Działalność usługowa

1. Podstawowe badania fizykochemiczne surowców i produktów spożywczych, np.
 oznaczanie zawartości wody i suchej masy metodą suszenia termicznego i za pomocą wagosuszarki
 oznaczanie aktywności wody za pomocą analizatora Novasina Labmaster
 oznaczanie gęstości metodą areometryczną i piknometryczną
 oznaczanie kwasowości żywności (potencjalnej i czynnej, odpowiednio metodami miareczkowymi lub za pomocą różnego typu pH-metrów)
 oznaczanie ogólnej zawartości azotu (białka) w surowcach i produktach spożywczych met. Kjeldahla (za pomocą aparatu Kjeltec 8100, FOSS) oraz innymi metodami (np. kolorymetryczną lub miareczkową)
 oznaczanie ogólnej zawartości sacharydów metodami chemicznymi, densymetrycznymi i refraktometrycznymi
 oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego metodami enzymatycznymi za pomocą systemu FOSS Ffinertec TM 1023
 oznaczanie ogólnej zawartości tłuszczu różnymi metodami ekstrakcyjno- wagowymi i metodą butyrometryczną (objętościową)
 oznaczanie popiołu (za pomocą określenia masy próbki zmineralizowanej na sucho w piecu muflowym po wcześniejszym jej zwęgleniu)
 określenie barwy produktów spożywczych za pomocą różnych metod wizyjnych, np. cyfrowej analizy obrazu i/lub kolorymetru MiniScan EZ (HunterLab, Niemcy)
 oznaczanie wyróżników tłuszczu (m.in. liczba kwasowa, liczba nadtlenkowa, liczba anizydynowa, liczba jodowa, współczynnik refrakcji) za pomocą metod wskazanych w normach

2. Badania rozszerzone surowców i produktów spożywczych

 oznaczanie różnych frakcji białek met. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS
 oznaczanie poszczególnych sacharydów (np. glukozy, laktozy, sacharozy czy błonnika) różnymi metodami, np. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnicowego detektora refraktometrycznego i/lub laserowego detektora rozproszenia światła i/lub met. chemicznymi, polarymetrycznymi czy enzymatycznymi
 oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w surowcach i produktach spożywczych z zastosowaniem techniki chromatografii gazowej z zastosowaniem detektorów FID i/lub MS
 ocena jakości tłuszczu zawartego w surowcach i produktach spożywczych na podstawie zawartości pożądanych hipocholesterolemicznych kwasów tłuszczowych (DFA), niepożądanych hipercholesterolemicznych kwasów tłuszczowych (OFA), kwasów n-3, kwasów n-6, stosunku kwasów n-6/n-3, wskaźników oceny jakości lipoidów: aterogennego (AI), trombogennego (TI), stosunku kwasów tłuszczowych o działaniu hipocholesterolemicznym i hipercholesterolemicznym (H/H)

    oznaczanie zawartości składników mineralnych (makro i mikroelementów, w tym metali ciężkich) z wykorzystaniem:

 spektrometru absorpcji atomowej pracującego w trybie absorpcji atomowej (np. Cu, Mn, Fe, Zn, Mg i Ca) i emisji atomowej (np. Na i K)
 spektrometru UV-VIS (np. oznaczanie fosforu metodą kolorymetryczną)
 analizatora rtęci DMA-80 firmy Milestone (Włochy)
 oznaczanie zawartości witamin, np. wit. A, D, E, K, C i różnych form wit. B, w tym folianów metodą chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS
 oznaczanie zawartości polifenoli (np. kwasów fenolowych, flawonoidów, w tym rutyny) met. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS i/lub metodami spektrometrycznymi UV-VIS
 oznaczanie ogólnej zawartości przeciwutleniaczy, np. związków fenolowych (w tym flawonoidów i tanin)
 oznaczanie ogólnej aktywności przeciwutleniającej żywności metodą kolorymetryczną polegającą na określeniu inhibicji rodników DPPH
 oznaczanie zawartości kwasów organicznych met. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS
 oznaczanie innych składników żywności, np. kofeiny (met. chromatografii cieczowej) czy szczawianów (met. miareczkowymi) a także innych składników występujących naturalnie w produktach spożywczych (zakres analiz do ustalenia z klientem w zależności od aktualnych możliwości analitycznych Katedry)

 

 

 

 

 

3. Badania toksykologiczne surowców i produktów spożywczych
 oznaczanie pozostałości środków ochrony roślin, np. insektycydów chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli metodą chromatografii gazowej z detekcją mas, a także innych pestycydów met. chromatografii cieczowej z detekcją mas
 wykrywanie zagrożeń biologicznych, np. poziomu aflatoksyn czy patuliny met. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS - oznaczanie innych zagrożeń toksykologicznych, np. poziomu akrylamidu czy innych produktów reakcji Maillarda met. chromatografii cieczowej z zastosowaniem różnych systemów detekcji, w tym LC/MS

 

 

 

 

 

4. Badania sensoryczne i konsumenckie surowców i produktów spożywczych obejmujące m.in.:
 wykonanie profesjonalnych analiz z użyciem różnych, wskazanych przez konsumenta lub poleconych przez Katedrę metod analizy sensorycznej (analiz dokonuje 5-7 osobowy przeszkolony panel sensoryczny Katedry pracujący w znormalizowanych warunkach)
 ocenę wrażliwości sensorycznej oceniających i przedstawienie sposobów jej doskonalenia
 przeprowadzanie kursów sensorycznych obejmujących zapoznanie uczestników z:podstawami teoretycznymi z zakresu analizy sensorycznej
 organizacją oraz zasadami funkcjonowania laboratorium analiz sensorycznych
 metodami sprawdzenia wrażliwości sensorycznej kandydatów na oceniających

 praktycznym wykonaniem testów na badanie wrażliwości poszczególnych zmysłów (smaku, węchu, wzroku, czucia)
 różnymi metodami oceny sensorycznej produktów
 praktycznym dokonaniem oceny sensorycznej produktów różnymi metodami
 kryteriami zastosowania w praktyce poszczególnych metod analizy sensorycznej w bieżącej kontroli jakości i doskonaleniu produktów spożywczych.

5. Doradztwo analityczne obejmujące m.in.:
 opracowanie i adaptację metod instrumentalnych oznaczania różnych składników żywności w laboratorium klienta
 przeprowadzenie walidacji różnych metod analitycznych z określeniem np. ich czułości, dokładności, precyzji, granicy oznaczalności i granicy wykrywalności
 pomoc fachową na wszystkich etapach prowadzonych w różnych laboratoriach analitycznych
 wykrywanie i określenie sposobów unikania błędów analitycznych
 określenie optymalnych warunków prowadzenia analiz różnego typu

6. Doradztwo technologiczne obejmujące innowacyjne zalecenia (ekspertyzy) do wytworzenia nowych, innowacyjnych produktów spożywczych, np.
 kurs korzystania z różnych kanałów informacyjnych w kształtowaniu wiedzy żywieniowej i świadomości konsumenckiej
 badania postaw i zachowań konsumentów na rynku żywności lokalnej i tradycyjnej
 konsumencka ocena innowacji produktowych na rynku żywności
7. Przeprowadzanie kursów analitycznych w zakresie badań żywności wszystkimi metodami wskazanymi wyżej a także ogólnych kursów obejmujących zasady dobrej
praktyki laboratoryjnej czy walidację metod badawczych oraz dotyczących metod analitycznych wskazanych przez klienta

Osoby do kontaktu:
Kierownik Katedry:
dr hab. inż. Joanna Klepacka, prof. UWM;
tel. 89 523 43 22 lub 89 523 47 73; e-mail: klepak@uwm.edu.pl
oraz:
dr inż. Ryszard Rafałowski, tel. 89 523 47 29, e-mail: rych@uwm.edu.pl
dr inż. Elżbieta Tońska, tel. 89 523 34 35, e-mail: elzbieta.tonska@uwm.edu.pl
Piotr Kuriata, tel. 89 523 48 96, e-mail: piotr.kuriata@uwm.edu.pl