TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Jak powstaje żywność, którą codziennie widzisz na sklepowych półkach? Jak zadbać o jej bezpieczeństwo, jakość i wartość odżywczą? Jakie procesy technologiczne wpływają na smak, wygląd i trwałość produktów spożywczych?
Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka łączy wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, technologii przetwarzania żywności i zasad żywienia z praktycznym przygotowaniem do pracy w branży spożywczej. Program opiera się na eksperckiej wiedzy pracowników Wydziału Nauki o Żywności UWM oraz ścisłej współpracy z otoczeniem gospodarczym.
To studia dla tych, którzy chcą wpływać na to, co jemy – od etapu surowca aż po gotowy produkt.
Dla kogo?
Dla osób, które:
- interesują się produkcją i jakością żywności;
- chcą zgłębić zasady przetwarzania, dystrybucji i oceny surowców;
- pasjonują się nauką o żywieniu i technologią spożywczą;
- planują pracę w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach, jednostkach kontroli lub rozwoju produktów.
Czego się nauczysz?
Na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka (studia I stopnia, inżynierskie) nauczysz się:
- poznasz zasady opracowywania receptur i produkcji żywności;
- kontrolować i prowadzić procesy technologiczne;
- racjonalnego żywienia i zapobiegania chorobom dietozależnym;
- specyfiki pracy w różnych sektorach przemysłu spożywczego;
- praktycznych umiejętności, dzięki naucew nowoczesnych laboratoriach i podczas praktyk zawodowych.
Dostępne zakresy kształcenia:
- Technologia mięsa
- Technologia mleczarska
- Technologia produktów roślinnych
Na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka (studia II stopnia, magisterskie) nauczysz się:
- projektowania nowych produktów spożywczych;
- wszystkiego z zakresu żywienia, technologii, zarządzania i bezpieczeństwa;
- wdrażać innowacje w przemyśle i zarządzać procesem produkcji;
- pełnienia funkcji kierowniczych lub eksperckich w sektorze spożywczym.
Dostępne zakresy kształcenia (studia stacjonarne):
- Technologia żywności
- Menedżer produktów żywnościowych
- Żywienie człowieka
- Food engineering (studia w języku angielskim)
Perspektywy zawodowe
Absolwenci kierunku Technologia żywienia i żywienie człowieka są przygotowani do pracy m.in. jako:
- technolog, główny technolog, kierownik produkcji;
- menedżer ds. jakości lub rozwoju produktu;
- specjalista ds. żywienia i certyfikacji;
- pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego;
- specjalista w zakładach przemysłu spożywczego: mleczarskiego, mięsnego, przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Interesuje Cię studiowanie tego kierunku?
Więcej informacji znajdziesz:
- Technologia żywności i żywienie człowieka - studia I stopnia
- Technologia żywności i żywienie człowieka - studia II stopnia
Już wiesz, że chcesz studiować z nami?
Złóż wniosek online na stronie irk.uwm.edu.pl.
Zapoznaj się z kalendarzem rekrutacji by nie przegapić wszystkich terminów.
Szczegółowe informacje o programie studiów:
| Poziom kształcenia: | studia I stopnia | studia II stopnia |
| Profil kształcenia: | ogólnoakademicki | ogólnoakademicki |
| Dziedzina nauk: | rolniczych | rolniczych |
| Dyscyplina naukowa: | technologia żywności i żywienia | technologia żywności i żywienia |
| Tytuł zawodowy: | inżynier | magister inżynier |
| Efekty uczenia się: | zobacz | zobacz |
| Treści kształcenia: | zobacz | |
| Sylwetka absolwenta: | zobacz | zobacz |
| Kształcenie w zakresie: | Menedżer produktów żywnościowych Food engineering (studia w j. angielskim) | |
| Plan studiów: | zobacz | zobacz |
| Studia niestacjonarne: | tak | tak |
| Plan studiów niestacjonarnych: | zobacz | zobacz |



