Charakterystyka działalności naukowo-badawczej
Kierunki badań realizowane przez olsztyńskie środowisko akademickie skupione wokół mleczarstwa wpisują się w światowe trendy. Warto dodać, że badania prowadzone są na nowoczesnym sprzęcie, zarówno w zakresie prowadzonych oznaczeń analitycznych, jak i prób technologicznych. Zainteresowania naukowe pracowników Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością skupiają się szczególnie wokół takiej tematyki jak:
- jakość i trwałość mlecznych napojów niefermentowanych (mleko, śmietanka, zagęszczone mleko niesłodzone, maślanka słodka),
- kształtowanie i ocena składu, cech organoleptycznych, strukturalnych, reologicznych jogurtu,
- jednostkowe procesy technologiczne, w szczególności homogenizacja – przy klasycznych parametrach i wysokociśnieniowa a cechy fizykochemiczne mleka,
- frakcjonowanie składników mleka z zastosowaniem procesów membranowych: mikrofiltracja, ultrafiltracja, nanofiltracja, odwrócona osmoza,
- zagospodarowanie serwatki: kierunki zagospodarowania,
- właściwości funkcjonalne preparatów serwatkowych,
- modyfikacja tłuszczu mlekowego, w tym frakcjonowanie,
- technologia masła i miksów tłuszczowych,
- żywieniowe, biologiczne aspekty struktury tłuszczu mlekowego,
- zależności między strukturą a funkcją tłuszczu mlekowego,
- zastosowanie analizy obrazu w badaniu struktury produktów żywnościowych,
- ocena dostępności/biodostępności, m.in. związków mineralnych z produktów spożywczych,
- ocena wpływu dodatków funkcjonalnych na strawność produktów mleczarskich,
- modelowanie wzrostu bakterii patogennych oraz bakterii fermentacji mlekowej w produktach mleczarskich (patrz: WAMAPREDICTOR),
- określanie terminu przydatności do spożycia produktów mleczarskich z wykorzystaniem narzędzi mikrobiologii prognostycznej (patrz: WAMAPREDICTOR),,
- badania konsumenckie, a w szczególności dostosowanie cech sensorycznych produktów mleczarskich do wymagań konsumentów,
- badanie oczekiwań i satysfakcji konsumentów produktów mleczarskich,
- systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (SZJ/BŻ) – wdrażanie, doskonalenie i ocena skuteczności, dokumentowanie SZJ/BŻ, czynniki utrudniające/wspomagające funkcjonowanie SZJ/BŻ,
- analiza systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (SZJ/BŻ),
- zastosowanie inżynierii jakości w przemyśle spożywczym,
- wdrażanie metod, narzędzi i technik zarządzania jakością/bezpieczeństwem żywności,
- analiza statystyczna w systemach zarządzania;
- integracja znormalizowanych systemów zarządzania,
- obrona żywności (food defense).