GASTRONOMIA - SZTUKA KULINARNA

Masz pasję do gotowania? Potrafisz ze zwykłych składników wyczarować dania, które zachwycają smakiem i wyglądem? Chcesz rozwijać swój talent w profesjonalnych warunkach i zdobyć wiedzę, dzięki której zaistniejesz w branży gastronomicznej?

Kierunek Gastronomia – sztuka kulinarna to nowoczesne studia dla osób, które chcą łączyć kulinarne rzemiosło z wiedzą technologiczną, żywieniową i menedżerską. Program obejmuje zarówno klasyczne techniki gotowania, jak i nowoczesne metody kreowania potraw. Zajęcia odbywają się w profesjonalnych pracowniach i laboratoriach, a także w renomowanych zakładach gastronomicznych w ramach praktyk zawodowych

Dla kogo?

Dla osób, które:

  • mają zmysł smaku, estetyki i pasję do gotowania;
  • chcą opanować sztukę komponowania potraw tradycyjnych i nowoczesnych;
  • interesują się kuchniami świata, surowcami, technologią i żywieniem;
  • planują karierę w branży HoReCa lub rozwój własnej działalności gastronomicznej.

Czego się nauczysz?

Na kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna (studia I stopnia, inżynierskie) nauczysz się:

  • przygotowywać potrawy z różnych kuchni świata z wykorzystaniem tradycyjnych i nowoczesnych technik kulinarnych;
  • dobierać odpowiednie surowce i oceniać ich jakość (towaroznawstwo);
  • komponować racjonalne jadłospisy i rozumieć zasady żywienia różnych grup ludzi;
  • prowadzić lokal gastronomiczny od strony technologicznej, organizacyjnej, ekonomicznej i prawnej;
  • analizować ryzyko chorób dietozależnych i tworzyć strategie zapobiegawcze.

Na kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna (studia II stopnia,magisterskie) nauczysz się:

  • rozwijać umiejętności kulinarne na poziomie mistrzowskim;
  • projektować innowacyjne rozwiązania w gastronomii;
  • zarządzać zespołami i procesami w restauracjach i kawiarniach;
  • tworzyć oferty gastronomiczne dostosowane do potrzeb różnych klientów;
  • wdrażać strategie jakości i marketingowe w branży HoReCa.

Zajęcia prowadzone są przez wykładowców Wydziału Nauki o Żywności UWM oraz uznanych praktyków i ekspertów z branży gastronomicznej.

Perspektywy zawodowe

Po ukończeniu kierunku Gastronomia – sztuka kulinarna, studiów I lub II stopnia, możesz pracować jako:

  • profesjonalny kucharz lub szef kuchni;
  • cukiernik, właściciel restauracji lub kawiarni;
  • menedżer lokalu gastronomicznego;
  • doradca kulinarny lub konsultant ds. żywienia;
  • specjalista w branży HoReCa – także na rynku międzynarodowym.

Interesuje Cię studiowanie tego kierunku?

Więcej informacji znajdziesz:

Już wiesz, że chcesz studiować z nami?

Złóż wniosek online na stronie irk.uwm.edu.pl.
Zapoznaj się z kalendarzem rekrutacji 
by nie przegapić wszystkich terminów.

Szczegółowe informacje o programie studiów: 

Poziom kształcenia:studia I stopniastudia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademickiogólnoakademicki
Dziedzina nauk:rolniczychrolniczych
Dyscyplina naukowa:technologia żywności i żywieniatechnologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżynier magister inżynier
Efekty uczenia się:zobacz zobacz
Treści kształceniazobaczzobacz
Sylwetka absolwenta: zobacz 
Plan studiów: zobacz
zobacz
Studia niestacjonarne:nienie