Działalność dydaktyczna
Część udziału w obciążeniu dydaktycznym pracowników Katedry stanowią przedmioty o nachyleniu technicznym, które w kolejnych latach studiowania umożliwią zrozumienie mechanizmów i procesów kształtujących jakość towarów żywnościowych i nieżywnościowych w procesach produkcyjnych. Na drugim stopniu kształcenia studenci poszerzają wiedzę o aspekty metodologiczne i praktyczne.
Atutem prowadzonych zajęć jest możliwość ich realizowania na nowoczesnej aparaturze pomiarowej, pod opieką pracowników posiadających duże doświadczenie praktyczne, którzy wdrażają swoje rozwiązania techniczne (patentowe) w zakładach przemysłu spożywczego.
Drugą część zajęć stanowią przedmioty o charakterze ekonomiczno-społecznym.
Pracowni Katedry prowadzą ćwiczenia i wykłady zarówno na swoim macierzystym Wydziale, jak i na innych Wydziałach.
| Nazwa przedmiotu | Prowadzący wykład | Prowadzący ćwiczenia |
| Wydział Nauk Ekonomicznych | ||
| Metrologia | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM dr inż. B. Garbowska |
| Nauka o materiałach | prof. dr hab. inż. R. Żywica | prof. dr hab. inż. R. Żywica dr inż. B. Garbowska |
Wydział Nauki o Żywności | ||
| Badania konsumenckie | dr inż. M. Radzymińska | dr inż. M. Radzymińska dr inż. B. Garbowska |
| Polityka wyżywienia ludności | dr inż. B. Garbowska | dr inż. B. Garbowska dr inż. M. Radzymińska |
| Prowadzenie działalności gospodarczej | dr inż. M. Radzymińska dr inż. B. Garbowska | |
| Inżynieria materiałowa | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM |
| Grafika inżynierska | prof. dr hab. inż. R. Żywica | prof. dr hab. inż. R. Żywica dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM |
| Miernictwo w sterowaniu jakością | prof. dr hab. inż. R. Żywica | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM |
| Narzędzia środowiskowego zarządzania produkcją | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM |
| Organizacja usług gastronomiczno-hotelarskich | dr inż. I. Batyk | dr inż. I. Batyk |
| Badania konsumenckie | dr inż. M. Radzymińska | dr inż. M. Radzymińska dr inż. B. Garbowska |
| Polityka wyżywienia ludności | dr inż. B. Garbowska | dr inż. B. Garbowska dr inż. M. Radzymińska |
| Podstawy towaroznawstwa | dr inż. M. Radzymińska | dr inż. M. Radzymińska |
| Zarządzanie marką | dr inż. M. Radzymińska | dr inż. M. Radzymińska |
| Podstawy hotelarstwa | dr inż. I. Batyk | dr inż. I. Batyk |
| Wydział Nauk o Środowisku | ||
| Hotelarstwo i gastronomia | dr inż. I. Batyk | dr inż. I. Batyk |
| Regionalne produkty i marki turystyczne | dr inż. I. Batyk | dr inż. I. Batyk |
| Protokół dyplomatyczny | dr inż. I. Batyk | dr inż. I. Batyk |
| Wydział Bioinżynierii Zwierząt | ||
| Miernictwo w kontroli jakości żywności | prof. dr hab. inż. R. Żywica | dr hab. inż. J.K. Banach, prof. UWM |







