Działalność badawczo - usługowa

 

  1. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU OCENY SPOSOBU ŻYWIENIA, STANU ODŻYWIENIA I IDENTYFIKACJI CZYNNIKÓW RYZYKA CHORÓB DIETOZALEŻNYCH U LUDZI
    1. Ocena sposobu żywienia różnych grup populacyjnych i interpretacja wyników; 

    2. Ocena sposobu żywienia osób zdrowych i chorych, interpretacja wyników i udzielanie indywidulanych porad żywieniowych/dietetycznych;

    3. Ocena uwarunkowań sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych;

    4. Planowanie, realizacja i ocena efektów interwencji żywieniowo-behawioralnych w ramach programów profilaktycznych skierowanych do różnych grup populacyjnych w celu redukcji występowania chorób dietozależnych;

    5. Kompleksowa ocena  masy i składu ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej, mięśniowej i gęstości mineralnej kości, z wykorzystaniem metod antropometrycznych, bioimpedancji elektrycznej i promieniowania rentgenowskiego (DEXA), także u osób

      z otyłością olbrzymią (do 170 kg);

    6. Ocena wydolności fizycznej organizmu za pomocą nieinwazyjnego i dynamicznego testu CPET (spiroergometryczna próba wysiłkowa z analizą gazów wydechowych) przeprowadzonego na cykloergometrze Lode Excalibur Sport 38k4 (925900);

    7. Oznaczanie we krwi biochemicznych markerów stanu odżywienia: w tym morfologia krwi z rozmazem, stężenie białka ogółem, albumin i białek specyficznych (apolipoproteiny, CRP, immunoglobuliny), profil lipidowy krwi (cholesterol ogółem, LDL, HDL, triglicerydy), markery wykorzystywane w diagnostyce chorób tarczycy (TSH, Ft3, ft4, anty-TG, anty-TPO, anty-TSHR), diagnostyce cukrzycy (glukoza, insulina, hemoglobina glikowana), anemii (ferrytyna, żelazo, kwas foliowy, witamina B12), zaburzeń hormonalnych (estradiol, progesteron, prolaktyna, testosteron, kortyzol), osteoporozy i chorób reumatoidalnych (witamina D, wapń, osteokalcyna, parathormon, anty-CCP), zakażeń (anty-HAV, HBsAg, Anti-HBs, Anti-HBc, Anti-HCV, ANTI-HIV, Adenovirus, Helicobacter Pylori, Epstein-Barr Virus), markerów nowotworowych (CEA, PSA, CA-125, NSE, IL-6), leków i substancji psychoaktywnych;

    8. Oznaczanie w moczu 10 parametrów fizyko-chemicznych: leukocyty, ciała ketonowe, białko, glukoza, azotyny, krew, urobilinogen, pH, bilirubina, ciężar właściwy;

    9. Ocena zależności pomiędzy sposobem żywienia a stanem odżywienia, w tym markerami biochemicznymi stanu odżywienia w kontekście występowania i ryzyka chorób dietozależnych; 

  2. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU OPRACOWANIA I WALIDACJI KWESTIONARIUSZY CZĘSTOTLIWOŚCI SPOŻYCIA ŻYWNOŚCI
    1. Opracowanie i walidacja nowych kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności dostosowanych do specyficznych potrzeb grupy ludności i/lub celu projektu badawczego, w wersji tradycyjnej i jako aplikacja na urządzenia mobilne;
  3. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU BADAŃ KONSUMENCKICH
    1. Określenie postaw względem żywności i zdrowia;
    2. Określenie preferencji pokarmowych konsumentów wobec żywności, w tym żywności wygodnej, wysoko przetworzonej, tradycyjnej;
    3. Badanie zachowań zdrowotnych/żywieniowych osób z zaburzeniami odżywiania, w tym z nadwagą i otyłością;
  4. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU PORADNICTWA I EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ
    1. Edukacja w zakresie prawidłowego żywienia różnych grup wiekowych: dzieci i młodzieży, osób dorosłych i starszych, oraz w różnych stanach fizjologicznych: kobiet ciężarnych i karmiących, i specyficznych wymaganiach, np. sportowców;
    2. Sesje grupowe (np. dla firm/korporacji): warsztaty edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania oraz warsztaty kulinarne przygotowane dla klienta na wybrany temat (np. tanie gotowanie, pełnowartościowa dieta wegańska, gotowanie dla osób starszych);
    3. Programy skierowane do szkół, zakładów pracy, placówek opiekuńczych;
    4. Warsztaty i szkolenia dla trenerów, trenerów i drużyn na temat znaczenia odżywiania w sporcie.
  5. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU POLITYKI ŻYWIENIONOWEJ I PROMOCJI ZDROWIA
    1. Doradztwo i opracowywanie rekomendacji mających na celu poprawę zdrowia publicznego poprzez lepsze odżywianie w oparciu o najnowsze dowody naukowe (przeglądy systematyczne literatury, stanowiska, opinie);
    2. Monitorowanie i ocena stanu odżywienia populacji, w celu informowania o strategiach zdrowia publicznego (z wykorzystaniem usług zewnętrznych partnerów, np. CBOS);
    3. Ewaluacja programów mających na celu poprawę jakości żywienia w grupach podwyższonego ryzyka (np. dzieci i młodzieży, młodych matek, osób starszych);
    4. Wsparcie w tworzeniu i wdrażaniu programów związanych z żywieniem na różnych poziomach;
    5. Eksperckie konsultacje z organizacjami opieki zdrowotnej, szkołami, organami rządowymi i firmami prywatnymi w zakresie projektów dotyczących prawidłowego żywienia;
  6. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU INNOWACJI I REFORUMULACJI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

    1. Współpraca z przemysłem spożywczym w celu opracowywania i testowania nowych produktów spożywczych o działaniu prozdrowotnym;
    2. Pomoc w reformulacji produktów spożywczych, tak aby spełniały prozdrowotne rekomendacje ekspertów i wymogi rynku (np. poprawa Nutriscore);
  7. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU OCENY WPŁYWU PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH NA JAKOŚĆ POTRAW ORAZ ŻYWNOŚCI WYGODNEJ I SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA
    1. Określenie zależności między instrumentalną a sensoryczną oceną jakości potraw oraz żywności przetworzonej;
    2. Ocena wpływu procesów technologicznych oraz składu surowcowego na wartość odżywczą, jakość sensoryczną oraz stabilność przechowalniczą wybranych potraw oraz żywności przetworzonej;
    3. Ocena wpływu procesów technologicznych na stabilność związków bioaktywnych zawartych w surowcach pochodzenia roślinnego;
    4. Opracowanie składu surowcowego wybranych rodzajów żywności funkcjonalnej w kontekście zawartości i stabilności związków bioaktywnych;
    5. Ocena wykorzystanie właściwości przeciwutleniających i bakteriobójczych wybranych przypraw w produktach mięsnych.
  8. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU ŻYWNOŚCI REGIONALNEJ I TRADYCYJNEJ
    1. Ocena technologii wytwarzania potraw w kontekście uwarunkowań historycznych i kulturowych;
    2. Ocena wartości odżywczej i jakości sensorycznej żywności regionalnej i tradycyjnej;
  9. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU ANALIZY WŁAŚCIWOŚCI BIOAKTYWNYCH SUROWCÓW I PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
    1. Oznaczenia właściwości przeciwutleniających z wykorzystaniem metod spektrofotometrycznych;
    2. Określenie zdolności surowców i produktów roślinnych do hamowania powstawania końcowych produktów glikacji;
    3. Określenie zdolności surowców i produktów roślinnych do inhibicji enzymów amylolitycznych;
    4. Określenie wpływu surowców i produktów roślinnych na aktywności transporterów glukozy w modelach in vitro z zastosowaniem fluorescencyjnego analogu glukozy;
    5. Określenie wpływu surowców i produktów roślinnych na poziom ekspresji genów i białek w komórkach hodowanych w warunkach in vitro z zastosowaniem metody real-time PCR i Western Blot;
  10. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU OKREŚLENIA PROFILU I ZAWARTOŚCI ZWIĄZKÓW BIOAKTYWNYCH W MATERIALE POCHODZENIA ROŚLINNEGO Z ZASTOSOWANIEM WYSOKOSPRAWNEJ CHROMATOGRAFII CIECZOWEJ SPRZĘŻONEJ ZE SPEKTROMETREM MAS
  11. OFEROWANE USŁUGI Z ZAKRESU ILOŚCIOWEJ I JAKOŚCIOWEJ ANALIZY ZWIĄZKÓW BIOAKTYWNYCH I ICH METABOLITÓW W PŁYNACH USTROJOWYCH LUDZI I ZWIERZĄT Z ZASTOSOWANIEM WYSOKOSPRAWNEJ CHROMATOGRAFII CIECZOWEJ POŁĄCZONEJ ZE SPEKTROMETRIĄ MAS.