Działalność naukowa

Index h (maj 2012): 4 (Web of science)
Liczba cytowań (maj 2012): 68 (Web of science)
Liczba artykułów w bazie JCR (maj 2012): 10 (Web of science)

Zainteresowania naukowe:
1. Inżynieria żywności
2. Procesy jednostkowe w przetwórstwie rolno-spożywczym
3. Suszarnictwo płodów rolnych
4. Matematyczne modelowanie procesu suszenia ciał stałych
5. Zagadnienia wymiany ciepła i masy w przetwórstwie rolno-spożywczym
6. Termofizyczne właściwości materiałów biologicznych
7. Ocena jakości żywności

Granty i projekty badawcze:
Granty i projekty badawcze realizowane w kraju:
1. 2004-2007
Projekt badawczy KBN nr 2 P06T 062 27 pt. Porównanie Technik Suszenia Jęczmienia Browarnego w Aspekcie jego Jakości Słodowniczej realizowany w Katedrze Inżynierii procesów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Wykonawca.
2. 2004 – 2005
Projekt badawczy KBN nr 2 P06T 024 46 pt. Wpływ Parametrów Procesu Suszenia w Złożu Fontannowym na Wybrane Wskaźniki Jakości Suszu Marchwiowego realizowany w Katedrze Inżynierii procesów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. (promotorski). Główny wykonawca.

Granty i projekty badawcze realizowane za granicą:
1. 2012
Projekt pt.: Wzmocnienie potencjału dydaktycznego UWM w Olsztynie realizowanego przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (1/POKL/4.1.1/2010), nr umowy UDA-POKL.04.01.01-00-095/10-00. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt został zrealizowany w Department of Food Engineering, KMUTT w Bangkoku w Tajlandii. Główny wykonawca.
2. 2011
Projekt badawczy nr FSS/2011/V/D3/W/0103 pt.: Doskonalenie technik suszarniczych w przetwórstwie owocowo-warzywnym w aspekcie jakościowym i energetycznym realizowany w Department of Energy and Process Engineering, Faculty of Engineering Science and Technology, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norwegia. Projekt realizowany w ramach V naboru Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego do Działania III – Stypendia Indywidualne organizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Główny wykonawca.
3. 2009-2010
Projekt nr 218/1/MOB/2008/0 pt.: Innowacyjne zastosowanie pary przegrzanej w przetwórstwie i zagospodarowaniu odpadów gorzelniczych realizowany w Department of Biosystem Engineering, University of Manitoba w Kanadzie w ramach II edycji programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Wsparcie międzynarodowej mobilności naukowców. Główny wykonawca.
4. 2007-2008
Projekt badawczy NSERC (Natural Sciences & Engineering Research Council of Canada) pt.: Superheated Steam Drying of Distiller’s Spent Grain realizowany w Department of Biosystem Engineering, University of Manitoba w Kanadzie. Wykonawca.

Udział w stażach naukowych:
1. 2012
3-tygodniowa wizyta studyjna
KMUTT, Bangkok, Tajlandia
Faculty of Engineering
Department of Food Engineering
2. 2011
2 - tygodniowy staż naukowy
Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norwegia
Faculty of Engineering Science and Technology
Department of Energy and Process Engineering
3. 2009 – 2010
2 - letni staż podoktorski
University of Manitoba, Winnipeg, Kanada
Faculty of Agricultural & Food Sciences
Department of Biosystem Engineering
4. 2008
3 – miesięczny staż podoktorski
University of Manitoba, Winnipeg, Kanada
Faculty of Agricultural & Food Sciences
Department of Biosystem Engineering

1. Kanada
(Dr Tadeusz Kudra, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ; CETC CANMET ENERGY TECHNOLOGY CENTRE, Natural Resources of Canada), Efekty współpracy: Zielińska M., Białobrzewski I., Markowski M., and Kudra T. Modeling of Carrot Drying Using a Quasi – Stationary Method. 16th International Congress of Chemical and Process Engineering: CHISA-2004, Prague, Czech Republic, 2004.
2. Norwegia
(Prof. Trygve M. Eikevik, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. , Prof. Odilio Alves-Filho, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ; Department of Energy and Process Engineering, Faculty of Engineering Science and Technology, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, Norway). Efekty współpracy: Projekt badawczy nr FSS/2011/V/D3/W/0103 pt.: Doskonalenie technik suszarniczych w przetwórstwie owocowo-warzywnym w aspekcie jakościowym i energetycznym realizowany w Department of Energy and Process Engineering, Faculty of Engineering Science and Technology, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim w Norwegii. Projekt realizowany w ramach V naboru Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego do Działania III – Stypendia Indywidualne organizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Główny wykonawca; Indywidualna wizyta studyjna w Department of Energy and Process Engineering, Faculty of Engineering Science and Technology, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim w Norwegii w ramach V naboru Funduszu Stypendialnego i Szkoleniowego do Działania III – Stypendia Indywidualne organizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji.
W ramach wizyty studyjnej na NTNU w Trondheim w Norwegii przeprowadzono wspólne badania naukowe. Efekty współpracy: zgłoszone dwa wystąpienia na międzynarodowej konferencji zagranicznej: (i) Zielińska, M., Zapotoczny, P., Alves-Filho, O., Eikevik, T.M. 2012. Combined Heat Pump Fluidized Bed Atmospheric Freeze Drying (HP FB AFD) and Microwave Vacuum Drying (MVD) of Green Peas; (ii) Zapotoczny, P., Zielińska, M., Alves-Filho, O., Eikevik, T.M. 2012. Quality Characteristics of Green Peas Dried by Combined Heat Pump Fluidized Bed Atmospheric Freeze Drying (HP FB AFD) and Microwave Vacuum Drying (MVD). International Drying Symposium (IDS), November 11-15, 2012, Xiamen University, Xiamen City, Fujian Province, People's Republic of China (Po konferencji artykuły ukażą się w czasopiśmie z bazy JCR: Drying Technology).
3. Singapur
(Prof. Arun S. Mujumdar, Department of Mechanical Engineering, National University of Singapore), Efekty współpracy: Białobrzewski, I., Zielińska, M., Mujumdar, A.S., Markowski, M. 2008. Heat and mass transfer during drying of a bed of shrinking particles – Simulation for carrot cubes Dried in a spout-fluidized-bed drier. International Journal of Heat and Mass Transfer. 51: 4704 – 4716).
4. Rosja
(Prof. German Efremov, Department of Mathematical Modeling, Moscow State Open University, Moscow); Efekty współpracy: Efremov, G., Markowski, M., Białobrzewski, I., Zielińska, M. 2008. Approach to calculation time-dependent moisture diffusivity for thin layered biological materials. International Communications in Heat and Mass Transfer. 35, 1069 – 1072; Efremov G., Markowski M., Zielińska M., Białobrzewski I. Describing of Carrot Drying Kinetics by Modified Quasi-Stationary Method. Proceedings of V-th International Conference: Problems of Industrial Heat Engineering, 2007. Kiev, Ukraine, 332-333).
5. Kanada
(Prof. Stefan Cenkowski, P.Eng., e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. ; Department of Biosystems Engineering, University of Manitoba, Winnipeg), Efekty współpracy: Zielińska, M., Cenkowski, S., Markowski, M. Superheated steam drying of distillers’ spent grains on a single inert particle. Drying Technology. An International Journal, 2009, 27(12), 1279 – 1285; Zielińska, M., Cenkowski, S. 2011. Superheated Steam Drying Characteristic and Moisture Diffusivity of Distillers' Wet Grains and Condensed Distillers' Solubles. Journal of Food Engineering, (przyjęty do druku 16-06-2011); Zielińska, M., Cenkowski. S. 2011. Moisture Diffusivity of Distillers’ Wet Grains and Condensed Distillers’ Solubles Dried in Superheated Steam. International Conference Agrophysics for Quality of Life, Lublin, Polska, 31 maj – 3 czerwiec, 2011; Zielińska, M., Cenkowski, S., Markowski, M. 2011. Thermophysical Properties of Distillers’ Dried Grains with Solubles as Functions of Moisture Content. International Conference Agrophysics for Quality of Life, Lublin, Polska, 31 maj – 3 czerwiec, 2011; Zielińska, M., Cenkowski, S., Markowski, M. 2011. Suszenie wywarów gorzelniczych parą przegrzaną. XXV Szkoła Metodologii Nauk Empirycznych, 16-18 maj, Zakopane, Polska, 2011; Zielińska, M., Cenkowski, S. 2010. Shrinkage Effect on Moisture Diffusivity Calculation during Superheated Steam Drying of Distiller’s Spent Grain. XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural Engineering, 2010. Quebec City, Quebec, Kanada, 13-17 czerwiec, 2010; Hargreaves, K., Zielińska, M., Cenkowski. S. 2010. Flowability of Distiller’s Spent Grains Processed with Air and Superheated Steam Drying. North Central Intersectional Conference Meeting, Saskatoon, Saskatchewan, 2010. CSBE/ASABE Kanada, październik 7-9, 2010; Zielińska, M., Cenkowski, S. 2009. Comparison of Drying Kinetics of Spent Grain Dried on Inert Material of Different Heat Capacity. CSBE/SCGAB, 2009. Prince Edward Island, Kanada, 12-15 czerwiec, 2009; Zielińska, M., Cenkowski, S., Markowski, M. 2009. Superheated Steam Drying of Distillers' Spent Grains on a Single Inert Particle. 8th World Congress of Chemical Engineering, 2009. Montreal, Quebec, Kanada, 23-27 sierpień, 2009; Markowski M., Cenkowski S., Zielińska M. 2003. Drying Kinetics of Noodles in Superheated Steam. Conference on Advances in Food Engineering, Frombork, Polska, wrzesień 8-12, 2003); Projekt badawczy nr 218/1/MOB/2008/0: Innowacyjne zastosowanie pary przegrzanej w przetwórstwie i zagospodarowaniu odpadów gorzelniczych realizowany w ramach II edycji programu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego Wsparcie międzynarodowej mobilności naukowców w Department of Biosystems Engineering, University of Manitoba, Kanada, 2009–2010; Projekt badawczy: Superheated Steam Drying of Distiller’s Spent Grain we współpracy z Department of Biosystems Engineering, University of Manitoba, Winnipeg, Kanada sponsorowany przez Natural Sciences & Engineering Research Council of Canada, 2007-2008.
6. Tajlandia
(Prof. Sakamon Devahastin, email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript. , Department of Food Engineering, King Mongkut’s University of technology, KMUTT, Bangkok).
W ramach wizyty studyjnej na KMUTT w Bangkoku w Tajlandii przeprowadzono wspólne badania naukowe. Efekty współpracy: zgłoszone wystąpienie na międzynarodowej konferencji zagranicznej Zielińska M., Devahastin S. 2012. Superheated Steam Drying of Raw Potato Slices before Frying. International Drying Symposium (IDS), November 11-15, 2012, Xiamen University, Xiamen City, Fujian Province, People's Republic of China (Po konferencji artykuł ukaże się w czasopiśmie z bazy JCR: Drying Technology).

Uzyskane wyróżnienia i nagrody:
1. 2011
Nagroda zespołowa Rektora Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie za osiągnięcia naukowe w dziedzinie realizowanych badań.
2. 2010
Artykuł: Drying Behavior of Carrots Dried in a Spout-Fluidized Bed Dryer opublikowany w Drying Technology został uznany za 1 z 10 najczęściej cytowanych artykułów za okres 2007-2009 (2010 Thomson Reuters, 2009 Journal Citation Reports).
3. 2008
Nagroda Rektora Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.
4. 2006
Dyplom uznania Rektora Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie za wyróżnioną rozprawę doktorską Wpływ wybranych parametrów na kinetykę fluidalno – fontannowego suszenia marchwi oraz jakość suszu. Olsztyn.

Recenzje artykułów z Listy Filadelfijskiej:
1. Drying Technology: 2
2. LW Food and Bioproducts Processing: 2
3. Food Science and Technology: 1
4. Archives of Agronomy and Soil Science: 2
5. International Journal of Food Properties: 1