prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż.
Anna Filipowicz
Zawartość zanieczyszczeń w
ziarnie jęczmienia to również cecha towaroznawcza. Rodzaj
zanieczyszczeń (części kłosów, grudki ziemi)
jest źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, stąd ich
zawartość w ziarnie należy ograniczyć do jak najniższego
poziomu (tab. 1).
Podobnie ziarna uszkodzone mechanicznie obniżają jakość jęczmienia
do celów słodowniczych. Z reguły mają gorszą jakość
mikrobiologiczną, żywotność i inne cechy decydujące
o dobrej jakości słodu.
Ziarno innych gatunków (pszenica,
żyto) jak również zanieczyszczenia odmianami
niebrowarnymi utrudnia przebieg słodowania. Ziarna porośnięte
(ukryty porost) lub skiełkowane również obniżają jakość słodu
w wyniku nierównomiernego kiełkowania w czasie słodowania.
W wielu krajach nie dopuszcza
się obecności ziaren porośniętych lub skiełkowanych
1. Oznaczanie zanieczyszczeń
Zanieczyszczenia ogółem to suma
zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych wyrażona
w procentach.
Zasada oznaczenia polega na
wydzieleniu zanieczyszczeń na sitach 3,55 x 20 mm, 1,7 x 20 mm
i 1,0 x 20 mm oraz przesiew 1,0 x 20 mm i wyznaczeniu masy.
Dodatkowo wydziela się ręcznie
te grupy zanieczyszczeń, których nie można oddzielić na
sitach.
Grupy zanieczyszczeń jęczmienia browarnego:
2. Oznaczanie zanieczyszczeń przy zastosowaniu wizyjnej analizy obrazu
Zasada metody opiera się na zebraniu wszystkich możliwych informacji o obrazie i analizie jego cech pod kątem założonego celu. Celem jest określenie (procentowe) w próbie losowej wszystkich obiektów, których cechy obrazu są inne niż obraz jęczmienia browarnego. Do cech różniących należą: wymiary geometryczne, kształt (określony różnymi współczynnikami), barwa (gęstość optyczna) i inne.
Przykłady
A. Zanieczyszczenia nieużyteczne: obecność nasion obcouprawnych lub ziarniaków innych gatunków zbóż określa się na podstawie różnic w cechach geometrycznych i kształcie.
B. Zanieczyszczenia nieużyteczne: obecność ziarniaków o zmienionej barwie powierzchni lub bielma, określa się na podstawie różnic: gęstości optycznej powierzchni i przekroju poprzecznego.
C. Zanieczyszczenia użyteczne: obecność ziarniaków uszkodzonych mechanicznie, termicznie, mikrobiologicznie określa się na podstawie różnic w cechach geometrycznych, współczynnika kształtu i gęstości optycznej powierzchni.
Wyrównanie ziarna |
Strony WWW projektu
Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i
Roberta d'Aystetten