GASTRONOMIA - SZTUKA KULINARNA

Lider Jakości Kształcenia 2018

AKREDYTACJA POLSKIEJ KOMISJI AKREDYTACYJNEJ

NOWE PROGRAMY KSZTAŁCENIA

NAJBLIŻSZA REKRUTACJA.  STUDIA I STOPNIA - INŻYNIERSKIE. ZOSTAŃ NASZYM STUDENTEM  - >> ZŁÓŻ APLIKACJĘ: TU

GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA (I i II stopień kształcenia) 

JEST DLA OSÓB, KTÓRE…

… z pasją oraz wyczuciem smaku, z na pozór tradycyjnych składników stworzą  oryginalne i wyjątkowe dania, które swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem zachwycą  niejednego smakosza,
Gastronomia – sztuka kulinarna jest kierunkiem  dla osób, które w profesjonalnych pracowniach chcą rozwijać swoje  umiejętności przygotowywania najrozmaitszych potraw pochodzących z każdego zakątka świata,  zarówno tradycyjnymi jak i nowoczesnymi  technikami, a także dla osób, które chcą nauczyć się zasad prawidłowego gotowania oraz łączenia ze sobą poszczególnych składników.

POSZUKUJĄ …

programu studiów, dzięki któremu nabędą  umiejętności niezbędne do wpływania na rynek gastronomiczny oraz poprawę jakość życia ludzi, korzystających z jego oferty, programu, w ramach którego, w praktyczny sposób zgłębią tajniki jakże fascynującej sztuki kulinarnej.

CHCĄ ZOSTAĆ ...

  • profesjonalnym kucharzem,
  • szefem kuchni,
  • właścicielem restauracji,
  • profesjonalnym cukiernikiem,
  • właścicielem kawiarni,
  • menedżerem restauracji lub kawiarni.

NASZA GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA TO WYJĄTKOWY KIERUNEK:

Programy studiów na kierunku GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA, zarówno na studiach pierwszego i drugiego stopnia został opracowany z myślą o zdobywaniu doświadczenia akademickiego, w oparciu o ekspercką wiedzę pracowników Wydziału Nauki o Żywności, a także dzięki silnej współpracy  wydziału z  praktykami i ekspertami w dziedzinie sztuki kulinarnej

W trakcie studiów zaplanowana jest praktyka w renomowanym zakładzie gastronomicznym, restauracji, kawiarni, która ma umożliwić studentom poznanie specyfiki pracy na różnych stanowiskach pod okiem doświadczonego szefa kuchni.

Nowatorski charakter kierunku, innowacyjność i wszechstronność programu nauczania, wysoka jakość prowadzonych zajęć, doskonale przygotowana do pracy kadra pracowników naukowo-dydaktycznych, w tym specjalistów w zakresie technologii gastronomicznej a także związek kształcenia z potrzebami rynku pracy i współpraca z pracodawcami, zostały docenione przez w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu i Programu Akredytacji Kierunków Studiów. W 2018 2018 roku kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna uzyskał prestiżowy certyfikat „STUDIA Z PRZYSZŁOŚCIĄ”.

Wydział Nauki o Żywności współpracuje z przemysłem, otoczeniem gospodarczym, praktykami  już od ponad 75 lat   i jest kuźnią kadr dla szeroko rozumianego łańcucha żywnościowego. Chociaż kierunek GASTRONOMIA – SZTUKA KULINARNA to stosunkowo młody kierunek na naszym wydziale, to jednak wielu wyjątkowych  młodych absolwentów szczyci się ukończeniem kierunku  właśnie na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i już odnosi znaczne sukcesy w branży gastronomicznej w Polsce oraz na świecie.   

Szczegółowe informacje: 

 

Poziom kształcenia:studia I stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżynier
Efekty uczenia się:zobacz 
Treści kształceniazobacz
Sylwetka absolwenta: zobacz
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie

 

 

Poziom kształcenia:studia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
magister inżynier
Plan studiów: zobacz
Studia niestacjonarne:nie

NAJBLIŻSZA REKRUTACJA.  STUDIA I STOPNIA - INŻYNIERSKIE. ZOSTAŃ NASZYM STUDENTEM  - >> ZŁÓŻ APLIKACJĘ: TU

PIERWSZY ETAP:

  1. Sprawdź kryteria kwalifikacji na I stopień studiów.
  2. Wypełnij online formularz zgłoszenia na studia dostępny na: www.irk.uwm.edu.pl.
  3. Wnieś w terminie opłatę rekrutacyjną.
  4. Sprawdź uzyskane punkty i dowiedz się czy jesteś w kolejnym etapie. 

KRYTERIA KWALIFIKACJI:

Konkurs (ranking) sumy % punktów uzyskanych z przedmiotów z części pisemnej egzaminu maturalnego występujących na świadectwie dojrzałości  (wybór 3 przedmiotów):

BIOLOGIA, CHEMIA, FIZYKA, GEOGRAFIA, JĘZYK OBCY NOWOŻYTNY, MATEMATYKA, HISTORIA

DRUGI ETAP:

  1. Jeżeli już wiesz, że jesteś w drugim etapie, wystarczy, że złożysz wymagane dokumenty, które należy dostarczyć do Uczelnianej Komisji Rekrutacyjnej UWM.
  2. Po weryfikacji dokumentów na Twoim profilu pojawi się informacja, że zostałeś przyjęty na studia. Witamy!