Działalność dydaktyczna

W Katedrze prowadzone są zajęcia dydaktyczne ze studentami studiów stacjonarnych i niestacjonarnych-inżynierskich oraz magisterskich Wydziałów:

  • Nauki i Żywności
  • Biologii i Biotechnologii
  • Bioinżynierii Zwierząt
  • Nauk Medycznych

Zajęcia realizowane są na następujących kierunkach studiów:

  • Technologia żywności i żywienie- Wydział Nauki o Żywności
  • Towaroznawstwo-Wydział Nauki o Żywności
  • Gastronomia i sztuka kulinarna- Wydział Nauki o Żywności
  • Inżynieria chemiczna i procesowa- Wydział Nauki o Żywności
  • Biotechnologia-Wydział Biologii i Biotechnologii
  • Mikrobiologia-Wydział Biologii i Biotechnologii
  • Makrokierunek- Bioinżynieria produkcji żywności –Wydział Bioinżynierii Zwierząt
  • Dietetyka- Wydział Nauk Medycznych

Przedmioty realizowane w Katedrze to:

  • Mikrobiologia żywności
  • Mikrobiologia
  • Analiza mikrobiologiczna w ocenie towaroznawczej
  • Practicum mikrobiologiczne
  • Diagnostyka w mikrobiologii żywności
  • Mikrobiologii ogólna i żywności
  • Monitoring bezpieczeństwa żywności
  • Mikrobiologia techniczna
  • Mikrobiologia przemysłowa
  • Mikrobiologia maszyn i urządzeń
  • Mikrobiologiczne podstawy higieny żywności
  • Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
  • Seminaria specjalnościowe
  • Seminaria dyplomowe
  • Technologia i chemia mięsa
  • Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
  • Technologia i drobiarstwa i jajczarstwa
  • Dodatki prozdrowotne w peztworach mięsnych
  • Przechowalnictwo mięsa
  • Hydrokoloidy w przetwórstwie mięsa
  • Metody oceny mięsa i przetworów mięsnych
  • Niekonwencjonalne surowce zwierzęce- zwierzęta łowne
  • Niekonwencjonalne surowce zwierzęce-ryby
  • Współczesne trendy w produkcji mięsa
  • Współczesne trendy w przetwórstwie mięsa
  • Seminaria specjalnościowe i dyplomowe
  • Towaroznawstwo artykułów pochodzenia zwierzęcego
  • Organizacja pracy
  • Seminaria
  • Podstawy towaroznawstwa żywności
  • Fermented products in food and feed chain
     

Katedra jest również współorganizatorem realizowanych na jej terenie kursów specjalnościowych
z zakresu mikrobiologii żywności dla pracowników przemysłu spożywczego, WSSE i służb weterynaryjnych.