Patenty, wdrożenia i inne ważne inicjatywy
76 lat funkcjonowania środowiska naukowego skupionego wokół mleczarstwa, przyniosło autorstwo ponad 100 patentów, krajowych i międzynarodowych, setki wdrożeń, szkoleń, konsultacji i ponad 1000 publikacji będących rezultatem prowadzonych prac badawczych. W Kortowie opracowano wiele receptur produktów mleczarskich. Pracownicy Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością byli i są autorami czy współautorami wielu skryptów, podręczników i książek, z których korzystają zarówno studenci jak i praktycy mleczarstwa po dziś dzień. Z ogromnym zaangażowaniem i pasją Pracownicy Katedry powoływali do życia szereg inicjatyw, np. Sympozjum Technika i Technologia w Przemyśle Mleczarskim, Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, studia podyplomoweMenedżer jakości i bezpieczeństwa żywności, czy projekt finansowany ze środków Komisji Europejskiej: Warmińsko-Mazurskie Centrum-Doskonałości MleczarstwaWAMADAIREC.