XXII Konferencja Naukowa Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i Jakość Żywności” za nami

Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN po raz 22. zorganizowały Konferencję Naukową Młodych Badaczy „Bezpieczeństwo i Jakość Żywności”. Tegoroczna edycja odbyła się 25 listopada w siedzibie IRZiBŻ PAN i zgromadziła studentów, doktorantów oraz młodych pracowników nauki zainteresowanych nowymi kierunkami badań w obszarze żywności.

Konferencja, zapoczątkowana ponad dwie dekady temu przez prof. Henryka Kostyrę i prof. Stefana Ziajkę, stała się przestrzenią wymiany doświadczeń między młodymi badaczami reprezentującymi różne dyscypliny naukowe. Podczas wydarzenia zaprezentowano prace z trzech obszarów tematycznych:
technologii żywności,
dietetyki i zdrowia,
bezpieczeństwa i jakości żywności.

Wykład inauguracyjny o nowej żywności

Konferencję otworzyła prelekcja prof. Katarzyny Majewskiej z Katedry Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych WNoŻ UWM, poświęcona zagadnieniom Novel Food. Wykładowczyni omówiła m.in. roślinne alternatywy mleka, żywność drukowaną w technologii 3D, alternatywne źródła białka oraz żywność hybrydową. Podkreśliła również, że wprowadzanie nowej żywności wiąże się z rygorystycznymi procedurami oceny bezpieczeństwa.

Prezentacje młodych badaczy

W kolejnych sesjach uczestnicy przedstawili wyniki badań dotyczących m.in. nowoczesnych technologii produkcji żywności, wykorzystania mikroalg w produktach mlecznych, wpływu suplementacji białka na mikrobiom sportowców czy obecności zanieczyszczeń w przyprawach.
Młodzi naukowcy zwracali uwagę na aktualne problemy branży, wyzwania technologiczne oraz potrzeby konsumentów.

Konferencja po raz kolejny potwierdziła, jak ważną rolę pełni w budowaniu środowiska naukowego i wspieraniu rozwoju młodych talentów. Uczestnicy podkreślali inspirującą atmosferę, możliwość wymiany doświadczeń oraz nawiązywania nowych kontaktów badawczych.

Wydarzenie zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Nauki w ramach programu Regionalna Inicjatywa Doskonałości - #RID.