Badania statutowe
Grupa problemowa nr 7
Tytuł grupy problemowej: Towaroznawstwo – kształtowanie jakości procesów i produktów żywnościowych.
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Ryszard Żywica
Tytuł tematu / Kierownik tematu | Nazwa jednostki |
Badanie zmienności składu chemicznego surowców oraz wpływu czynników środowiskowych i technologicznych na jakość, trwałość oraz innowacyjność rynkowych produktów spożywczych z uwzględnieniem badań towaroznawczych i konsumenckich. prof. dr hab. ELŻBIETA GUJSKA | Katedra Towaroznawstwa i Badań Żywności |
Technologiczne kształtowanie cech jakościowych mięsa kulinarnego i przetworów mięsnych. dr hab. WACŁAW MOZOLEWSKI, prof. UWM | Katedra Technologii i Chemii Mięsa |
Optymalizacja procesów produkcyjnych w aspekcie jakości towarów oraz ich energochłonności. prof. dr hab. RYSZARD ŻYWICA | Katedra Towaroznawstwa Przemysłowego, Podstaw Techniki oraz Gospodarki Energią |
Grupa problemowa nr 21
Tytuł grupy problemowej: Struktura, właściwości funkcjonalne i interakcje biomolekuł.
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Małgorzata Darewicz
Tytuł tematu / Kierownik tematu | Nazwa jednostki |
Oddziaływanie związków biologicznie czynnych z biopolimerami. prof. dr hab. ZBIGNIEW WIECZOREK | Katedra Fizyki i Biofizyki |
Badania biologicznie aktywnych składników surowców roślinnych i ich przemiany podczas procesu przetwarzania. prof. dr hab. EULALIA J. BOROWSKA | Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych |
Molekularne podstawy właściwości białek. prof. dr hab. MAŁGORZATA DAREWICZ | Katedra Biochemii Żywności |
Grupa problemowa nr 22
Tytuł grupy problemowej: Przetwórstwo mleka wraz z inżynierią procesową.
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Jerzy Szpendowski
Tytuł tematu / Kierownik tematu | Nazwa jednostki |
Jakość i bezpieczeństwo żywności w procesach jej przetwarzania, pakowania i przechowywania. prof. dr hab. JERZY SZPENDOWSKI | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Optymalizacja procesów produkcji sera, twarogu, preparatów białkowych i przetwórstwa serwatki. dr inż. JUSTYNA ŻUWLEWSKA | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Wpływ parametrów technologicznych na kształtowanie cech jakościowych koncentratów mlecznych, odżywek i napojów fermentowanych. dr inż. MARIA BARANOWSKA | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Modyfikacja cech funkcjonalnych mleka i mlecznych produktów tłuszczowych oraz kształtowanie jakości produktów spożywczych. prof. dr hab. BOGUSŁAW STANIEWSKI | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Procesy jednostkowe w inżynierii przemysłu spożywczego. prof. dr hab. LIDIA ZANDER | Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej |
Grupa problemowa nr 23
Tytuł grupy problemowej: Doskonalenie żywienia ludzi wraz z oceną wartości odżywczej
i zdrowotnej surowców i żywności.
i zdrowotnej surowców i żywności.
Kierownik grupy problemowej: dr hab. Katarzyna Przybyłowicz, prof. UWM
Tytuł tematu / Kierownik tematu | Nazwa jednostki |
Modelowanie numeryczne w kształtowaniu bezpieczeństwa i jakości żywności. dr hab. MARIAN KUJAWSKI. prof. UWM | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Rola żywności i wzorów żywienia w utrzymaniu homeostazy organizmu i profilaktyce zdrowotnej. prof. dr hab. LIDIA WĄDOŁOWSKA | Katedra Żywienia Człowieka |
Ocena przydatności krajowych surowców roślinnych i zwierzęcych do produkcji żywności wygodnej i specjalnego przeznaczenia. dr hab. MARZENA DANOWSKA-OZIEWICZ | Katedra Żywienia Człowieka |
Grupa problemowa nr 24
Tytuł grupy problemowej: Doskonalenie cech biotechnologicznych drobnoustrojów oraz procesy enzymatyczne.
Kierownik grupy problemowej: prof. dr hab. Łucja Łaniewska-Trokenheim
Tytuł tematu / Kierownik tematu | Nazwa jednostki |
Doskonalenie metod pozyskiwania, charakterystyka i zastosowanie biopreparatów przydatnych w technologii żywności. dr hab. MAREK ADAMCZAK, prof. UWM | Katedra Biotechnologii Żywności |
Wpływ probiotycznych szczepów bakterii mlekowych i propionowych na wartość biologiczną produktów mleczarskich. prof. dr hab. GRAŻYNA CICHOSZ | Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością |
Monitoring profili genowych i metabolitów drobnoustrojów występujących w żywności. prof. dr hab. ŁUCJA ŁANIEWSKA -TROKENHEIM | Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności |


