Badania statutowe

Grupa problemowa nr 7
Tytuł grupy problemowej: Towaroznawstwo – kształtowanie jakości procesów i produktów żywnościowych.
 
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Ryszard Żywica
 
Tytuł tematu / Kierownik tematu
Nazwa jednostki
Badanie zmienności składu chemicznego surowców oraz wpływu czynników środowiskowych i technologicznych na jakość, trwałość oraz innowacyjność rynkowych produktów spożywczych z uwzględnieniem badań towaroznawczych i konsumenckich.
prof. dr hab. ELŻBIETA GUJSKA
Katedra Towaroznawstwa
i Badań Żywności
Technologiczne kształtowanie cech jakościowych mięsa kulinarnego i przetworów mięsnych.
dr hab. WACŁAW MOZOLEWSKI, prof. UWM
Katedra Technologii i Chemii Mięsa
Optymalizacja procesów produkcyjnych w aspekcie jakości towarów oraz ich energochłonności.
prof. dr hab. RYSZARD ŻYWICA
Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią
 
 
   
Grupa problemowa nr 21
Tytuł grupy problemowej: Struktura, właściwości funkcjonalne i interakcje biomolekuł.
 
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Małgorzata Darewicz
 
Tytuł tematu / Kierownik tematu
Nazwa jednostki
Oddziaływanie związków biologicznie czynnych
z biopolimerami.
prof. dr hab. ZBIGNIEW WIECZOREK
Katedra Fizyki i Biofizyki
Badania biologicznie aktywnych składników surowców roślinnych i ich przemiany podczas procesu przetwarzania.
prof. dr hab. EULALIA J. BOROWSKA
Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
Molekularne podstawy właściwości białek.
prof. dr hab. MAŁGORZATA DAREWICZ
Katedra Biochemii Żywności
 
 
  
Grupa problemowa nr 22
Tytuł grupy problemowej: Przetwórstwo mleka wraz z inżynierią procesową.
 
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Jerzy Szpendowski
 
Tytuł tematu / Kierownik tematu
Nazwa jednostki
Jakość i bezpieczeństwo żywności w procesach jej przetwarzania, pakowania i przechowywania.
prof. dr hab. JERZY SZPENDOWSKI
Katedra Mleczarstwa
 i Zarządzania Jakością
Optymalizacja procesów produkcji sera, twarogu, preparatów białkowych i przetwórstwa serwatki.
dr inż. JUSTYNA ŻUWLEWSKA
Katedra Mleczarstwa
i Zarządzania Jakością
Wpływ parametrów technologicznych na kształtowanie cech jakościowych koncentratów mlecznych, odżywek
i napojów fermentowanych.
dr inż. MARIA BARANOWSKA
Katedra Mleczarstwa
i Zarządzania Jakością
Modyfikacja cech funkcjonalnych mleka i mlecznych produktów tłuszczowych oraz kształtowanie jakości produktów spożywczych.
prof. dr hab. BOGUSŁAW STANIEWSKI
Katedra Mleczarstwa
i Zarządzania Jakością
Procesy jednostkowe w inżynierii przemysłu spożywczego.
prof. dr hab. LIDIA ZANDER
Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej
 
 
Grupa problemowa nr 23
Tytuł grupy problemowej: Doskonalenie żywienia ludzi wraz z oceną wartości odżywczej
i zdrowotnej surowców i żywności.
 
Kierownik grupy problemowej: dr hab. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM
 
Tytuł tematu / Kierownik tematu
Nazwa jednostki
Modelowanie numeryczne w kształtowaniu bezpieczeństwa i jakości żywności.
dr hab. MARIAN KUJAWSKI. prof. UWM
Katedra Mleczarstwa
i Zarządzania Jakością
Rola żywności i wzorów żywienia w utrzymaniu homeostazy organizmu i profilaktyce zdrowotnej.
prof. dr hab. LIDIA WĄDOŁOWSKA
Katedra Żywienia Człowieka
Ocena przydatności krajowych surowców roślinnych
i zwierzęcych do produkcji żywności wygodnej
i specjalnego przeznaczenia.
dr hab. MARZENA DANOWSKA-OZIEWICZ
Katedra Żywienia Człowieka
 
 
Grupa problemowa nr 24
Tytuł grupy problemowej: Doskonalenie cech biotechnologicznych drobnoustrojów oraz procesy enzymatyczne.
 
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Łucja Łaniewska-Trokenheim
 
Tytuł tematu / Kierownik tematu
Nazwa jednostki
Doskonalenie metod pozyskiwania, charakterystyka
i zastosowanie biopreparatów przydatnych w technologii żywności.
dr hab. MAREK ADAMCZAK, prof. UWM
Katedra Biotechnologii Żywności
Wpływ probiotycznych szczepów bakterii mlekowych
i propionowych na wartość biologiczną produktów mleczarskich.
prof. dr hab. GRAŻYNA CICHOSZ
Katedra Mleczarstwa
i Zarządzania Jakością
Monitoring profili genowych i metabolitów drobnoustrojów występujących w żywności.
prof. dr hab. ŁUCJA ŁANIEWSKA -TROKENHEIM
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności