Działalność dydaktyczna
W Katedrze prowadzone są zajęcia dydaktyczne ze studentami studiów stacjonarnych i niestacjonarnych-inżynierskich oraz magisterskich Wydziałów:
- Nauki i Żywności
- Biologii i Biotechnologii
- Bioinżynierii Zwierząt
- Nauk Medycznych
Zajęcia realizowane są na następujących kierunkach studiów:
- Technologia żywności i żywienie- Wydział Nauki o Żywności
- Towaroznawstwo-Wydział Nauki o Żywności
- Gastronomia i sztuka kulinarna- Wydział Nauki o Żywności
- Inżynieria chemiczna i procesowa- Wydział Nauki o Żywności
- Biotechnologia-Wydział Biologii i Biotechnologii
- Mikrobiologia-Wydział Biologii i Biotechnologii
- Makrokierunek- Bioinżynieria produkcji żywności –Wydział Bioinżynierii Zwierząt
- Dietetyka- Wydział Nauk Medycznych
Przedmioty realizowane w Katedrze to:
- Mikrobiologia żywności
- Mikrobiologia
- Analiza mikrobiologiczna w ocenie towaroznawczej
- Practicum mikrobiologiczne
- Diagnostyka w mikrobiologii żywności
- Mikrobiologii ogólna i żywności
- Monitoring bezpieczeństwa żywności
- Mikrobiologia techniczna
- Mikrobiologia przemysłowa
- Mikrobiologia maszyn i urządzeń
- Mikrobiologiczne podstawy higieny żywności
- Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
- Seminaria specjalnościowe
- Seminaria dyplomowe
- Technologia i chemia mięsa
- Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Technologia i drobiarstwa i jajczarstwa
- Dodatki prozdrowotne w peztworach mięsnych
- Przechowalnictwo mięsa
- Hydrokoloidy w przetwórstwie mięsa
- Metody oceny mięsa i przetworów mięsnych
- Niekonwencjonalne surowce zwierzęce- zwierzęta łowne
- Niekonwencjonalne surowce zwierzęce-ryby
- Współczesne trendy w produkcji mięsa
- Współczesne trendy w przetwórstwie mięsa
- Seminaria specjalnościowe i dyplomowe
- Towaroznawstwo artykułów pochodzenia zwierzęcego
- Organizacja pracy
- Seminaria
- Podstawy towaroznawstwa żywności
- Fermented products in food and feed chain
Katedra jest również współorganizatorem realizowanych na jej terenie kursów specjalnościowych
z zakresu mikrobiologii żywności dla pracowników przemysłu spożywczego, WSSE i służb weterynaryjnych.