prof.dr hab. Łucja Fornal, mgr inż. Anna Filipowicz

WilgotnośćWrażliwość na wodę

Zawartość zanieczyszczeń w ziarnie jęczmienia to również cecha towaroznawcza. Rodzaj zanieczyszczeń (części kłosów, grudki ziemi) jest źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, stąd ich zawartość w ziarnie należy ograniczyć do jak najniższego poziomu (tab. 1).
Podobnie ziarna uszkodzone mechanicznie obniżają jakość jęczmienia do celów słodowniczych. Z reguły mają gorszą jakość mikrobiologiczną, żywotność i inne cechy decydujące
o dobrej jakości słodu.

Ziarno innych gatunków (pszenica, żyto) jak również zanieczyszczenia odmianami niebrowarnymi utrudnia przebieg słodowania. Ziarna porośnięte (ukryty porost) lub skiełkowane również obniżają jakość słodu w wyniku nierównomiernego kiełkowania w czasie słodowania.
W wielu krajach
nie dopuszcza się obecności ziaren porośniętych lub skiełkowanych

1. Oznaczanie zanieczyszczeń

Zanieczyszczenia ogółem to suma zanieczyszczeń użytecznych i nieużytecznych wyrażona
w procentach.

Zasada oznaczenia polega na wydzieleniu zanieczyszczeń na sitach 3,55 x 20 mm, 1,7 x 20 mm
i 1,0 x 20 mm oraz przesiew 1,0 x 20 mm i wyznaczeniu masy. Dodatkowo wydziela się ręcznie
te grupy zanieczyszczeń, których nie można oddzielić na sitach.

Grupy zanieczyszczeń jęczmienia browarnego:

2. Oznaczanie zanieczyszczeń przy zastosowaniu wizyjnej analizy obrazu

Zasada metody opiera się na zebraniu wszystkich możliwych informacji o obrazie i analizie jego cech pod kątem założonego celu. Celem jest określenie (procentowe) w próbie losowej wszystkich obiektów, których cechy obrazu są inne niż obraz jęczmienia browarnego. Do cech różniących należą: wymiary geometryczne, kształt (określony różnymi współczynnikami), barwa (gęstość optyczna) i inne.

Przykłady

A. Zanieczyszczenia nieużyteczne: obecność nasion obcouprawnych lub ziarniaków innych gatunków zbóż określa się na podstawie różnic w cechach geometrycznych i kształcie.

B. Zanieczyszczenia nieużyteczne: obecność ziarniaków o zmienionej barwie powierzchni lub bielma, określa się na podstawie różnic: gęstości optycznej powierzchni i przekroju poprzecznego.

C. Zanieczyszczenia użyteczne: obecność ziarniaków uszkodzonych mechanicznie, termicznie, mikrobiologicznie określa się na podstawie różnic w cechach geometrycznych, współczynnika kształtu i gęstości optycznej powierzchni.

Wyrównanie ziarna

WilgotnośćWrażliwość na wodę


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten