Działalność usługowa
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej i Żywności oferuje pełen zakres mikrobiologicznej analizy żywności.
Aparatura będąca na wyposażeniu Katedry:
VITEK® MS - system do szybkiej identyfikacji bakterii oraz grzybów wykorzystujący technologię spektrometrii masowej z użyciem desorpcji / jonizacji laserowej wspomaganej matrycą z analizatorem czasu przelotu - MALDI-TOF. Jest to najnowocześniejszy automatyczny system przeznaczony do szybkiej identyfikacji bakterii oraz grzybów wykorzystujący technologię spektrometrii masowej MALDI-TOF. Unikalna metoda identyfikacji zastosowana w systemie pozwala na zidentyfikowanie ponad 1857 mikroorganizmów (bakterii, grzybów drożdżopodobnych, pleśni, a także Mycobacterium oraz Nocardia) w czasie krótszym niż 3 minuty dla pojedynczej próbki (przygotowanie + odczyt w aparacie). System VITEK MS pozwala na jednoczesne przetwarzanie 192 próbek w pojedynczym przebiegu, co w połączeniu z szybkością odczytu umożliwia osiągnięcie poziomu przepustowości niedostępnej dla systemów obecnych na rynku.