Realizowane projekty

Projekty badawcze w latach 2020-2025

  • „Analiza wzorów żywienia i metabolitów elagotanin w kontekście występowania bezsenności u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym. Wstępne badania przekrojowe”

 Kierownik projektu: dr inż. Beata Stasiewicz

 Nr projektu: 2024/08/X/NZ9/00854
Typ projektu: MINIATURA   

  • „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 1. roku życia do 6 lat (5-72 miesiąc życia) – badanie przekrojowe, ogólnopolskie o akronimie PITNUTS 2024”  

Kierownik projektu: prof. dr hab. Halina Weker (Instytut Matki i Dziecka, Warszawa)

Wykonawcy z UWM w Olsztynie:
prof. dr hab. inż. Lidia Wądołowska, dr hab. inż. Joanna Kowalkowska

Nr projektu: NCT06417151
Typ projektu: Projekt finansowany ze środków Fundacji Nutricia 

  • „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” (SUP-RIM)

Kierownik projektu w UWM w Olsztynie: dr hab. Justyna Żulewska, prof. UWM 

Wykonawcy z Katedry Żywienia Człowieka:

prof. dr hab. inż. Katarzyna Przybyłowicz, prof. dr hab. inż. Lidia Wądołowska, dr hab. inż. Tomasz Sawicki, prof. UWM, dr inż. Anna Danielewicz, dr Monika Jabłońska,
dr hab. inż. Joanna Kowalkowska, dr inż. Ewa Niedźwiedzka, dr inż. Beata Stasiewicz, dr inż. Joanna Ciborska

Nr projektu: MEiN/2023/DPI/2875

Typ projektu: Projekt finansowany z dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki 

  • Wpływ fermentacji na profil związków fenolowych i właściwości prozdrowotne wybranych produktów pszczelich”

Kierownik projektu: dr Monika Jabłońska

Nr projektu: 2023/07/X/NZ9/01353
Typ projektu: MINIATURA

  • „Wpływ fleksitariańskiego okna żywieniowego na zaburzenia metaboliczne u młodych mężczyzn o normalnej masie ciała: randomizowane badanie o schemacie czynnikowym z grupą kontrolną (Badanie FlexiFast)”

Kierownik projektu: dr Marta Lonnie
Nr projektu: 2021/41/N/NZ9/01129

Typ projektu: PRELUDIUM 

  •  Określenie przeciwhiperglikemicznych właściwości betalain"

Kierownik projektu: dr hab. inż. Tomasz Sawicki, prof. UWM 
Nr projektu: 2020/37/B/NZ9/00651

Typ projektu:OPUS                          

  •  „Popularyzacja alternatywnych źródeł białka i szerzenie świadomości na temat zrównoważonego rozwoju wśród młodzieży”          
    Kierownik projektu: dr inż. Joanna Ciborska

Typ projektu: Typ projektu: Projekt Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej finansowany ze środków Banku Ochrony Środowiska

  • Fermenteco: Zdrowotne i ekologiczne aspekty żywności fermentowanej” 
    Kierownik projektu: dr inż. Joanna Ciborska

Typ projektu: Projekt Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej finansowany ze środków Akademii Fundacji Banku Ochrony Środowiska