szkół nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie, a merytoryczną opiekę nad Olimpiadą po raz kolejny sprawował Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
W trzydniowych zmaganiach wzięli udział uczniowie z 11 szkół średnich, kształcących się w zawodach technik technologii żywności i technik przetwórstwa mleczarskiego. Uczestnicy rozwiązywali zadania związane z technologią mleczarską i przetwórstwem mleka, wykazując się wiedzą, zaangażowaniem i dużą pasją do zawodu.
Nie zabrakło również elementów edukacyjnych – dr hab. inż. Jarosław Kowalik, prof. UWM z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, przedstawił zagadnienia dotyczące produktów regionalnych i ich miejsca w nowoczesnej produkcji mleczarskiej.
Podczas uroczystości wręczenia nagród, dziekan wydziału – dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, wręczyła 10. uczniom zaświadczenia uprawniające do przyjęcia na I rok studiów na Wydziale Nauki o Żywności UWM bez postępowania kwalifikacyjnego.
Olimpiada została zorganizowana przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w Warszawie, przy ścisłej współpracy z naszym wydziałem. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Serdeczne podziękowania kierujemy do organizatorów lokalnych – Zespołu Szkół nr 3 im. S. Staszica we Włoszczowie oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie. Dzięki Wam tegoroczna edycja Olimpiady była pełna profesjonalizmu, zaangażowania i inspirującej atmosfery.
Gratulujemy wszystkim finalistom i laureatom! Z niecierpliwością czekamy na Was w Kortowie!