Popularyzacja wiedzy
Koło Naukowe Gastronomii – Sztuki Kulinarnej zostało założone przez tudentów - pasjonatów sztuki kulinarnej wraz z uruchomieniem na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim kierunku studiów Gastronomia – sztuka kulinarna. Od początku działania członkom koła przyświeca idea „nauka poprzez praktykę”, czego odzwierciedleniem są spotkania z szefami kuchni oraz przedstawicielami firm współpracujących z branżą gastronomiczną, udział w konkursach kulinarnych, a także uczestnictwo w warsztatach specjalistycznych organizowanych we współpracy z firmami będącymi partnerami Katedry Żywienia Człowieka i Wydziału Nauki o Żywności. Nasi studenci biorą udział w wyjazdach na targi branżowe, m.in. Festiwal Słodyczy Świata, EuroGastro, Expo Sweet, które pozwalają poznawać aktualne trendy techniczne i technologiczne w działalności gastronomicznej.W dorobku koła naukowego jest:
- współpraca z Klubem Szefów Kuchni przy obsłudze wydarzeń ogólnopolskich, takich jak finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Warszawie, konkurs kulinarny L’Art de la cuisine Martell w Rynie, Puchar Świata w siatkówce w Starych Jabłonkach,
- aktywne wspieranie wydarzeń organizowanych przez Wydział Nauki o Żywności oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Dzień Otwarty UWM, Dni Nauki i Sztuki, Festiwal Serów, Gala Belfer Roku, Dni Świadomości Żywieniowej, Brain Awareness Week) a także Bank Żywności w Olsztynie,
- dzielenie się wiedzą i umiejętnościami poprzez prowadzenie warsztatów i prezentacji kulinarnych dla dzieci i młodzieży z przedszkoli i szkół, dla studentów zagranicznych przebywających na UWM w ramach programu Erasmus+ oraz studentów innych polskich uczelni, goszczących przy okazji wydarzeń organizowanych przez UWM w Olsztynie.

W ramach działalności koła przede wszystkim jednak można rozwijać swoje zainteresowania naukowe. Dotychczas zrealizowane projekty badały m.in.
- wpływ sposobu obróbki cieplnej na jakość sensoryczną i zawartość witaminy C w jabłkach,
- wpływ sposobu ogrzewania na wybrane cechy jakości mięsa,
- wrażliwość sensoryczną wybranych grup młodzieży,
- postawy konsumentów wobec aktualnych trendów gastronomicznych.
Przeprowadzone badania pozwoliły na zapoznanie się z pracą analityczną w laboratorium oraz poznanie syntetycznego podejścia do zagadnień objaśniających zjawiska będące przedmiotem zainteresowania. Obecnie koło współrealizuje wraz z Kołem Naukowym Towaroznawczej Oceny Sensorycznej projekt naukowy finansowany w ramach konkursu Studencki Grant Rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pt. „Wykorzystanie owadów jadalnych w projektowaniu innowacyjnych wyrobów kulinarnych”.
Prace naukowe członków koła prezentowane były w postaci referatów na konferencjach takich jak Ogólnopolska Konferencja Młodych Naukowców Nauk Przyrodniczych we Wrocławiu oraz Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie, Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL w Lublinie. Artykuły opisujące wyniki przeprowadzonych badań opublikowane były w materiałach konferencyjnych oraz branżowym czasopiśmie Przemysł Spożywczy.


Wśród absolwentów kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna, byłych członków koła, są dzisiejsi szefowie kuchni oraz osoby zajmujące się szkoleniem kolejnych pasjonatów sztuki kulinarnej.
Koło Naukowe Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej to prężnie działająca grupa studentów i doktorantów, których łączy wspólna pasja do żywienia, dietetyki, zdrowia publicznego oraz zrównoważonego rozwoju. Celem Koła jest zarówno rozwój naukowy jego członków, jak i szerzenie wiedzy w zakresie zdrowego stylu życia wśród różnych grup społecznych.


Członkowie Koła aktywnie uczestniczą w konferencjach naukowych, warsztatach i prelekcjach, a także samodzielnie prowadzą zajęcia edukacyjne skierowane do dzieci i młodzieży szkolnej, studentów oraz seniorów.
Koło jest organizatorem Dni Świadomości Żywieniowej, które przez siedem już edycjistały się platformą wymiany poglądów na tematy żywieniowe, a swój punkt widzenia przedstawili technolodzy żywności, żywieniowcy, dietetycy, a także lekarze i psycholodzy. To, co związane jest z żywnością i żywieniem człowieka jest dziedziną wiedzy dynamicznie się rozwijającą, interdyscyplinarną, wymaga rzetelności i uważności - pracę studentów doceniono – Dni Świadomości Żywieniowej były trzykrotnie nominowane i dwukrotnie (w latach 2021 i 2022) zdobyły laur prestiżowego plebiscytu „Pro Juvenes”, organizowanego przez Parlament Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, w kategorii Studenckie inicjatywy prozdrowotne.
Istotnym obszarem działalności Koła są projekty badawcze i popularyzatorskie. Do najważniejszych należą:
- „Popularyzacja alternatywnych źródeł białka i szerzenie świadomości na temat zrównoważonego rozwoju wśród młodzieży” – zrealizowanego w ramach konkursu grantowego Akademia Fundacji BOŚ;
- projekt dotyczący owadów jadalnych jako alternatywnego źródła białka, zrealizowanego we współpracy z Kołem Naukowym Technologów Przetwórstwa Surowców Roślinnych w ramach konkursu „Zdobądź Grant z FUniP”, zatytułowany „Świadomość, stan wiedzy oraz zainteresowanie spożyciem, czyli owady jadalne jako alternatywne źródło białka – badanie zainteresowania wśród młodzieży szkoły gastronomicznej”;
- "FermentEco: Zdrowotne i ekologiczne aspekty żywności fermentowanej" realizowanego w ramach konkursu grantowego Akademia Fundacji BOŚ.
Koło podejmuje także współpracę międzynarodową. Jednym z przykładów jest udział w projekcie „Eat Green, Behave Clean and Build the Dream!”, realizowanym w ramach programu Erasmus+ we współpracy z Bankiem Żywności.
Członkowie Koła są laureatami licznych nagród, w tym:
- Nagrody Tetra Pak dla najlepszego absolwenta Wydziału Nauki o Żywności,
- Nagrody Ecolab dla najlepszego studenta, członka studenckich kół naukowych,
- a także stypendystami Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Koło jest aktywne również na polu publikacji naukowych – dorobek członków obejmuje artykuły opublikowane m.in. w czasopismach Przegląd Mleczarski, Przemysł Spożywczy oraz Food Forum. Regularnie uczestniczą oni w konferencjach krajowych i międzynarodowych, takich jak wydarzenia organizowane przez Polskie Towarzystwo Technologów Żywności czy Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie.
Działalność Koła stanowi przykład harmonijnego połączenia pracy naukowej, działalności edukacyjnej i społecznego zaangażowania na rzecz promocji zdrowego żywienia i idei zrównoważonego rozwoju.
