Działalność dydaktyczna
Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia na Wydziałach: Nauki o Żywności, Nauk Medycznych, Nauk o Środowisku, Bioinżynierii Zwierząt z następujących przedmiotów:
- Ekologia i ochrona środowiska;
- Ekologia produktów;
- Ekologia, ekotechnologie i ochrona środowiska;
- Bezpieczeństwo produktów w produkcji i obrocie;
- Chemia żywności;
- Higiena i toksykologia żywności;
- Analiza i ocena jakości żywności;
- Analiza instrumentalna;
- Metody badania surowców i produktów spożywczych;
- Walidacja metod analitycznych;
- Nowoczesne metody analizy surowców;
- Metody spektroskopowe w analizie jakości żywności;
- Analiza sensoryczna;
- Monitoring jakości żywności;
- Akredytacja, certyfikacja i audyt jakości;
- Podstawy towaroznawstwa;
- Towaroznawstwo żywności;
- Towaroznawstwo surowców produktów zwierzęcych i roślinnych;
- Towaroznawstwo szczegółowe;
- Towaroznawstwo handlowo-celne;
- Żywność regionalna, lokalna i tradycyjna;
- Ładunkoznawstwo i magazynowanie;
- Pilotaż w turystyce;
- Hotelarstwo i gastronomia;
- Podstawy hotelarstwa;
- Podstawy turystyki z elementami krajobrazu;
- Regionalne produkty i marki turystyczne;
- Protokół dyplomatyczny;
- Savoir vivre;
- Podstawy organizacji i zarządzania;
- Polityka wyżywienia ludności;
- Badania konsumenckie;
- Zachowania konsumentów na rynku;
- Badania rynkowe i marketingowe, marketing produktu;
- Organizacja i technika handlu
- Marketing usług gastronomiczno-hotelarskich,
- Komunikacja w biznesie,
- Dokumentacja i korespondencja biznesowa i wizerunkowa w firmie,
- Zarządzanie marką,
- Warsztaty językowe specjalistyczne.