Działalność naukowo-badawcza
Badania naukowe pracowników Katedry Mikrobiologii Żywności, Technologii i Chemii Mięsa w ostatnich latach dotyczą:
- Zastosowania nowoczesnych metod instrumentalnych do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów,
- Techniki PCR w diagnostyce bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych występujących w żywności
- Fluorescencji i cytometrii w ocenie jakości mikrobiologicznej żywności oraz w ocenie aktywności drobnoustrojow wchodzących w skład biofilmów
- Profili genowych bakterii fermentacji mlekowej
- Zastosowanie metod instrumentalnych immunoenzymatycznych w badaniach dotyczących bezpieczeństwa żywności
- Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów spożywczych
- Selekcja, doskonalenie i zastosowanie drobnoustrojów przemysłowych
- Właściwości przeciwdrobnoustrojowe i prozdrowotne bakterii fermentacji mlekowej
- Antybiotykooporność bakterii Gram-ujemnych izolowanych z żywności
- Antybiotykooporność i czynniki wirulencji bakterii Gram-dodatnich izolowanych z żywności
- Mikroflora patogenna w żywności
- Biofilmy bakteryjne
- Zastowanie technologii wysokich ciśnień i ich wpływ odpowiedź komórkową na poziomie molekularnym
- Ocena zmian biochemicznych mięsa zwierząt rzeźnych i łownych, użytkowej i technologicznej przydatności surowca oraz wpływu procesów technologicznych na jakość produktów. Prowadzone badania dotyczą między innymi:
- określania składu chemicznego, w tym glikogenu
- oceny tekstury mięsa i produktów mięsnych
- oceny wpływu procesów technologicznych na uwalnianie makro i mikroelementów w procesach trawienia in vitro
- oceny wpływu procesów technologicznych na tworzenie się związków szkodliwych i potencjalnie szkodliwych w tym wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych oraz produktów reakcji Maillarda
- oceny wpływu procesów technologicznych na zawartości składników biologicznie aktywnych tj. anseryny oraz karnozyny.
Aktualne prowadzone projekty badawcze:
- Odpowiedź na warunki stresowe u Staphylococcus aureus: wpływ na entetotoksyczność i metycylinooporność w warunkach stresu istotnego dla rzemieślniczej produkcji sera. mgr inż. Joanna Gajewska; Opiekun naukowy:dr inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska; 2021/41/N/NZ9/00918 konkurs Preludium, NCN
- Wpływ obróbki wysokociśnieniowej na ekspresję antybiotykooporności oraz potencjał przenoszenia genów oporności na antybiotyki u szczepów z kultur starterowych. mgr Urszula Zarzecka; Opiekun naukowy: dr hab. inż Anna Zadernowska, prof. UWM; 2021/41/N/NZ9/00675 konkurs Preludium, NCN
- Charakterystyka bioflimu pałeczek Listeria na powierzchni muszli mięczaków: kolonizacja , zmiany w transkryptomie i możliwość przeżycia podczas procesów fizycznych. mgr inż Arkadiusz Zakrzewski; Opiekun naukowy: dr hab. inż Anna Zadernowska, prof. UWM; 2021/41/N/NZ9/00845 konkurs Preludium, NCN
- Wpływ technologii płotków i obróbki sous-vide na ekspresję czynników wirulencji i genów oporności na antybiotyki u Listeria monocytogenes i Enterococcus sp. dr hab. inż Anna Zadernowska, prof. UWM; 2018/29/B/NZ9/00645 konkurs Opus, NC
- Warunki stresowe podczas otrzymywania produktów sous-vide i cewiche z ryb i krewetek a możliwośc przeżycia oraz odpowiedź komórkowa bakterii wieloopornych. mgr inż Arkadiusz Zakrzewski; Opiekun naukowy: dr hab. inż Anna Zadernowska, prof. UWM; konkurs Diamentowy Grant, MNiSzW