Infrastruktura badawcza
NAJWAŻNIEJSZE PRACOWNIE NAUKOWE FUNKCJONUJĄCE NA WYDZIALE NAUKI O ŻYWNOŚCI:
Pracownia Elektronowej Mikroskopii Skaningowej
Pracownia Mikroskopii optycznej
Pracownia Instrumentalnej Analizy Barwy
Pracownie Instrumentalnych Pomiarów Tekstury Żywności
Pracownia Inżynierii Komórkowej
Pracownia Metrologii Technicznej
Pracownia Oceny Jakości Technologicznej Ziarna Zbóż i Nasion
Pracownia do Oceny Stanu Odżywienia Metodami Antropometrycznymi
Pracownia Procesów Biotechnologicznych
Pracownia Badań Proteomicznych
Pracownia Spektrometrii Absorpcji Atomowej.
Pracownia Spektroskopii Akustycznej
Pracownia Spektroskopii Molekularnej
Pracownia Spektrofluorymetrii
Pracownia Spektroskopii Jądrowej
Pracownia: stanowisko do pomiarów elektroenergetycznych (przewoźne)
Pracownie: stanowiska badawcze do Komputerowej Analizy Obrazu
Pracownia: urządzenie do presuryzacji
Pracownia Właściwości Fizycznych Żywności
Pracownie Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej
Pracownie Sensoryczne
Pracownia Mikrobiologii Prognostycznej
Pracownia Analiz Instrumentalnych Mleka
Pracownia Badania Jakości Opakowań
Pracownia Właściwości Reologicznych i Termicznych Lipidów
Pracownie Hali Technologicznej:
- odbioru i magazynowania surowców płynnych głównie mleka,
- wstępnej obróbki technologicznej,
- układy pasteryzacji i obróbki UHT,
- produkcji masła metodą periodyczną i ciągłą,
- produkcji serów i preparatów białkowych,
- produkcji twarogów i preparatów białkowych,
- procesów membranowych (różne systemy modułowe),
- układy wyparne, układy suszarnicze,
- urządzenia i aparaty chłodnicze,
- urządzenia i systemy myjące
Pracownie Hali Inżynierii i Aparatury Procesowej