Program Seminarium:
12 lutego 2013 r. (wtorek)
1400 | początek pracy | sekretariatu seminarium, |
meldowanie gości w hotelu | ||
1700 – 1730 | Project Management Team | Janusz Sołtowski Efekty ekonomiczno-ekologiczne wdrożenia systemu zarządzania gospodarką energetyczną w Mleczarni, |
1730 – 1800 | INFODOME | Joanna Nowak Wpływ zmieniających się warunków na rynku światowym i w Unii Europejskiej na polski rynek mleczarski, |
1800 – 1830 | BIG-POL | Wiesław Wasilewski Dotacje unijne na lata 2007 - 2013 - ostatnia szansa, |
1900 – | k o l a c j a |
13 lutego 2013 r. (środa)
700 – 800 | ś n i a d a n i e | (Restauracja Czerwona) |
800 – 820 | Otwarcie seminarium | Zygmunt Zander, Jan Limanowski, Fabian Dajnowiec wystąpienie Dziekana Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, wystąpienia okolicznościowe z okazji X-lecia firmy Schwarte-Milfor, |
820 – 845 | Milk Hydrosan | Janusz Maroszek Przetwarzanie serwatki i nie tyko, |
845 – 910 | GEA PE | Rafał Kaniewski Profesjonalny serwis – szansą na oszczędność pieniędzy w zakładach mleczarskich, |
910 – 935 | Constantia Color Cap | Aleksander Fiegler Nowości i innowacje, |
935 – 1000 | Hugart | Adam Szczepanek Innowacyjne Projekty Firmy Hugart, |
1000 – 1020 | p r z e r w a | |
1020 – 1045 | Ecor Product | Bartosz Olejniczak Rola opakowania w procesie decyzyjnym konsumentów, |
1045 – 1110 | OBRAM | Jan Wiśniewski Świeże spojrzenie na mleczarstwo. Bezformowa metoda produkcji twarogu prasowanego, |
1110 – 1135 | Mlekomat | Radosław Pietrasik Kogeneracja w zakładzie mleczarskim, |
1135 – 1200 | Zentis | Maciej Banaś Zentis - świat dookoła truskawki; Adam Głowacki Innowacje techniczne Zentis, |
1200 – 1220 | p r z e r w a | |
1220 – 1245 | Spinex | Hendrik Pieske, Sandra Spinkiewicz Matryce zaworowe Pentair Südmo – projektowanie i wykonawstwo, |
1245 – 1305 | GEA Tuchenhagen | Mirosław Stępień, Daniel Paluch Technika zaworowa GEA Tuchenhagen, |
1305 – 1325 | GEA Mechanical Equipment | Ewa Wiśniewska, Maciej Dzik, Grzegorz Dębski Osady ściekowe i gospodarka mediami potrzebnymi w procesie produkcyjnym mleczarni - przykłady z Segmentu GEA Mechanical Equipment, |
1325 – 1335 | FMC BioPolymer | Adam Czajka Prezentacja firmy i portfolio dla przemysłu mleczarskiego, |
1335 – 1400 | EURO-PAN | Mieczysław Pankiewicz, Ryszard Gajos Higieniczne i techniczne aspekty doboru maszyn pakujących, |
1400 – 1530 | p r z e r w a | o b i a d o w a (Restauracja Czerwona) |
1530 – 1555 | HYPRED | Piotr Robak Biofilm – diagnoza oraz zwalczanie za pomocą środków enzymatycznych, |
1555 – 1620 | Izolacje | Jarosław Pokorski Nowoczesne trendy w budownictwie przemysłowym - systemowe konstrukcje stalowe, |
1620 – 1645 | Tetra Pak | Joanna Olszewska Rozwiązania Firmy Tetra Pak dedykowane do przemysłu mleczarskiego, |
1645 – 1710 | TREPKO | Paweł Łagoda Innowacyjne rozwiązania Trepko dla przemysłu mleczarskiego, |
1710 – 1735 | FlexLink Systems | Robert Jastrzębski Nowoczesne systemy paletyzacji w przemyśle mleczarskim, |
1735 – 1800 | SMF | Ryszard Noga Maszyny do rozdmuchu i nalewu mleka i produktów mleczarskich, |
1900 | k o l a c j a |
 14 lutego 2013 r. (czwartek)
700 – 800 | ś n i a d a n i e (Restauracja | Czerwona) |
800 – 825 | Tewes-Bis | Michał Hołdyński Nowe rozwiązania w produkcji serka Cottage Cheese, |
825 – 835 | Tewes Group | Tomasz Tartas Tewes Group – Idea, |
835 – 900 | Grundfos | Adam Kowalka Nowoczesne systemy pompowe, |
900 – 925 | Weber | Przemysław Leszczyński Możliwość zastosowania zbiorników magazynowych i procesowych z tworzyw termoplastycznych w przemyśle mleczarskim, |
925 – 950 | Alima-Bis | Janusz Kroll Technologie membranowe w oczyszczaniu ścieków i odzysku wody, |
950 – 1010 | p r z e r w a | |
1010 – 1035 | Diversey | Jacek Krajewski Efektywność, ekonomia, środowisko – zintegrowane rozwiązania firmy Diversey, |
1035 – 1100 | SPX | Andrzej Dąbrowski Oferta rozwiązań SPX w przetwórstwie serwatki, jako wsparcie nadchodzących wymagań rynkowych, |
1100 – 1125 | Novadan | Edward Choduń Wpływ czystości mikrobiologicznej wody płuczącej na trwałość produktu, |
1125 – 1150 | Schwarte – Milfor | Jarosław Górka Lepsze jest wrogiem dobrego czyli instalacja podciśnieniowa do odbioru mleka SCHWARTE V6; Zbigniew Szeląg Przemyślane koncepcje, solidne rozwiązania – urządzenia zbiornikowe Schwarte-Milfor, |
1150 – 1210 | p r z e r w a | |
1210 – 1235 | Elopak | Waldemar Piątkiewicz Rozwiązania firmy Elopak dla Przemysłu Mleczarskiego, |
1235 – 1300 | Culinar | Michał Korzycki Clean label – stabilizatory bez numeru E, |
1300 – 1325 | Ecolab | Piotr Laboga, Robert Najman Centralne systemy magazynowania produktów chemicznych - ekonomia i bezpieczeństwo, |
1325 – 1350 | GEA Grasso | Marek Mierzwiński Praktyczne aspekty bezobsługowej pracy amoniakalnej instalacji chłodniczej, |
1350 – 1530 | p r z e r w a | o b i a d o w a (Restauracja Czerwona) |
1530 – 1555 | IMCD | Justyna Malinowska-Bajorek Rozwiązania technologiczne dla mleczarstwa; Kim jesteśmy...Jak pracujemy...Co oferujemy, |
1555 – 1620 | Nagel | Robert Katafiasz Jak operator logistyczny pomaga zbudować przewagę konkurencyjną na rynkach UE? |
1620 – 1645 | GAL | Andreas Niemcewicz, Gabriela Donuti Maszyny pakujące firmy R.BOSCH oraz techniczne rozwiązania firmy ERMATEC w zakresie cięcia sera dojrzewającego, |
1645 – 1710 | Bactoforce | Piotr Augustyniak Alaska - śladami Mlecznej Drogi, |
1710 – 1730 | Wild | Piotr Milczarkiewicz Pompujemy i mieszamy nowości firmy Wild, |
1730 – 1800 | Andrzej Babuchowski Sektor mleczarski w kontekście legislacji unijnej dotyczącej energii, |
|
1800 – 1815 | podsumowanie i | zamknięcie seminarium |
2000 | u r o c z y s t a | k o l a c j a |
15 lutego 2013 r. (piątek)
700 – 900 | - | ś n i a d a n i e (Restauracja Czerwona) | |
1100 | - | zakończenie pracy sekretariatu seminarium | |