prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, dr inż. Jan Tomasik

Surowce przemysłu piwowarskiegoWoda

Słód jest jednym z podstawowych surowców w produkcji piwa. Jest otrzymywany z jęczmienia browarnego. Produkcja obejmuje następujące etapy: moczenie ziarna jęczmienia, kiełkowanie, suszenie. Celem procesu jest wytworzenie i uaktywnienie enzymów ziarna koniecznych do rozkładu  skrobi i białek w czasie zacierania, a co za tym idzie do produkcji piwa. Proces musi być tak prowadzony, aby można było wyprodukować słód o parametrach wymaganych do produkcji danego rodzaju piwa.

Wzorcowe parametry słodu do produkcji piwa jasnego podano w tabeli.

Tabela 1.
Charakterystyka słodu dobrej jakości

Parametr Wartość
Zawartość białka 10,8%
Zawartość białka w roztworze (Kolbach) 38-42 %
Stopień rozluźnienia 1,2 -1,8 EBC
Zawartość ekstraktu > 80
Lepkość < 1,55 mPas
Barwa < 3,4 EBC
Barwa po gotowaniu < 5,0 EBC
Zawartość białka rozpuszczalnego > 650 mg/100 g sm.
Kruchość - badana twardościomierzem - części twarde 80 - 85 % 2,0 %
Wskaźnik trwałości VZ 45°C (HARTONG) 37-41
Zawartość wody < 5,0 %
Wyrównanie < 0,8 %
Długość kiełka homogeniczność (na przykład) -1/4 - 1/2 - 3/4 - 1 + 1 0 % 3 % 2.5% 70 % 2%

W praktyce, każdy browar do produkcji swojego asortymentu piwa zamawia słód o określonym składzie i charakterystyce. Słody dzielimy na jasne (pilzneńskie) i ciemne (monachijskie). Ich barwa  zależy od zastosowanych odpowiednich temperatur suszenia. Słody ciemne mają na ogół niższą siłę amylolityczną. Istnieją również specjalne rodzaje słodów takie jak karmelowe i barwiące stosowane do barwienia piwa i/lub nadania mu specyficznego smaku i zapachu.

Technologia produkcji słodu

Surowce przemysłu piwowarskiegoWoda


Imię i nazwisko:


Twój adres e-mail:



Twoje pytanie:




Strony WWW projektu Eurequa zostały przygotowane przez Annę Bieńkowską i Roberta d'Aystetten