Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie



    Katedra Inżynierii i Aparatury Procesowej
PATRONAT MEDIALNY:

Przegląd mleczarski


AGRO Industry


AGRO Przemysł


FORUM MLECZARSKIE Biznes




PARTNER:

POLSKA IZBA MLEKA

XIV Seminarium „Postęp techniczny w przetwórstwie mleka


www.uwm.edu.pl/techmilk


Hotel Gołębiewski w Mikołajkach


Program Seminarium:

 12 lutego 2013 r. (wtorek)

 1400      początek pracysekretariatu seminarium,
    meldowanie gości w hotelu
 1700 – 1730

Project Management Team

Janusz Sołtowski
  Efekty ekonomiczno-ekologiczne wdrożenia systemu zarządzania gospodarką energetyczną w Mleczarni,
 1730 – 1800


INFODOME    


Joanna Nowak
  Wpływ zmieniających się warunków na rynku światowym i w Unii Europejskiej na polski rynek mleczarski,
 1800 – 1830

BIG-POL

Wiesław Wasilewski
  Dotacje unijne na lata 2007 - 2013 - ostatnia szansa
,
 1900 –     k o l a c j a

 13 lutego 2013 r. (środa)

  700 – 800ś n i a d a n i e (Restauracja Czerwona)
  800 – 820


Otwarcie seminarium


Zygmunt Zander, Jan Limanowski, Fabian Dajnowiec
wystąpienie Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, wystąpienia okolicznościowe z okazji X-lecia firmy Schwarte-Milfor,
  820 – 845

Milk Hydrosan

Janusz Maroszek
  Przetwarzanie serwatki i nie tyko,
  845 – 910

GEA PE

Rafał Kaniewski
  Profesjonalny serwis – szansą na oszczędność pieniędzy w zakładach mleczarskich,
  910 – 935

Constantia Color Cap
Aleksander Fiegler
  Nowości i innowacje,
  935 – 1000

Hugart

Adam Szczepanek
  Innowacyjne Projekty Firmy Hugart,

1000 – 1020

p r z e r w a
1020 – 1045

Ecor Product

Bartosz Olejniczak
  Rola opakowania w procesie decyzyjnym konsumentów,
1045 – 1110

OBRAM

Jan Wiśniewski
  Świeże spojrzenie na mleczarstwo. Bezformowa metoda produkcji twarogu prasowanego,
1110 – 1135

Mlekomat

Radosław Pietrasik
  Kogeneracja w zakładzie mleczarskim,
1135 – 1200


Zentis

Maciej Banaś
  Zentis - świat dookoła truskawki;
Adam Głowacki
   Innowacje techniczne Zentis,

1200 – 1220

p r z e r w a
1220 – 1245


Spinex


Hendrik Pieske, Sandra Spinkiewicz
  Matryce zaworowe Pentair Südmo – projektowanie i wykonawstwo,
1245 – 1305


GEA Tuchenhagen

Mirosław Stępień, Daniel Paluch
  Technika zaworowa GEA Tuchenhagen,
1305 – 1325


GEA Mechanical Equipment


Ewa Wiśniewska, Maciej Dzik, Grzegorz Dębski
  Osady ściekowe i gospodarka mediami potrzebnymi w procesie produkcyjnym mleczarni - przykłady z Segmentu GEA Mechanical Equipment,
1325 – 1335

FMC BioPolymer 
Adam Czajka
  Prezentacja firmy i portfolio dla przemysłu mleczarskiego,
1335 – 1400

EURO-PAN

Mieczysław Pankiewicz, Ryszard Gajos
  Higieniczne i techniczne aspekty doboru maszyn pakujących,

1400 – 1530


p r z e r w a


o b i a d o w a   (Restauracja Czerwona)

1530 – 1555


HYPRED


Piotr Robak
  Biofilm – diagnoza oraz zwalczanie za pomocą środków enzymatycznych,
1555 – 1620


Izolacje


Jarosław Pokorski
  Nowoczesne trendy w budownictwie przemysłowym - systemowe konstrukcje stalowe,
1620 – 1645

Tetra Pak

Joanna Olszewska
  Rozwiązania Firmy Tetra Pak dedykowane do przemysłu mleczarskiego,
1645 – 1710


TREPKO


Paweł Łagoda
  Innowacyjne rozwiązania Trepko dla przemysłu mleczarskiego,
1710 – 1735

FlexLink Systems

Robert Jastrzębski
  Nowoczesne systemy paletyzacji w przemyśle mleczarskim,
1735 – 1800


SMF


Ryszard Noga
  Maszyny do rozdmuchu i nalewu mleka i produktów mleczarskich,

1900

 k o l a c j a

 14 lutego 2013 r. (czwartek)

  700 – 800ś n i a d a n i e (Restauracja Czerwona)
  800 – 825


Tewes-Bis


Michał Hołdyński
  Nowe rozwiązania w produkcji serka Cottage Cheese,
  825 – 835


Tewes Group


Tomasz Tartas
  Tewes Group – Idea,
  835 – 900


Grundfos


Adam Kowalka
  Nowoczesne systemy pompowe,
  900 – 925

Weber

Przemysław Leszczyński
  Możliwość zastosowania zbiorników magazynowych i procesowych z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim,
  925 – 950

Alima-Bis

Janusz Kroll
  Technologie membranowe w oczyszczaniu ścieków i odzysku wody,

  950 – 1010

p r z e r w a
1010 – 1035


Diversey


Jacek Krajewski
  Efektywność, ekonomia, środowisko – zintegrowane rozwiązania firmy Diversey,
1035 – 1100

SPX

Andrzej Dąbrowski
  Oferta rozwiązań SPX w przetwórstwie serwatki, jako wsparcie nadchodzących wymagań rynkowych,
1100 – 1125


Novadan


Edward Choduń
  Wpływ czystości mikrobiologicznej wody płuczącej na trwałość produktu,
1125 – 1150

Schwarte – Milfor

Jarosław Górka
  Lepsze jest wrogiem dobrego czyli instalacja podciśnieniowa do odbioru mleka SCHWARTE V6;
Zbigniew Szeląg
  Przemyślane koncepcje, solidne rozwiązania – urządzenia zbiornikowe Schwarte-Milfor,

1150 – 1210

p r z e r w a
1210 – 1235

Elopak

Waldemar Piątkiewicz
  Rozwiązania firmy Elopak dla Przemysłu Mleczarskiego,
1235 – 1300

Culinar

Michał Korzycki
  Clean label – stabilizatory bez numeru E,
1300 – 1325

Ecolab

Piotr Laboga, Robert Najman
  Centralne systemy magazynowania produktów chemicznych - ekonomia i bezpieczeństwo,
1325 – 1350


GEA Grasso


Marek Mierzwiński
  Praktyczne aspekty bezobsługowej pracy amoniakalnej instalacji chłodniczej,

1350 – 1530

                 p r z e r w a

o b i a d o w a   (Restauracja Czerwona)
1530 – 1555

IMCD

Justyna Malinowska-Bajorek
  Rozwiązania technologiczne dla mleczarstwa; Kim jesteśmy...Jak pracujemy...Co oferujemy,
1555 – 1620


Nagel


Robert Katafiasz
  Jak operator logistyczny pomaga zbudować przewagę konkurencyjną na rynkach UE?
1620 – 1645
 
GALAndreas Niemcewicz, Gabriela Donuti
  Maszyny pakujące firmy R.BOSCH oraz techniczne rozwiązania firmy ERMATEC w zakresie cięcia sera dojrzewającego,
1645 – 1710BactoforcePiotr Augustyniak
  Alaska - śladami Mlecznej Drogi,
1710 – 1730WildPiotr Milczarkiewicz
  Pompujemy i mieszamy nowości firmy Wild,
1730 – 1800 Andrzej Babuchowski
  Sektor mleczarski w kontekście legislacji unijnej dotyczącej energii
,

1800 – 1815

            podsumowanie  i

zamknięcie seminarium

     2000

          u r o c z y s t a

 k o l a c j a   

15 lutego 2013 r. (piątek)

  700 – 900 - ś n i a d a n i e   (Restauracja Czerwona)
         1100 - zakończenie pracy sekretariatu seminarium


Aktualizacja: 14:00 2013-01-24



DE
EN
PL
USA only