TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Jak powstaje żywność, którą codziennie widzisz na sklepowych półkach? Jak zadbać o jej bezpieczeństwo, jakość i wartość odżywczą? Jakie procesy technologiczne wpływają na smak, wygląd i trwałość produktów spożywczych?

Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka łączy wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, technologii przetwarzania żywności i zasad żywienia z praktycznym przygotowaniem do pracy w branży spożywczej. Program opiera się na eksperckiej wiedzy pracowników Wydziału Nauki o Żywności UWM oraz ścisłej współpracy z otoczeniem gospodarczym. 

To studia dla tych, którzy chcą wpływać na to, co jemy – od etapu surowca aż po gotowy produkt.

Dla kogo?

Dla osób, które:

  • interesują się produkcją i jakością żywności;
  • chcą zgłębić zasady przetwarzania, dystrybucji i oceny surowców;
  • pasjonują się nauką o żywieniu i technologią spożywczą;
  • planują pracę w zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach, jednostkach kontroli lub rozwoju produktów.

Czego się nauczysz?

Na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka (studia I stopnia, inżynierskie) nauczysz się:

  • poznasz zasady opracowywania receptur i produkcji żywności;
  • kontrolować i prowadzić procesy technologiczne;
  • racjonalnego żywienia i zapobiegania chorobom dietozależnym;
  • specyfiki pracy w różnych sektorach przemysłu spożywczego;
  • praktycznych umiejętności, dzięki naucew nowoczesnych laboratoriach i podczas praktyk zawodowych.

Dostępne zakresy kształcenia:

    • Technologia mięsa
    • Technologia mleczarska
    • Technologia produktów roślinnych

Na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka (studia II stopnia, magisterskie) nauczysz się:

  • projektowania nowych produktów spożywczych;
  • wszystkiego z zakresu żywienia, technologii, zarządzania i bezpieczeństwa;
  • wdrażać innowacje w przemyśle i zarządzać procesem produkcji;
  • pełnienia funkcji kierowniczych lub eksperckich w sektorze spożywczym.

Dostępne zakresy kształcenia (studia stacjonarne):

    • Technologia żywności
    • Menedżer produktów żywnościowych
    • Żywienie człowieka
    • Food engineering (studia w języku angielskim)

Perspektywy zawodowe

Absolwenci kierunku Technologia żywienia i żywienie człowieka są przygotowani do pracy m.in. jako:

  • technolog, główny technolog, kierownik produkcji;
  • menedżer ds. jakości lub rozwoju produktu;
  • specjalista ds. żywienia i certyfikacji;
  • pracownik nadzoru sanitarnego i handlowego;
  • specjalista w zakładach przemysłu spożywczego: mleczarskiego, mięsnego, przetwórstwa owocowo-warzywnego.

Interesuje Cię studiowanie tego kierunku?

Więcej informacji znajdziesz:

Już wiesz, że chcesz studiować z nami?

Złóż wniosek online na stronie irk.uwm.edu.pl.
Zapoznaj się z kalendarzem rekrutacji by nie przegapić wszystkich terminów.

Szczegółowe informacje o programie studiów: 

Poziom kształcenia:studia I stopniastudia II stopnia
Profil kształcenia:ogólnoakademickiogólnoakademicki
Dziedzina nauk: rolniczychrolniczych
Dyscyplina naukowa: 
technologia żywności i żywieniatechnologia żywności i żywienia
Tytuł zawodowy: 
inżyniermagister inżynier
Efekty uczenia się: zobaczzobacz
Treści kształcenia:

zobacz

zobacz
Sylwetka absolwenta: zobaczzobacz
Kształcenie w zakresie: 

Technologia mleczarska

Technologia mięsa

Technologia produktów roślinnych

Technologia żywności

Menedżer produktów żywnościowych

Żywienie człowieka

Food engineering (studia w j. angielskim)

Plan studiów: zobaczzobacz
Studia niestacjonarne:taktak
Plan studiów niestacjonarnych:zobaczzobacz