Dr hab. Bogdan Smyk, prof. UWM
dr hab. Bogdan Smyk pokój 111 tel. 089 523 35 56 e-mail: bogdan.smyk@uwm.edu.pl |
Wykaz dorobku naukowego:
Bystra K., R. Drabent, L. Szubiakowska, Smyk B., 1983. ”Spectral properties of flavins in hydrophilic matrices”, Spectroscopy Letters, 16, 513-530.
Drabent R., Smyk B., R. Zadernowski, H. Kozłowska, 1985. ”Spectral investigations of the interaction between sinapic acid and protein”, International seminar ”Polyphenol in Foods”, 12-14 wrzesień 1985, Łódź-Sulejów, materiały seminarium.
Smyk B., R. Drabent, 1986. „Spektralne badania form jonowych kwasu sinapowego”, materiały VI Zjazdu Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Szczecin 1986.
Smyk B., R.Drabent, 1987. „Formy jonowe kwasu sinapowego”, Zeszyty Problemowe IHiAR.
Smyk B., R. Drabent, K. Ulbrych, 1988. „Badanie oddziaływania kwasu sinapowego z białkiem w środowisku zasadowym”, materiały XIX Sesji Naukowej PAN ‘Postępy Technologii w Rozwoju Produkcji Żywności”, Szczecin 1988.
Smyk B., R. Drabent, 1989. „Spectroscopic study of sinapic acid interaction with proteins in a model arrangement”, Abhandlungen der Akademie der Wissenschaften der DDR, Nr.1N, 269, 1989.
Smyk B., R. Drabent, 1989. ”Spectroscopic investigation of the equilibria of the ionic forms of sinapic acid”, The Analyst, vol. 114,723.
Smyk B.,R.Drabent, 1989. „Przekazywanie energii optycznego wzbudzenia w układzie białko - sinapina”, materiały XX Sesji Naukowej PAN ‘Postępy Technologii w Rozwoju Produkcji Żywności”, Kraków 1989.
Smyk B.,R.Drabent, 1991. ”Is the methyl ester of sinapic acid a fluorescence probe of proteins in alkaline solution?”, Abstracts of the Fourth Congress of the European Society for Photobiology, 1:6-09-1991, Amsterdam, The Netherlands.
Smyk B.,R.Drabent, 1991. ”The influence of pH on the interaction between sinapic acid and bovine serum albumine - a spectroscoscopic investigation”, Proceedings of the IIIrd Symposium on Inorganic Biochemistry and Molecular Biophysics and VIth International Scientific School on Biological Macromolecules, 15:21 September, 1991, Wrocław-Karpacz, Poland.
Smyk B.,R.Amarowicz, R,Zadernowski, 1991. „Kompleksy związków fenolowych rzepaku z białkami rzepaku”, Materiały XXII Sesji Naukowej PAN „Postępy Technologii w Rozwoju Produkcji Żywności”, 20-21, September, 1991, Olsztyn, Poland.
Kostyra H., M. Darewicz, Smyk B., 1992. „Faba bean albumins glycation”, Pol.J.Food Nutr.Sci., l. 1/42, 121.
Żurkowska G., H.Grajek, B.Smyk, C.Bojarski, 1992. ”Spectroscopic Investigation of FMN in PVA Films in the Range of Extremal High Concentrations”. Materiały Eleventh School in Biophysics of Membrane Transport, 1992, Zakopane, Polska.
Smyk B., Bryl K., Ulbrych K., Drabent R., 1995. „Spektroskopowe właściwości palmitynowej pochodnej retinolu w rozpuszczalniku binarnym”, IX Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Łódź, 1995, 11-13 wrzesień, str.145
Wieczorek, Z, Smyk, B., Ulbrych, K., Darżynkiewicz, Z., 1995. „Enhancement of acridine orange fluorescence in complexes with caffeine in aqueous solutions”, 5th International Symposium on Molecular Aspects of Chemotherapy, Gdańsk, Poland, 1995, p. 89.
Drabent R., Bryl K., Smyk B., Ulbrych K., 1997. „Retinyl palmitate in water environment”, Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, 37, 254.
Pieńkowska H., Smyk B., Rashed A.A., Zadernowski R., 1998. „Substancje biologicznie aktywne bioolejów roślinnych. Cz.2.Charakterystyka spektralna bioolejów” III Sympozjum nt.“Olej z nasion wiesiołka i inne oleje zawierające kwasy n-6 lub n-3 w profilaktyce i terapii” Sulejów, 15-16 maja 1998, str. 145-148.
Smyk B., Pieńkowska H., Zadernowski R., Nowak-Polakowska H., Rashed A.A., 1998. „Spectral properties of extracted plant oils”, 3-rd International Conference on Physics of Agro and Food Products, Lublin, Poland, 26-28 may 1998, p.95.
Grajek H., Żurkowska G., Bojarski P., Kukliński B., Smyk B., Drabent R., Bojarski Cz., 1998. „Spectroscopic manifestations of flavomononucletide dimers in polyvinyl alcohol films”, BBA, 1384, 253-267.
Pieńkowska H., Smyk B., Rashed A.A.A.M., Zadernowski R., 1998. ”Spectral properties of biooils” The Jabłoński Contennial Conference on Luminescence and Photophysics, 23-25 lipiec, 1998, str. 296.
Pieńkowska H., Smyk B., Zadernowski R., Nowak-Polakowska H., 1998. „Metody spekroskopowe wykorzystywane do badań bioolejów roślinnych stosowanych w medycynie”, II Ogólnopolskie Sympozjum „Problemy Fizyki Medycznej”, Szczyrk, 15-18. XI. 1998, str. 82-85.
Pieńkowska H., Smyk B., Abdul Aleem A.M. Rashed, Zadernowski R., 1998. „Wpływ barwników na trwałość bioolejów roślinnych”, XXIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Olsztyn, 21-23.09.1998r., str.270-271.
Bojarski, P., Grajek, H., Żurkowska, G., Smyk, B., 1999 „Quantum Yield of Flavins in a Monomer Fluorescent Dimer System”, Proceedings of a Symposium „Biologic Effect of Light", Basel, Switzerland, 1-3 November, 1998, Kluwer Academic Publishers Group, p. 475-478.
P. Bojarski, Grajek H., Żurkowska G., Kukliński B., Smyk B., Drabent R., 1999. „Excitation Energy Transport in a Concentrated System of Flavomononucleotide in Polivinyl Alcohol Films”, J. Fluorescence, 9, 391-396.
H. Pieńkowska, Smyk B., Zadernowski R., 1999. "Spektralne właściwości bioolejów otrzymanych z nasion wybranych roślin alternatywnych", Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 468, 403-411.
B.Smyk, Pieńkowska H., Pliszka B., 2000. „The effect of carotenoids and chlorophylls on oxidation of evening primrose oil”, 5th Symposium "Free Radicals in Biology and Medicine", Łódź, 7-10.06.2000, str.228.
Smyk B., H. Grajek, 2001 „Struktura dimeru FMN otrzymana metodami modelowania molekularnego”, XI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Cieszyn, 5-7 września 2001, Current Topics in Biophysics, Vol 25(1), 92.
Smyk B., M. Socha, 2001 „Wpływ światła długofalowego na utlenianie oleju rzepakowego”, XI Zjazd Polskiego Towarzystwa Biofizycznego, Cieszyn, 5-7 września 2001, Current Topics in Biophysics, Vol25(1), 93.
Smyk B., H. Grajek, 2001 „Conformation of FMN dimer obtained by molecular modelling methods”, Current Topics in Biophysics, Vol 25(2), 81-84.
B.Smyk, 2003. “Fluorescence study of sinapic acid interaction with bovine serum albumin and egg albumin”, J. Fluorescence, 13(4), 349-356, 2003.
Szerszunowicz L, Żbikowska A., Smyk B., 2003, „Wpływ ogrzewania mleka na zmiany hydrofobowości powierzchniowej micel kazeinowych podczas koagulacji kwasowo-podpuszczkowej". XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN nt. „Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską". Wrocław 10-11.09.2003, str. 213.
Szerszunowicz L, Żbikowska A., Smyk B., 2003, „Wpływ ogrzewania mleka na zmiany hydrofobowości powierzchniowej micel kazeinowych podczas koagulacji podpuszczkowej". XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN nt. „Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z Unią Europejską". Wrocław 10-11.09.2003, str. 214.
Żbikowska A., Szerszunowicz L, Smyk B., 2004 „Effect of pH on the composition and surface hydrophobicity of proteins forming the gel matrix during enzymaticcoagulation of heated milk reconstituted from nonfat dry milk". Milchwissenschaft, 59(7/8), 417-420.
Szerszunowicz L, Żbikowska A., Smyk B., 2004, „Zmiany hydrofobowości powierzchniowej białek tworzących sieć żelu enzymatycznego w roztworach koncentratu białek mleka. Surface hydrophobic changes of proteins forming the enzymatic gel network in the milk protein concentrate solution". IX Międzynarodowa Sesja Naukowa Postęp w Technologii, Technice i Organizacji Mleczarstwa. IX International Scientific Session Progress in Dairy Technology, Technique and Organization, Olsztyn, 19-20. 02. 2004, str. 79-84.
Smyk B., Pliszka B., Drabent R., 2004 „Copper-Cyanidin interaction in water-methanol solution”. Abstracts of the XII Conference of Polish Biophysical Society, Wrocław, Sept. 15-17, 2004. Current Topics in Biophysics, 2004 vol. 28 (suppl A), p. A-53.
Żbikowska A., Szerszunowicz L, Smyk B., 2005 „Effect of pH on the hydrophobicity of proteins forming an enzymatic gel network in unheated and heated solutions of milk protein concentrates", Pol. J. Food Nutr. Sci., 14/55(1), 75-78.
Pliszka B., Smyk B., Mieleszko E., Oszmiański J., Drabant R., 2005,” Oddziaływanie jonów Cu(II) ze związkami antocyjanowymi zawartymi w ekstraktach z owoców aronii”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych., 507, 433-441.
Pliszka B., Smyk B., Mieleszko E., Oszmiański J., Drabent R., 2005 „Oddziaływanie jonów Cu(II) ze związkami antocyjanowymi zawartymi w ekstraktach z owoców aronii”, Inżynieria Ekologiczna, 12, 301-302.
Drabent R., Pliszka B., Huszcza-Ciołkowska G., Smyk B., 2007 „UV fluorescence of cyanidin and malvidin glycosides in the aqueous environment”, Spectroscopy Letters 40, 165-182.
Frąckowiak D., and Smyk B. 2007, „Interaction between photosynthetic pigments in organism and in model systems”, Photosynthetica 45 (1), 1-8.
Smyk B., 2007. „Wpływ światła na przeciwutleniacze obecne w oleju z ogórecznika”. Konferencja Naukowa „Przeciwutleniacze: od surowca do organizmu”. Poznań, 29-30.01.2007, p.50.
Smyk B., 2007. „The study of synergy between β,β-carotene and tocopherols in the photoxidation process of fatty acids”. Current Topics in Biophysics. Abstracts of the XIII Conference of Polish Biophysics Society, Łódź, Sept. 24-26, p. B54.
Smyk B., Pliszka B., Drabent R., 2008„Interaction between cyanidin 3-glucoside and Cu(II) ions”. Food Chem., 107(4), 1616-1622.
Smyk B. 2008. „Wpływ tlenu i przezroczystości opakowania, na jakość oleju z ogórecznika - badania modelowe” Towaroznawcze Problemy Jakości, 4, 86-98.
Smyk B., Amarowicz R., Szabelski M., Gryczyński I., Gryczyński Z. 2009. „Steady-state and time-resolved fluorescence studies of stripped Borage oil. Anal. Chim. Acta 646, 85 – 89.
Smyk B., Amarowicz R., Szabelski M., Gryczyński I., Gryczyński Z. 2009. „Conjugated Fatty Acids In Borage Oil”. Book of Abstracts of 10th International Commodity Science Conference “Current Trends In Commodity Science”, pp. 94-95, 17th–18th September 2009, Poznań/Poland.