XXXI Sympozjum InnoDairy – „Mleczarstwo dobre dla konsumenta i planety”
W dniach 10–13 czerwca 2025 roku w Mrągowie odbyło się XXXI Sympozjum InnoDairy: Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim, organizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Hasłem przewodnim tegorocznej edycji było: „Mleczarstwo – dobre dla konsumenta i planety”, co odzwierciedlało aktualne wyzwania branży mleczarskiej w kontekście zrównoważonego rozwoju, zmian konsumenckich oraz trendów społeczno-gospodarczych.
Merytoryczne sesje i debaty
W programie znalazły się liczne wykłady i prezentacje naukowców z UWM, m.in.:
prof. Wojciecha Janczukowicza z Katedry Inżynierii Środowiska – o gospodarowaniu wodą i ściekami w zakładach mleczarskich,
prof. Katarzyny Przybyłowicz z Katedry Żywienia Człowieka – o wiedzy lekarzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów mlecznych.
Szczególne zainteresowanie wzbudziła debata ekspercka „Opakowania – ewolucja czy rewolucja?”, moderowana przez dr inż. Annę Garczewską-Murzyn z „Przeglądu Mleczarskiego”. Udział w niej wzięli przedstawiciele instytucji oraz firm związanych z gospodarką i ochroną środowiska, w tym Anita Sowińska, podsekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska.
Podczas wystąpień wielokrotnie podkreślano znaczenie wdrażania rozwiązań zgodnych z zasadami zrównoważonego rozwoju. Jak zaznaczyła dr inż. Marika Bielecka z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością: „Sektor mleczarski dosyć mocno oddziałuje na środowisko, dlatego musi poszukiwać nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań”
Nauka i przemysł – partnerstwo dla przyszłości
Uroczystego otwarcia sympozjum dokonali: JM Rektor UWM, dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM, oraz dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności i Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego. Rektor podkreślił, jak ważna jest współpraca nauki z biznesem, zwracając uwagę, że "nauka bez innowacji traci swój praktyczny charakter". Prof. Żulewska zauważyła, że InnoDairy to nie tylko platforma do wymiany wiedzy, ale realne zbliżenie nauki i praktyki.
W wydarzeniu udział wzięło 59 zakładów mleczarskich, 37 firm branżowych i blisko 300 uczestników reprezentujących naukę i przemysł spożywczy. To czyni Sympozjum InnoDairy jednym z największych wydarzeń branżowych w kraju!
Sojusz ChallengeEU – nauka i otoczenie społeczne
Sympozjum stało się także miejscem spotkań w ramach europejskiego sojuszu ChallengeEU, którego UWM jest członkiem. Koordynatorką pakietu WP4 w ramach sojuszu jest prof. Justyna Żulewska, która prowadziła rozmowy z partnerami i interesariuszami z różnych sektorów. Ich celem była identyfikacja wyzwań i stworzenie trwałych mechanizmów wymiany wiedzy między uczelniami a otoczeniem społeczno-gospodarczym.
Kultura i integracja w sercu Mazur
Ważnym elementem wydarzenia była również integracja uczestników w sprzyjających okolicznościach przyrody. Goście sympozjum wzięli udział w koncercie zespołu Czerwony Tulipan oraz pokazie tańca z ogniem. Hotel Mrągowo Resort & Spa ponownie okazał się idealnym miejscem do prowadzenia merytorycznych rozmów w atmosferze relaksu i wymiany doświadczeń.
Partnerzy XXXI Sympozjum InnoDairy
MULTIVAC, AAK, ADM, ALIMA-Bis, ATM GROUP, Bucher Unipektin, Calvatis, DSM-Firmenich, FOSS, Hydrosol, KERRY, Kersia, Igea Cultures, Mettler-Toledo, MPSystem, Neumo, NOACK, Polska Grupa Inżynieryjna, Sacco System, SIG, Tetra Pak, Tewes Bis, ULMA, ZENTIS, Diversey, ECOLAB, GEA, IMCD, OptiFlow, ProMinent, SUPERIOR, Torpol, Trepko, Palsaard, P.M.T. Trading, Vimax.
Patronat honorowy
Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego – dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM
Patronat naukowy:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Sieć Uczelni Przyrodniczych - Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa
Patronat medialny:
Agroindustry, Forum Mleczarskie, Mleczarskie Technologie, Polska Rolna - Nowy Przegląd Mleczarski, Przegląd Mleczarski.
Sympozjum zostało dofinansowane z funduszy: Fundusze Promocji, SUPRIM – Sieć Uczelni Przyrodniczych – Rozwój Innowacyjnego Mleczarstwa oraz RID – Regionalna Inicjatywa Doskonałości.



