oznaczanie składu chemicznego płynnych i stałych produktów mleczarskich,
oznaczanie składu produktów sypkich- proszków mlecznych,
badanie struktury preparatów wilgotnych i suchych np. jogurtów, serów, proszków,
preparatów biologicznych, np. mleka, twarogów, obiektów nieprzezroczystych w świetle odbitym,
badanie składu i zawartości lotnych związków smakowo-zapachowych w masłach, margarynach, serach dojrzewających,
oznaczanie składu kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, steroli, tokoferolu i kwasów organicznych,
identyfikacja i ilościowe oznaczenie: metabolitów powstałych w wyniku trawienia metodami in vivo/ in vitro produktów spożywczych; produktów proteolizy i peptydolizy, lipolizy czy glikolizy powstałych w wyniku dojrzewania różnych produktów spożywczych,
oznaczanie kationów: lit, sód, potas, magnez, wapń, oznaczanie anionów fluorki, chlorki, azotyny, bromki, azotany, fosforany, siarczany,
wyznaczanie krzywych topnienia i krzepnięcia krystalizacji tłuszczu mlekowego,
oznaczanie stabilności oksydacyjnej tłuszczu mlekowego, olejów,
oznaczanie Ca, Na, Mg, K, w produktach mleczarskich metodą ASA,
oznaczanie lepkości płynnych produktów mleczarskich,
śledzenie zmian struktury i oznaczanie cech reologicznych produktów mleczarskich,
oznaczanie wielkości cząstek produktów płynnych i sypkich,
rozdział elektroforetyczny białek,
oznaczanie związków azotowych ogółem, rozpuszczalnych, niebiałkowych, aminokwasowych,
ekstrakcja ilościowa tłuszczów z produktów mleczarskich,
oznaczanie barwy,
oznaczanie liczby komórek bakterii fermentacji mlekowych, obecności i liczby bakterii chorobotwórczych w różnych grupach produktów spożywczych,
analizy hydrolizatu białkowego- oznaczanie aminokwasów,
kontrola i identyfikacja i ilościowego oznaczania składu i stopnia zafałszowania produktów spożywczych,
oznaczanie przenikalności pary wodnej w laminatach, oznaczanie przenikalności azotu, tlenu, CO2 w laminatach,
oznaczanie strawności produktów mleczarskich
produkcja doświadczalnych produktów mleczarskich na skalę półtechniczną oraz pozyskiwanie koncentratów białek mleka z zastosowaniem technik membranowych.